Κλιμακώνει τις πιέσεις της προς την Αθήνα η κυβέρνηση της Τουρκίας, με αφορμή την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη και ζήτησαν πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα, την επαύριον της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στη χώρα τους. Μετά τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Κερίμ Ουράς, τη σκυτάλη παρέλαβε χθες ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για να ζητήσει την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για συμμετοχή στην απόπειρα ανατροπής της εκλεγμένης τουρκικής κυβέρνησης.
«Οι πραξικοπηματίες ζητούν πολιτικό άσυλο. Αλλά δεν νοείται πολιτικό άσυλο για πραξικοπηματίες», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, για να προσθέσει: «Αυτό που περιμένουμε από τις ελληνικές αρχές είναι να συνεργαστούν (με την Τουρκία) και να μας παραδώσουν αυτούς τους προδότες».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δεν αναφέρθηκε στη διάρκεια της προαναφερθείσας συνέντευξης, στις περιπλοκές που προκάλεσε στην εξέταση του τουρκικού αιτήματος για έκδοση των οκτώ στρατιωτικών η ανακίνηση θέματος επαναφοράς της θανατικής ποινής από τον πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, όπως επίσης η αναστολή της Ευρωπαϊκής Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο πλαίσιο της κήρυξης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, που αποφάσισε η τουρκική κυβέρνηση.
Την περασμένη Τρίτη, ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς, είχε προκαλέσει ανησυχία στην Αθήνα όταν, στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, είχε προειδοποιήσει σε αυστηρό ύφος ότι τυχόν μη έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών «δεν θα βοηθήσει καθόλου» τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο κ. Ουράς είχε χαρακτηρίσει «λάθος» το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επέτρεψαν την προσγείωση του τουρκικού, μαχητικού ελικοπτέρου στην Ελλάδα. Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η τοποθέτησή του, ο κ. Ουράς έκανε λόγο για παρερμηνεία των δηλώσεών του, υποστηρίζοντας ότι ως πρεσβευτής έχει καθήκον να μεριμνά για τη σταθερότητα και τη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Μήνυμα προς ΗΠΑ
Στην ίδια, χθεσινή συνέντευξή του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε και στο θέμα της έκδοσης του Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Αγκυρα αναμένει «απτά αποτελέσματα» από την Ουάσιγκτον. Η Τουρκία έχει καταθέσει επίσημο αίτημα έκδοσης του Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ως ιθύνοντα νου του αποτυχημένου πραξικοπήματος και έχει διαβιβάσει στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το σχετικό υποστηρικτικό υλικό. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε, στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι το τουρκικό αίτημα θα μελετηθεί επισταμένως, το ταχύτερο δυνατόν.
Καθημερινή