Ειδήσεις

Συναγερμός από Europol για έξαρση της τρομοκρατίας

Το κλίμα φόβου που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά τις μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως στη Γαλλία αλλά και αλλού, έρχονται να εντείνουν τα ανησυχητικά στοιχεία σχετικής έκθεσης της Europol για το 2015 στην οποία καταγράφεται ρεκόρ τρομοκρατικών επιθέσεων (επιτυχημένες αλλά και απόπειρες) σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Το κλίμα φόβου που επικρατεί σχεδόν σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ μετά τις μαζικές τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα, κυρίως στη Γαλλία αλλά και αλλού, έρχονται να εντείνουν τα ανησυχητικά στοιχεία σχετικής έκθεσης της Europol για το 2015 στην οποία καταγράφεται ρεκόρ τρομοκρατικών επιθέσεων (επιτυχημένες αλλά και απόπειρες) σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Συνολικά, σύμφωνα με την Υπηρεσία, το 2015 πραγματοποιήθηκαν 211 επιθέσεις σε 6 κράτη-μέλη της ΕΕ, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Από αυτές έχασαν τη ζωή τους 151 άνθρωποι, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 360. Σε ολόκληρη την Ευρώπη τον προηγούμενο χρόνο συνελήφθησαν για τις επιθέσεις αυτές 1.077 άνθρωποι με την πλειονότητά τους να είναι τζιχαντιστές ή άτομα που θεωρούνται ύποπτα για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Αυτό είναι μάλλον αναμενόμενο καθώς, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία, οι περισσότερες από τις επιθέσεις έγιναν από άτομα που σχετίζονται με την ισλαμική τρομοκρατία, ενώ άνοδος παρατηρείται και στις επιθέσεις από ακροδεξιές, εθνικιστικές και αυτονομιστικές οργανώσεις. Πιο συγκεκριμένα, από τις 1.077 συλλήψεις οι 687 αφορούσαν σε άτομα που κατηγορήθηκαν για σχέσεις με ισλαμιστικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Από αυτούς, το 94% κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άλλα αδικήματα και τους επιβλήθηκαν αντίστοιχες ποινές.

 Ο κατάλογος με τα χτυπήματα
Πρώτη στη λίστα με τις χώρες όπου έχουν σημειωθεί οι περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις είναι η Μεγάλη Βρετανία, στο έδαφος της οποίας πραγματοποιήθηκαν ή αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή 103 επιθέσεις μέσα σε μόλις έναν χρόνο. Παρά ταύτα, η περίπτωση της Μεγάλη Βρετανίας είναι ιδιαίτερη, καθώς οι ειδικοί σημειώνουν ότι ο μεγάλος αριθμός των επιθέσεων αυτών σχετίζεται με την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία και λιγότερο με την ισλαμική τρομοκρατία.

Για τις επιθέσεις αυτές έγιναν 134 συλλήψεις υπόπτων στη Μεγάλη Βρετανία και 34 συλλήψεις στην Ιρλανδία, όπου δεν σημειώθηκε καμία επίθεση. Στη συνέχεια της λίστας βρίσκεται η Γαλλία, στην οποία εκδηλώθηκαν 73 επιθέσεις και πραγματοποιήθηκαν 424 συλλήψεις, ενώ τρίτη έρχεται η Ισπανία όπου σημειώθηκαν 25 επιθέσεις και έγιναν 187 συλλήψεις. Οσον αφορά στην Ελλάδα, το 2015 πραγματοποιήθηκαν 4 τρομοκρατικές επιθέσεις και έγιναν 29 συλλήψεις, ενώ στην Ιταλία έγιναν 4 επιθέσεις επίσης και πραγματοποιήθηκαν 40 συλλήψεις.

Η λίστα με τις χώρες στις οποίες εκδηλώθηκαν τρομοκρατικές επιθέσεις ολοκληρώνεται με τη Δανία, όπου όμως δεν έγινε καμία σύλληψη. Αντιθέτως, συλλήψεις ατόμων που συνδέονται ή που είναι ύποπτοι για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις ανεξαρτήτως ιδεολογικής κατεύθυνσης έγιναν σε 17 κράτη από τα 28, των προαναφερομένων συμπεριλαμβανομένων.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Europol που συνέταξαν την έκθεση, σε αυτήν καταγράφονται δύο εξελίξεις που προκαλούν έντονη ανησυχία. Πρώτον, η απειλή εκδήλωσης τρομοκρατικής ενέργειας σε ευρωπαϊκό έδαφος έχει αυξηθεί σημαντικά με την επιστροφή των ξένων μαχητών από Συρία και Ιράκ στις χώρες καταγωγής τους. Δεύτερον, η άνοδος των εθνικιστικών, ξενοφοβικών, ρατσιστικών και αντισημιτικών συμπεριφορών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία πυροδοτεί πράξεις βίας και ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Επίσης, σημαντικό είναι το συμπέρασμα της έκθεσης πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να συνδέουν το μεγάλο μεταναστευτικό-προσφυγικό ρεύμα από τη Μέση Ανατολή με την εισροή τρομοκρατών σε ευρωπαϊκό έδαφος. Η μόνη περίπτωση στην οποία ταυτοποιήθηκαν άτομα που εκμεταλλεύτηκαν το τεράστιο ρεύμα μετακίνησης ανθρώπων προς την Ευρώπη είναι η επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου δύο εκ των δραστών είχαν περάσει από τη χώρα μας.

ΕΘΝΟΣ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου