Τοπικές Ειδήσεις

Π. Μαρινάκης για Κάσο: Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι συμφερότερος για την πατρίδα μας

Για όλα τα νεότερα σχετικά με όσα αφορούν στο σκηνικό έντασης ανοιχτά της Κάσου, που επιχείρησε να στήσει η Τουρκία, αλλά και για τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν την επικαιρότητα, όπως η αντιπαράθεσης με τους ιδιώτες γιατρούς και η επιμένουσα ακρίβεια, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Όσο αφορά στο ιταλικό πλοίο που στάθηκε η αφορμή να στείλει πολεμικά πλοία η Τουρκία ανοιχτά της Κάσου, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, οι έρευνες του πλοίου ολοκληρώθηκαν.

«Ξεκίνησαν γύρω στις 11 η ώρα τη νύχτα και ολοκληρώθηκαν τέσσερις παρά είκοσι τα ξημερώματα. Στη συνέχεια αναχώρησε για Ηράκλειο για ανεφοδιασμό και αντικατάσταση του πληρώματος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Ακολούθησε τη διαδικασία, η οποία είχε προβλεφθεί και λειτούργησαν και οι διπλωματικοί δίαυλοι, ούτως ώστε να υπάρξει και αυτή η εξέλιξη την οποία περιγράψατε. Εδώ λοιπόν αποδεικνύεται ότι λειτούργησαν τα αντανακλαστικά και σε επίπεδο προληπτικό άρα παρουσίας των ελληνικών πλοίων, αλλά και σε επίπεδο διπλωματικό. Δεν διαταράχθηκε η έρευνα του συγκεκριμένου πλοίου σε καμία περίπτωση. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία χωρίς να υπάρχει καμία περαιτέρω επίπτωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για τη μεγάλη εικόνα, σημείωσε πως εδώ και ένα αρκετά ικανό, για να βγουν συμπεράσματα, χρονικό διάστημα και οι δύο πλευρές επιδιώκουν να διατηρήσουν μια φάση διαλόγου. «Αλλά από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια, η οποία είναι διμερής, είχαμε πει από τη δική μας την πλευρά έναν απαράβατο όρο και μια διαπίστωση η οποία είναι λογική. Ο απαράβατος κανόνας, ότι δεν μπαίνουν στο τραπέζι ζητήματα κυριαρχίας, δεν διαπραγματευόμαστε αυτό που ονομάζουμε πολύ απλά κόκκινες γραμμές. Το δεύτερο, το οποίο είχαμε πει, είναι ότι διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία. Διάλογος δεν σημαίνει ότι πέραν της μοναδικής διαφοράς που έχουμε στον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στα πολλά στα οποία διαφωνούμε με την Τουρκία, από τη μια μέρα στην άλλη θα μας βρίσκουν και θα μας βρουν σύμφωνους. Αυτό το οποίο συνεχίζουμε να πιστεύουμε και η ίδια η πραγματικότητα μας έχει επιβεβαιώσει με τον καλύτερο τρόπο, είναι ότι ο διάλογος αυτός είναι πολύ συμφερότερος για την πατρίδα μας. Προφανή οφέλη είναι η συνδρομή και της Τουρκίας στην ελληνική υποδειγματική διαχείριση του μείζονος προβλήματος για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τη νότια Ευρώπη, που είναι το μεταναστευτικό. Δεύτερο είναι ότι έχουν εκμηδενιστεί οι παραβιάσεις. Και τρίτο είναι ότι πλέον στα νησιά οι κάτοικοι υποδέχονται νόμιμους τουρίστες και όχι παράνομους μετανάστες» συνέχισε ο κ. Μαρινάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού υγείας κ. Γεωργιάδη σε τηλεοπτική του συνέντευξη, που περιείχε τη γνωστή φράση Ερντογάν «θα έρθουμε νύχτα» και η οποία προκάλεσε αντιδράσεις στον τουρκικό Τύπο, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε τα εξής.

«Αν δει κανείς όλη την απάντηση του κ. Γεωργιάδη, στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα κατέληγε. Είπε ότι εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση, ούτε επιδιώκουμε να ακολουθήσουμε τη λογική, θα έρθουμε νύχτα. Χρησιμοποίησε ένα σχήμα λόγου, το οποίο ενδεχομένως θα μπορούσε να απομονωθεί και να παρερμηνευτεί, αλλά η τοποθέτηση πρέπει να αξιολογείται πλήρως, όχι εν μέρει. Τι ήθελε να πει ο Γεωργιάδης, κάτι το οποίο είναι η αλήθεια και είναι και η απάντηση στους εντός των τειχών, εντός της χώρας αμφισβητίες της πολιτικής της κυβέρνησης, οι οποίοι μάλιστα φτάνουν στο σημείο να υιοθετούν ακόμη και την τουρκική προπαγάνδα. Τι είπε ο κ. Γεωργιάδης. Ότι επί Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, διπλωματικά και πέραν των συμφωνιών, πέραν των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πέραν του πόσο ισχυρή είναι σε όλα αυτά τα οποία ανέφερα, η ατζέντα Μητσοτάκη στην Ευρώπη γίνεται ευρωπαϊκή ατζέντα. Αν ακούσει κανείς την ομιλία της επανεκλεγείσας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα δει στην ομιλία της όλα αυτά που κάποιοι ειρωνεύονταν όταν τα πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τη Στέγη, για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, για την αντιμετώπιση των πρακτικών των πολυεθνικών. Εμείς θεωρούμε ότι έτσι κάνεις εξωτερική πολιτική και όχι με κορώνες οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά».

Πηγή ΕΡΤ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου