Ειδήσεις

Σταϊκούρας : Στα μέσα Οκτωβρίου το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης

«Η εκταμίευση θα ξεκινήσει από το 2021, στη βάση του εθνικού στρατηγικού σχεδίου, που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση στα μέσα Οκτωβρίου», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και τον κυβερνητικό σχεδιασμό για ταχεία ανάταξη της οικονομίας.

«Διττός στόχος είναι να στηρίξουμε βραχυπρόθεσμα την ελληνική οικονομία και να αντιμετωπίσουμε με επάρκεια τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και δεύτερον να θέσουμε τα θεμέλια για τη γρήγορη και βιώσιμη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έτσι ώστε η μετά κοροναϊό εποχή να είναι μία εποχή υψηλής παραγωγικότητας, υψηλής ανταγωνιστικότητας και υψηλής διατηρήσιμης έξυπνης και χωρίς αποκλεισμούς οικονομικής μεγέθυνσης», επισήμανε ο κ. Σταϊκούρας σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Θεόδωρο Καράογλου.

Σχετικά με τη ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και τα προγράμματα που υλοποιούνται για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης σημείωσε: «Μέχρι σήμερα που μιλάμε η χώρα τα έχει καταφέρει με τις δικές της δυνάμεις. Μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουμε καταφέρει, με τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουμε και που διαρκώς δημιουργούμε, να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εργαζόμενους και εργοδότες –κυρίως τα χαμηλότερα και τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα. Προσδοκούμε το επόμενο χρονικό διάστημα, τις επόμενες εβδομάδες, να εισρεύσουν οι πόροι από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από δαπάνες που ήδη έχουμε κάνει μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, μετά τον Αύγουστο να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις αποφάσεις που πήραμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά πρόσφατα, όπως είναι το έργο SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης. Η εκταμίευση των σχετικών πόρων δεν έχει γίνει, εκτιμώ ότι θα γίνει από τον Σεπτέμβριο και μετά, ενώ το πρόγραμμα Συν-Eργασία υλοποιείται. Στη συνέχεια, από το 2021 και μετά να αρχίσουν να εισρέουν πόροι από τις πρόσφατες πολύ θετικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το Ταμείο Ανάκαμψης».

Αναφορικα με τις προτεραιότητες σε έργα που θα προωθηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης εξήγησε: «Κατ’ αρχήν έχουμε κάποιες σκέψεις, κάποιες κατευθύνσεις ως ελληνική κυβέρνηση και προφανώς αυτές ήδη τις έχουμε συζητήσει. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα το αξιοποιήσουμε έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε αυτό το σχέδιο. Θα ακούσουμε υπουργεία, θα ακούσουμε κόμματα της αντιπολίτευσης , θα ακούσουμε φορείς, έτσι ώστε να σχεδιάσουμε και μελλοντικά να υλοποιήσουμε το βέλτιστο για τη χώρα». 

«Εντός χρονοδιαγραμμάτων οι εξαγγελθείσες μεγάλες παρεμβάσεις στη Β. Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Καράογλου και το πρόγραμμα των επαφών τους στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι τρεις είναι οι στόχοι της επίσκεψης: «Ο πρώτος είναι να δούμε, να αξιολογήσουμε την πορεία του έργου που αφορά το τεχνολογικό πάρκο. Είναι μία εμβληματική επιλογή της κυβέρνησης, προκειμένου να επενδύσει η χώρα στην έρευνα και την καινοτομία. Επιβεβαιώνω ότι το έργο προχωράει με τους ρυθμούς και τις διαδικασίες που είχαμε προβλέψει. Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν και τη διαδικασία καταγραφής του ακινήτου στο Κτηματολόγιο, έτσι ώστε πολύ σύντομα αυτό το έργο να πάρει σάρκα και οστά –ένα έργο πολύ σημαντικό για τη Θεσσαλονίκη, για τη Βόρεια Ελλάδα, για τη Μακεδονία, για τα Βαλκάνια. Ο δεύτερος λόγος της επίσκεψης είναι να συζητήσουμε με την πραγματική οικονομία, να συζητήσουμε με την επιχειρηματικότητα -μικρή, μεσαία και μεγάλη- να ακούσουμε τα προβλήματα, να αναδείξουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να εμπλουτίσουμε τις πολιτικές μας, πολιτικές σε κεντρικό επίπεδο, αλλά και στοχευμένες σε περιοχές και σε κλάδους, που πλήττονται περισσότερο, όπως είναι ο τουρισμός ή όπως είναι η περιοχή της Θράκης. Γι’ αυτό και πολύ πρόσφατα -και αυτό αναγνωρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα, αναγνωρίζεται από την επιχειρηματικότητα- η ελληνική κυβέρνηση νομοθέτησε ένα πάγιο αίτημα της επιχειρηματικότητας, το 12% που είναι επιδότηση μισθολογικού κόστους σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος- κυρίως της Θράκης. Μία πρωτοβουλία που ενισχύει τη ρευστότητα στην πραγματική οικονομία. Ο τρίτος πυλώνας αφορά τη ΔΕΘ- Helexpo, αφορά τη διοργάνωση της έκθεσης τους προσεχείς μήνες, μία έκθεση με ιδιαιτερότητες φέτος, αλλά με τιμώμενη χώρα τη Γερμανία που έχει και την προεδρία της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, αλλά ταυτόχρονα όχι μόνο τη διοργάνωση της έκθεσης, αλλά και το πώς πάει το εμβληματικό έργο που αφορά την ανάπλαση και γενικώς το μέλλον της έκθεσης. Οι πληροφορίες μου, η ενημέρωση που έχω και θα έχω και αργότερα από τη διοίκηση, είναι ότι ένα από τα πέντε μεγάλα έργα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχουν δρομολογηθεί και πολύ σύντομα θα υλοποιηθούν».

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι εδώ, προκειμένου όχι μόνο να υποσχεθεί, αλλά να δεσμευθεί και κυρίως να πράξει στην κατεύθυνση ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», κατέληξε ο υπουργός.

Ο κ. Καράογλου, αναφερόμενος στο Τεχνολογικό Πάρκο ThessIntec ευχαρίστησε τον κ. Σταϊκούρα για την καταλυτική, όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή του ώστε «να πειστεί το Υπερταμείο να μεταβιβάσει την έκταση των 761 στρεμμάτων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας καταρχήν και στη συνέχεια από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας». «Βρισκόμαστε σε σχέση με το συγκεκριμένο project στο χρονικό πλαίσιο που είχε καθοριστεί, όλα εξελίσσονται ομαλά και θεωρούμε ότι με τη συμβολή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και προσωπικά του κ. Σταϊκούρα το έργο θα υλοποιηθεί έγκαιρα, όπως άλλωστε έχουμε υποσχεθεί και στον πρωθυπουργό. Και το δεύτερο έργο που επίσης κουβεντιάσαμε αναλυτικά είναι η εξέλιξη σε σχέση με την ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένα έργο που εξελίσσεται χρονικά στα πλαίσια που πρέπει», επισήμανε ο κ. Καράογλου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου