Η έρευνα της Interpol και των εν Ελλάδι Αρχών για χειραγωγημένους αγώνες και ξέπλυμα χρήματος έδωσαν το έναυσμα να έρθει ξανά στην επιφάνεια το θέμα της διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Ωστόσο οι υπερθνικές συνομοσπονδίες FIFA και UEFA, είχαν εντοπίσει το πρόβλημα, που υπάρχει στην Ελλάδα με τους «χειραγωγημένους αγώνες» τα τελευταία χρόνια και το είχαν τονίσει στην «Ολιστική Μελέτη», που συνυπέγραψαν με την ελληνική κυβέρνηση το 2020.
Στο κείμενο της «Ολιστικής Μελέτης», απόσπασμα του οποίου αναφέρονται παρακάτω, οι υπερθνικές συνομοσπονδίες κατατάσσουν το ελληνικό ποδόσφαιρο ως το χειρότερο ή ένα από τα χειρότερα στην Ευρώπη σε επίπεδο διαφθοράς, προϊδεάζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, για το τί θα ακολουθήσει.
Τα αποσπάσματα της «Ολιστικής Μελέτης», αναφέρουν τα ακόλουθα:
«Η κατάσταση σχετικά με το στήσιμο των αγώνων στην Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο. Τα καταγεγραμμένα περιστατικά την τελευταία δεκαετία είναι από τα χειρότερα στην Ευρώπη. Η τρέχουσα κατάσταση, που αντικατοπτρίζει στοιχεία από το 2010, μπορεί να συνοψιστεί ως εξής:
– Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η UEFA, η Ελλάδα είναι μία από τις Ομοσπονδίες-μέλη της UEFA που επηρεάζονται περισσότερο από περιστατικά στημένων αγώνων, με περίπου 200 αγώνες να αναφέρονται ως ύποπτοι από το 2010.
– Σύμφωνα με υπολογισμούς της UEFA, από την σεζόν 2016/17 η Ελλάδα είχε μακράν τον υψηλότερο αριθμό φερόμενων στημένων αγώνων μεταξύ των ευρωπαϊκών εθνικών ομοσπονδιών, με 122 καταγγελθέντα περιστατικά. Οι επόμενες χειρότερες ομοσπονδίες είχαν περίπου 90 περιστατικά η καθεμία.
– Κατά την περίοδο αυτή, πέντε σύλλογοι εμπλέκονταν σε 57 από τους 122 ύποπτους αγώνες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 47% του συνόλου τέτοιων αγώνων από την σεζόν 2016/17.
– Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2019/20 υπήρχαν 12 ύποπτοι αγώνες στη Super League 2 και το Κύπελλο Ελλάδας πριν από την αναστολή των αγώνων λόγω της COVID-19, τοποθετώντας την Ελλάδα ανάμεσα στις εθνικές ομοσπονδίες που επηρεάστηκαν περισσότερο από στημένους αγώνες την σεζόν 2019/20.
– Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, τα επίπεδα διαφθοράς, ενώ βελτιώνονται τα τελευταία χρόνια, εξακολουθούν να είναι εμφανή στην ευρύτερη ελληνική κοινωνία, και αυτό είναι μεταξύ των αναφερόμενων αιτιών για τους ευρέως διαδεδομένους στημένους αγώνες. Άλλοι παράγοντες περιλαμβάνουν τις τακτικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών των ποδοσφαιριστών στη 2η κατηγορία – την πρώην ποδοσφαιρική λίγκα που σήμερα ονομάζεται Super League 2.
-Δεδομένου του υψηλού επιπέδου διεθνών στοιχημάτων σε αγώνες σε όλες τις βαθμίδες της ελληνικής ποδοσφαιρικής πυραμίδας, το σημερινό ποδοσφαιρικό περιβάλλον θεωρείται ευνοϊκό για την ευρεία διάδοση των στημένων αγώνων.
Συνεχίζουν να χειραγωγούν
Σύμφωνα με πληροφορίες που τεκμηριώθηκαν από την UEFA, η ΕΠΟ διεξήγαγε ολοκληρωμένα εργαστήρια εκπαίδευσης και πρόληψης και για τους 36 ελληνικούς συλλόγους πρώτης και δεύτερης κατηγορίας μεταξύ2015 και 2018. Η ανάλυση δείχνει ότι το 41% των συλλόγων που είχαν λάβει τυπική εκπαίδευση πρόληψης εξακολούθησαν να εμπλέκονται σε ύποπτους αγώνες.
Πιο συγκεκριμένα, 15 από τους 36 συλλόγους που έλαβαν εκπαίδευση πρόληψης στημένων αγώνων φαίνεται ότι συνέχισαν να χειραγωγούν αγώνες μετά την εκπαίδευση ακεραιότητας. Εν κατακλείδι, το πρόγραμμα κατάρτισης, εκπαίδευσης και πρόληψης στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρέπει να αναθεωρηθεί διεξοδικά προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητά του.
Αλλαγές της ΕΠΟ στις δομές των αγώνων, τις πειθαρχικές διατάξεις και την ειδική αθλητική επιτροπή.
Οι πρόσφατες αλλαγές στη μορφή της Super League 2 θα πρέπει να επικυρωθούν και να γίνει αξιολόγηση ολόκληρου του ελληνικού συστήματος λιγκών. Από την άποψη αυτή, θα πρέπει να εξεταστούν οι πιθανές διαρθρωτικές τροποποιήσεις ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση της αθλητικής ακεραιότητας.
Εναλλακτικές δομές αγώνων (όπως στο Βέλγιο και τη Σκωτία) μπορούν να μειώσουν περιστατικά “II systema” (π.χ. στην Ιταλία) ή αγώνες με ήδη κριθέντα αποτελέσματα (dead rubber) που δεν έχουν καμία επίδραση στη θέση του συλλόγου στη λίγκα.
Συμβαίνει συχνά στο τέλος της σεζόν, όταν οι πόντοι αγοράζονται από συλλόγους που έχουν ανάγκη και πωλούνται από συλλόγους που δεν έχουν λόγο να παίξουν και υπονομεύεται μερικές φορές η ανταγωνιστική φύση αυτών των αγώνων. Θα πρέπει να γίνει πλήρης αναθεώρηση των πειθαρχικών κανονισμών της ΕΠΟ, ώστε να εξασφαλίζεται η θέσπιση των σχετικών διατάξεων ακεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, οι κανονισμοί μπορούν να τροποποιηθούν ώστε να περιλαμβάνουν επαρκείς ελάχιστες κυρώσεις για οποιαδήποτε παραβίαση των κανονισμών για τα στοιχήματα και τη διαφθορά που σχετίζονται με το στήσιμο των αγώνων, την απαγόρευση των στοιχημάτων, την ανταλλαγή πληροφοριών εκ των έσω κ.λπ.
Οι πιθανές κατευθυντήριες γραμμές για την επιβολή ποινών για συλλόγους μετά από δέουσα κρίση θα μπορούσαν να βασίζονται στο ακόλουθο μοντέλο.
Για την πρώτη παραβίαση, ο σύλλογος τιμωρείται με την αφαίρεση Χ πόντων και πρόστιμο XX.000 ευρώ.
Για τη δεύτερη παραβίαση, ο σύλλογος αποκλείεται αυτόματα από τη διοργάνωση. Επιπλέον, αποσύρονται όλα τα πιθανά έσοδα που προκύπτουν από τη συμμετοχή του συλλόγου στη διοργάνωση.
Για την τρίτη παραβίαση, ο σύλλογος ομάδα αποκλείεται από τους διοργανώσεις της ΕΠΟ για ελάχιστη περίοδο Χ ετών. Επιπλέον, επιβάλλεται πρόστιμο ΧΧΧ.000 ευρώ.
Σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την επανεξέταση αθλητικών επιδόσεων:
Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την αξιολόγηση των αθλητικών επιδόσεων είναι μια ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων, αρμόδια για να αναλύει τις ενέργειες των παικτών στο γήπεδο ή κατά περίπτωση, τις αποφάσεις της διαιτησίας σε αγώνες ή περιστατικά φερόμενων στημένων αγώνων.
Η επιτροπή θα μπορούσε να αποτελείται από εμπειρογνώμονες προπονητές, πρώην ποδοσφαιριστές, αθλητικούς αναλυτές ή άλλους έμπειρους επαγγελματίες που γνωρίζουν πώς στήνονται οι αγώνες μέσω εσκεμμένης χαμηλής απόδοσης. Η επιτροπή μπορεί να διορίζεται από την ΕΠΟ ή άλλο όργανο, με τα οργανωτικά θέματα να διαχειρίζεται ανεξάρτητη επιτροπή στημένων αγώνων.
Μια τέτοια επιτροπή έχει συσταθεί από την Ουκρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία».
Πηγή: soccerplus.gr