Ειδήσεις

Πρωταθλητές στη συλλογή αίματος, αλλά…

Στην αναζήτηση αιμοδοτών μέσα από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον στρέφονται για άλλο ένα καλοκαίρι οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς. Πριν από λίγες ημέρες το Τμήμα Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» κοινοποίησε στο Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας του νοσοκομείου, που παρακολουθεί 700 πάσχοντες, έγγραφο με το οποίο ζητεί την κατάθεση αίματος από τους ασθενείς προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια των μεταγγίσεων.

«Μας ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας το επόμενο διάστημα, οπότε θα πρέπει να καλύψουμε με δικούς μας αιμοδότες κομμάτι των αναγκών. Ομως είναι δύσκολο να βρίσκουμε συνεχώς νέους αιμοδότες», σημειώνει στην «Κ» η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα, που προσθέτει ότι πρόβλημα καταγράφεται επίσης και στα νοσοκομεία Λαϊκό και Κρατικό Νικαίας. Οπως εξηγεί, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία χρειάζονται 2-3 μονάδες αίματος για μετάγγιση κάθε 20 ημέρες, που σημαίνει τέσσερις αιμοδότες τον μήνα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται «σύσταση» για κατάθεση αίματος στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς. Σε ακραίες περιπτώσεις, αναβάλλονται ακόμα και μεταγγίσεις λόγω έλλειψης αίματος. Κάθε χρόνο, η περίοδος από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι «δύσκολη». Αιτίες είναι η μειωμένη προσέλευση των αιμοδοτών λόγω διακοπών ή/και λόγω καύσωνα. Οι εξορμήσεις για αιμοδοσία μειώνονται αφού το προσωπικό των συνεργείων λαμβάνει καλοκαιρινή άδεια. Επιπλέον, επιβάλλεται προσωρινός αποκλεισμός από την αιμοδοσία σε περιοχές «επηρεαζόμενες» από την ελονοσία, κάτι που συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο με την καταγραφή κρουσμάτων της νόσου. Επιβαρυντικός παράγοντας θα μπορούσε να θεωρηθεί και η «μόδα» των τατουάζ, που έχει ως αποτέλεσμα όσοι υποβάλλονται σε δερματοστιξία να αποκλείονται για τέσσερις μήνες από την αιμοδοσία.

Εκστρατεία ενημέρωσης

Οπως τονίζει στην «Κ» η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Χάρις Ματσούκα, έως τώρα για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα επάρκειας αίματος που να οδηγήσει σε αναβολή μεταγγίσεων. Για να αποφευχθεί αυτό, το ΕΚΕΑ έχει προχωρήσει σε «προληπτικές κινήσεις». «Ξεκινήσαμε από την προηγούμενη εβδομάδα τις εκκλήσεις σε εθελοντές αιμοδότες με την αποστολή SMS», επισημαίνει η κ. Ματσούκα. Είκοσι χιλιάδες εθελοντές έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα γραπτά μηνύματα στο κινητό τους με την προτροπή να δώσουν αίμα. Αντίστοιχος αριθμός SMS εστάλη αυτή την εβδομάδα. Επιπλέον, το ΕΚΕΑ διοργανώνει 20 αιμοδοσίες επιπλέον των προγραμματισμένων των νοσοκομείων, σε συνεργασία με δραστήριους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών, ενώ 30 αιμοδοσίες για τις ανάγκες των καλοκαιρινών μηνών θα γίνουν σε στρατόπεδα της χώρας. Η προσφορά αίματος από τις Ενοπλες Δυνάμεις έχει ατονήσει λόγω της μείωσης της στρατιωτικής θητείας. Πλέον, συλλέγονται από τους στρατευομένους 10.000 μονάδες αίματος ετησίως, έναντι 20.000 μονάδων που συλλέγονταν πριν από μία δεκαετία.

Στην Ελλάδα πέρυσι συλλέχθηκαν 581.000 μονάδες αίματος και όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η χώρα μας είναι «πρωταθλήτρια» στη συλλογή αίματος. Ομως το σύστημα προς το παρόν παραμένει κατακερματισμένο και οι αιμοδοσίες των νοσοκομείων δεν επικοινωνούν μεταξύ τους. «Οι πολίτες προσφέρουν αίμα. Το σύστημα δεν έχει ακόμα τον συντονισμό που απαιτείται για να το αξιοποιήσει κατάλληλα», σημειώνει η κ. Ματσούκα. Οπως εξηγεί, το αίμα όταν συλλεχθεί «ζει» από 35 έως 42 ημέρες. Οπότε χρειάζεται σωστός κεντρικός προγραμματισμός συλλογής προκειμένου να καλύπτονται με επάρκεια όλοι οι μήνες του έτους.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου