Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και στη σημερινή δεξίωση της 24ης Ιουλίου στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου, εκτός από τους καθιερωμένους προσκεκλημένους, έχουν επίσης προσκληθεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου εκατοντάδες άτομα, μεταξύ αυτών και δύο Δήμαρχοι της Δωδεκανήσου: Ο Δήμαρχος Χάλκης Άγγελος Φραγκάκης και ο Δήμαρχος της Ηρωικής Νήσου Κάσου Μιχάλης Ερωτόκριτος.
Την Η.Ν. Κάσο άλλωστε επισκέφθηκε πρόσφατα η ΠτΔ για τις εκδηλώσεις του Δήμου για τα 200 χρόνια από την επέτειο του Ολοκαυτώματος του νησιού, στις 15 Ιουνίου, όπου και ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης. Κατά την τελετή η κυρία Σακελλαροπούλου, αφού αναφέρθηκε στην ένδοξη και μαρτυρική ιστορία του νησιού, έκανε λόγο για ένα από «τα πολύτιμα πετράδια της Δωδεκανήσου» και τόνισε ότι «Το παράδειγμα των προγόνων μας, που διακόσια χρόνια πριν θυσίασαν τη ζωή τους για την ελευθερία, ας είναι οδηγός όλων μας σε μια διαρκή δημιουργική πορεία».
Επίσης, υπενθυμίζεται ότι η κα Σακελλαροπούλου έχει επισκεφθεί και τη Χάλκη δύο φορές, όπου ανακηρύχθηκε στις 11/9/2022 επίσης επίτιμη δημότης του νησιού, υπογραμμίζοντας τότε την ιδιαίτερη χαρά της που επισκεπτόταν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες την περιοχή και χαιρέτισε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για ενεργειακή αυτονομία και προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, είχε δηλώσει συγκινημένη ως δημότης της Χάλκης, της αρχοντικής πατρίδας δύο ηρώων της νεότερης ιστορίας μας, του πρώτου νεκρού αξιωματικού του ελληνοϊταλικού πολέμου, υπολοχαγού Αλέξανδρου Διάκου, και του λοχαγού Διογένη Φανουράκη. Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι «το παράδειγμα των αθάνατων αυτών μαχητών εξακολουθεί να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί στην προάσπιση της νησιωτικής Ελλάδας και στην εξασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων».
Στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα έχουν προσκληθεί σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του “ΒΗΜΑτοδότη”, από πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, και εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από το Μάτι, συγγενείς πιλότων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη, συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας έως τα μέλη της εθνικής ομάδας που κέρδισε το 2004 το Euro, οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, οι αρχηγοί των ομάδων Ολυμπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (μπάσκετ) που κατέκτησαν εφέτος ευρωπαϊκά τρόπαια, Ολυμπιονίκες, όπως επίσης η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη και πολλοί άλλοι όπως Δήμαρχοι περιοχών, μεταξύ των οποίων ακριτικές, όπως η Ορεστιάδα, το Διδυμότειχο, η Χάλκη και η Κάσος, και μαρτυρικές, όπως τα Καλάβρυτα, που έχει επισκεφθεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα τελευταία δύο χρόνια.
Πλημμυροπαθείς από τη Θεσσαλία, ανάμεσά τους και ο 80χρονος Κώστας Τασσιόπουλος, που έσωσε ζωές με τη βάρκα του κατά τη διάρκεια της θεομηνίας. Οι γονείς της Εριέττας, του μοναδικού από τα 57 θύματα της τραγωδίας των Τεμπών που δεν έχουν εντοπιστεί ίχνη του. Εγκαυματίες και συγγενείς θυμάτων από την πυρκαγιά στο Μάτι.
Κάτοικοι χωριών, οι οποίοι συμμετείχαν εθελοντικά στις προσπάθειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στον Έβρο και περιβαλλοντικές οργανώσεις που διέσωσαν ζώα στο δάσος της Δαδιάς.
Επίσης: Ο Παναγιώτης και η Σωτηρία Αραμπατζή από το Διδυμότειχο και η Αθηνά Παπαχρήστου από το Μεσολόγγι, συνταξιούχοι που έκαναν σημαντικές δωρεές σε νοσοκομεία της περιοχής τους. Συγγενείς θυμάτων του δυστυχήματος στη Λιβύη. Συγγενείς πιλότων που έπεσαν στο καθήκον (ασκήσεις, αεροπυρόσβεση).Συγγενείς θυμάτων τρομοκρατίας.
Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου που κέρδισε το 2004 και οι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες Νίκος Γκάλης και Παναγιώτης Γιαννάκης, που κέρδισαν με την εθνική μας ομάδα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα μπάσκετ το 1987.Οι αρχηγοί των ομάδων Ολυμπιακού (ποδόσφαιρο) και Παναθηναϊκού (μπάσκετ) που κατέκτησαν φέτος ευρωπαϊκά τρόπαια.
Οι Ολυμπιονίκες Πύρρος Δήμας και Βούλα Πατουλίδου. Η Βερόνικα Αντετοκούνμπο, μητέρα του Γιάννη. Άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού (συνθέτες, σκηνοθέτες, ηθοποιοί, κλπ.), οι οποίοι κατά την περίοδο της χούντας εξέφρασαν με τα έργα τους την εναντίωση στο δικτατορικό καθεστώς και σημάδεψαν τη Μεταπολίτευση. Εκπρόσωπος της τηλεφωνικής γραμμής 15900 για κακοποιημένες γυναίκες. Ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και εκπρόσωποι οργανώσεων για τους πρόσφυγες. Φοιτητές Ρομά.
Τέλος: Η οικογένεια της Ευστρατίας Κατίκα, τα όργανα της οποίας, μετά τον θάνατό της, χάρισαν ζωή σε τέσσερις συνανθρώπους μας. Ο Μανώλης Σελεγγίδης και η Ήλιδα Δήμητρα Βάββα, μαθητές που αρίστευσαν στις πανελλήνιες. Ομάδα κωφών και βαρήκοων μαθητών που βραβεύτηκαν σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας. Εκπρόσωπος της ομάδας αρχιτεκτόνων «Μπουλούκι» που κέρδισε το βραβείο για την αναζωογόνηση της παραδοσιακής γνώσης γύρω από τις τεχνικές και τα υλικά δόμησης. Έλληνες που έχουν διακριθεί στο εξωτερικό για την επιστημονική τους έρευνα.
Η πολύτεκνη οικογένεια του Πέτρου Χουντάλα και της Ιωάννας Φωτοπούλου, συνοδευόμενη από τον αντιπρόεδρο της ανώτατης συνομοσπονδίας πολυτέκνων. Η Άδα Σταματάτου με τον γιο της Γιάννη, παιδί με αυτισμό. Εκπρόσωποι φιλοζωικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων. Εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας. Εκπρόσωπος του περιοδικού δρόμου «σχεδία». Σεφ που μαγείρεψαν στο Προεδρικό Μέγαρο για ξένους ηγέτες.
Το Καστελλόριζο κείται μακράν……