Ειδήσεις

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο δάσος Δαδιάς – Στυλιανίδης: Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να σωθεί το μεγάλο σύμβολο του φυσικού μας περιβάλλοντος

Σκληρή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα, έτσι ώστε να σωθεί ότι είναι δυνατόν από το Εθνικό δάσος της Δαδιάς.

Στην περιοχή γίνονται εκτιμήσεις για μεγάλη οικολογική καταστροφή, καθώς αναφέρεται ότι η πανίδα, μεταξύ αυτών και τα σπάνια αρπακτικά πτηνά, έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ενώ η χλωρίδα θα χρειαστεί 20 με 30 χρόνια για να επανέρθει στην προηγούμενη κατάσταση.

Ο τραγικός απολογισμός είναι 15.000 στρέμματα τα οποία κάηκαν ολοσχερώς, αφού η φωτιά καίει τα πάντα εδώ και τέσσερις ημέρες.”Εστιάζουμε στις αντιπυρικές ζώνες ειδικά κοντά στο χωριό της Δαδιάς που εκκενώθηκε χθες” τόνισε, ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ενώ διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα παρθένο δάσος με ιδιαίτερο ανάγλυφο και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης.

Ενεργά μέτωπα αυτή την ώρα
Αυτή την ώρα υπάρχουν ενεργά μέτωπα κυρίως στο νοτιοδυτικό τμήμα, και κίνδυνος περαιτέρω επέκτασης νοτιοδυτικά και δυτικά προς την Α1 Ζώνη. Το Βόρειο τμήμα έχει και εκεί ενεργό μέτωπο, σε απόσταση ασφάλειας από τον οικισμό Δαδιά. Για αυτό και αποφασίστηκε οι προσπάθειες να επικεντρωθούν σε αυτές τις περιοχές, με έμφαση στην διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Από άνεμο υπάρχει άπνοια προσώρας, αλλά δυσκολία για τα εναέρια μέσα λόγω θερμοκρασιακής ανάστροφης και έντονου καπνού, και για αυτό επιχειρούν τώρα μόνο ελικόπτερα, 2 Mi8, 2 AB214 και ένα Erickson. Όταν βελτιωθούν οι συνθήκες θα ξεκινήσουν και τα αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική η φωτιά μαίνεται σε πολλαπλά μέτωπα, με κύριο αυτό στη Δαδιά. “Στον Έβρο έχουμε πρόβλημα, και στο Βορειοδυτικό και στο Βορειοανατολικό κομμάτι, η πυκνότητα του δάσους είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορούμε να εισέλθουμε, έρποντας μπήκαν στο δάσος οι πυροσβέστες για να κάνουν κατάσβεση” δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός.

Οι καιρικές συνθήκες, είναι ιδιαίτερα σημαντικός αλλά και αστάθμητος παράγοντας στην εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ από το απόγευμα αναμένεται αύξηση της έντασης του ανέμου στα 4 μποφόρ και αλλαγή της κατεύθυνσης του από ανατολικό σε νότιο, χαρακτηριστικά που κανείς δεν μπορεί να προκαταβάλει αν και πως θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά της πυρκαγιάς.

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου βρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ο οποίος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έκανε λόγο για «οικολογική καταστροφή».

«Δυστυχώς, δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού. (…) Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα» είπε.

Στην περιοχή επιχειρούν αυτή την ώρα, 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 68 οχήματα. Από αέρος συμμετέχουν στην κατάσβεση πέντε αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα. Συνδρομή υπάρχει από εθελοντές, τον σταρό αλλά και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στυλιανίδης: Πρέπει να φέρουμε το χρέος μας σε πέρας, για να σωθεί το Εθνικό μας Πάρκο
Την υφιστάμενη κατάσταση παρουσίασαν οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, που επισκέφθηκε σήμερα την περιοχή, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου.

Στο κέντρο ενημέρωσης της μονάδας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δαδιάς συζητήθηκαν οι προτάσεις για τον καλύτερο συντονισμό αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και ακολούθησε επιχειρησιακή σύσκεψη στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Ολύμπος”.

”Θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν “για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο”
“Η Ελλάδα όλη έχει στραμμένο το βλέμμα της στη Δαδιά και πρέπει το χρέος μας να το φέρουμε εις πέρας” τόνισε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Στυλιανίδης και πρόσθεσε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν “για να σωθεί το εθνικό μας πάρκο, το μεγάλο σύμβολο σε ό,τι αφορά το φυσικό μας περιβάλλον, για το οποίο ενδιαφέρεται και όλη η Ευρώπη”.

“Ήρθαμε με τον κ. Αμυρά, τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, για να συντονίσουμε τις προσπάθειες. Έχει γίνει ήδη μια πρώτη συνάντηση με τους φορείς, συμμετείχαν όλοι: ο περιφερειάρχης, οι αντιπεριφερειάρχες, οι βουλευτές, ο δήμαρχος, ο οποίος είναι εδώ και μας βοηθά πάρα πολύ. Προσπαθούμε να συντονίσουμε για να γίνουμε ακόμα πιο αποτελεσματικοί”, σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε: “Την ίδια στιγμή έχει δημιουργηθεί μια επιχειρησιακή ομάδα, στην οποία συμμετέχουν οι επιτελείς που ήρθαν από την Αθήνα, ο επιτελάρχης και ο κλαδάρχης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Περιβάλλοντος, μαζί με τους ανθρώπους που δρουν επί του πεδίου και άλλους που γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή, έτσι ώστε να πάρουμε τα πιο αποτελεσματικά μέτρα”.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου