Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο του ηλεκτροφωτισμού και της αντικατάστασης των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED. Η σχετική σύμβαση υπεγράφη τον περασμένο Απρίλιο ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και την ανάδοχο εταιρεία Dastery Systems Α.Ε. παρόντος του εκπροσώπου της ΚΑΠΕ που είναι και ο φορέας που θα παραλάβει το έργο.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στην “δ” ο ειδικός συνεργάτης του περιφερειάρχη σε θέματα έργων κ. Στέργος Στάγκας, η αντικατάσταση προχωράει με κανονικούς ρυθμούς ενώ θα κλείνει η μία λωρίδα κυκλοφορίας όπου γίνονται οι εργασίες.
Θυμίζουμε ότι περίπου 5.200 φωτιστικά σημεία σε όλο το νησί της Ρόδου, θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες τύπου LED.
Τα φωτιστικά κατασκευάζονται από ελληνικά χέρια, είναι τελευταίας γενιάς και θα λειτουργήσουν για να ‘φωτίσουν’ το οδικό δίκτυο στο νησί. Θα υπάρξει επίσης, μία έξυπνη εφαρμογή και θα παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες να έχουν ελεύθερο Wi Fi, ενώ η ΠΝΑΙ θα δίνει πληροφορίες σε κομβικά σημεία, με σύγχρονες κάμερες και ρύθμιση φωτεινότητας. Επιπλέον θα εκδίδεται ενημερωτικό δελτίο για τις καιρικές συνθήκες με αισθητήρες που θα δίνουν την νέφωση, την θερμοκρασία κ.λπ.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι εργασίες θα διακοπούν για λίγες ημέρες τον Δεκαπενταύγουστο.
Έως τις 14 Αυγούστου, υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 40% των εργασιών ενώ το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του προσεχούς Οκτωβρίου.
Όπως είχαν δηλώσει και οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας αλλά και του ΚΑΠΕ, το έργο του ηλεκτροφωτισμού και της αντικατάστασης των λαμπτήρων στο περιφερειακό δίκτυο της νήσου Ρόδου, με λάμπες τύπου LED, εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων και των έργων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας -ιδιαίτερα εκείνων των ενεργειακών επεμβάσεων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού που συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει το κράτος μέσω του Εθνικού Σχεδίου για την ενέργεια και το κλίμα.
Η Ελλάδα, έως το 2030 έχει θέσει, ένα σχέδιο αλλαγής του μίγματος και της αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ κατά 32% στην τελική κατανάλωση.
Η τεχνολογία αναπτύχθηκε πολύ στον φωτισμό τα τελευταία χρόνια ώστε να επιτρέψει σε όλους να σχεδιάσουμε έργα εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα αυτό. Ξεκίνησαν να υλοποιούνται τέτοιου είδους έργα και σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, έχουμε αναπτύξει τέτοιο πρόγραμμα από το οποίο χρηματοδοτούμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Ο μέσος όρος εξοικονόμησης ενέργειας φτάνει έως και το 65%. Πρώτος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα αντλιοστάσια και δεύτερος, είναι ο οδοφωτισμός.
Για το εν λόγω έργο υπάρχει μεγαλύτερο όφελος των 120 ευρώ ανά φωτιστικό σημείο (με μέσο όρο τα 55 ευρώ) κι αυτό γιατί η Περιφέρεια, δεν έχει λαμπτήρες αλλά φωτιστικά σώματα -τα οποία καταναλώνουν μεγαλύτερη ενέργεια. Γι’ αυτό απαιτούν μεγαλύτερες παρεμβάσεις.
Η εξοικονόμηση σε πόρους είναι των 650.000 ευρώ το χρόνο ενώ είναι 5.200 τα φωτιστικά σημεία που θα αντικατασταθούν με λαμπτήρες τύπου LED. Από τις 6,5 εκ KW θα πάμε στα 2,5 εκ KW ενώ υπάρχει και περιβαλλοντικό όφελος.
Η ΠΝΑΙ θα έχει αποσβέσει το κόστος του έργου, σε λιγότερο από δέκα χρόνια.
Η αποκατάσταση
των δικτύων φωτισμού
Επιπλέον, η ΠΝΑΙ ετοιμάζει ένα ακόμη μεγαλεπίβολο έργο για την αποκατάσταση των δικτύων φωτισμού (σε περιοχές όπου δεν θα τοποθετηθούν οι λάμπες LED).
Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 6,5εκ. ευρώ (2,8εκ. ευρώ με την έκπτωση) από ίδιους πόρους και αφορά εργασίες που θα γίνουν με σκαψίματα και τοποθέτηση υπογείων καλωδίων, ιστών φωτισμού, 52 πίλαρ (κιβώτια ηλεκτρικής διανομής) και 20.000 μέτρων στηθαίων.
Η τοποθέτηση θα γίνει στην Ρόδου-Λίνδου, στα Κολύμπια προς την Λίνδο, στην Ρόδου-Καλλιθέας, στην Πυλώνα-Λάρδο, στο Φαληράκι, από τα φανάρια Κοσκινού έως την Ρόδο, στις Καλυθιές προς λεωφόρο Καλλιθέας, στην Ιαλυσό, στα Καλαβάρδα, ένα κομμάτι στην περιοχή Ίστριο-Προφύλια και σε κάποιες περιοχές στην Παστίδα και στην Κρεμαστή.
Η εγκατάσταση του εργολάβου θα γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα.