Άρχισε να φαίνεται η άνοδος στις τουριστικές εισπράξεις, απόρροια της μεγάλης αύξησης που καταγράφει σε σύγκριση με πέρσι ο αριθμός των επισκεπτών από το εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, στο πεντάμηνο οι εισπράξεις άγγιξαν 2,5 δισ. ευρώ, έναντι 2,06 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017.
Φαίνεται δε πως ο Μάιος ήταν ο μήνας που έδωσε την ώθηση στα τουριστικά έσοδα, καθώς το μήνα αυτό, που σηματοδοτεί και την έναρξη της σεζόν, μπήκαν στο ταμείο 1,47 δισ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Αντίστοιχα, το Μάιο αύξηση 23,6% κατέγραψαν οι αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, με συνέπεια οι εισπράξεις να αυξηθούν κατά 34,7%, σύμφωνα με το ισοζύγιο πληρωμών της ΤτΕ.
Τα πρώτα στοιχεία για το πεντάμηνο δείχνουν να επιβεβαιώνουν πως ο Τουρισμόςοδεύει προς ακόμη ένα συνεχόμενο ρεκόρ σε επίπεδο τουλάχιστον ροής τουριστών, ενώ και σε ότι αφορά στο κρίσιμο σκέλος των εσόδων, επιχειρηματίες της αγοράς εμφανίζονταν αισιόδοξοι πως θα είναι εξίσου ανοδικά.
Παράγοντες από τον τουριστικό χώρο κάνουν λόγο για περίπου 15 δισ. ευρώ εισπράξεων μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Τουρισμού, ο αριθμός των επισκεπτών θα ξεπεράσει τα 32 εκατ.
Όπως εξηγούν, και ο Ιούνιος αναμένεται να δώσει θετικά αποτελέσματα σε ότι έχει να κάνει με τα έσοδα, αν και η ροή είναι χαμηλότερη σε σύγκριση με τον όγκο των επισκεπτών από το εξωτερικό. Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός πως ένα μεγάλο ποσοστό τουριστών έχει κάνει από νωρίς την κράτηση του ταξιδιωτικού πακέτου, σε ευνοϊκή τιμή, ενώ το budget παραμένει περιορισμένο.
Από την άλλη πλευρά παρατηρείται μείωση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, μια εξέλιξη που ήδη έχει αρχίσει να προβληματίζει τους ξενοδόχους. Όπως λένε, έχει αρχίσει να εντείνεται ο ανταγωνισμός με τις ανταγωνίστριες Τουρκία, Αίγυπτο, Μαρόκο και Τυνησία, που έχουν ξεκινήσει να ανακάμπτουν σημαντικά, προσφέροντας πακέτα σε χαμηλότερες τιμές και έχοντας ταυτόχρονα μικρότερη φορολόγηση του τουριστικού προϊόντος.
Χαρακτηριστικά, ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης μέσω twitter επεσήμανε πως “Η απροσδόκητη ήδη από φέτος πτωτική ζήτηση last minute Ιουλίου και Αυγούστου δίνει ακόμη μία ισχυρή προειδοποίηση”.
Βασιλική Κουρλιμπίνη