Από το φθινόπωρο ξεκινά πιλοτικά σε 13 δήμους της χώρας ηεφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Οι δήμοι θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και αφού πρώτα ληφθούν μια σειρά δεδομένων, όπως είναι το ποσοστό ανεργίας, αλλά και οι υποδομές που υπάρχουν για την υλοποίηση του μέτρου.
Σύμφωνα με το Έθνος της Κυριακής η υπουργική απόφαση η οποία είναι ήδη έτοιμη καθορίζει τους δικαιούχους, το ύψος του καταβαλλόμενου ποσού, αλλά και τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα.
Το ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου. Για παράδειγμα θα διαμορφώνεται στα 400 ευρώ τον μήνα (4.800 το χρόνο) για οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα που δεν έχει άλλα εισοδήματα. Όσοι πολίτες δεν έχουν άλλο εισόδημα θα παίρνουν το σύνολο του ποσού το οποίοθα ξεκινά από τα 200 ευρώ το μήνα (2400 το χρόνο) για εμμονωμένα άτομα.
Όπως προβλέπει η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου η οικονομική κατάσταση των υποψηφίων για ένταξη στο πρόγραμμα κρίνεται με βάση τα πραγματικά εισοδήματα σε πραγματικό χρόνο χωρίς τεκμαρτά και αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης, ενώ το ποσό που θα λαμβάνει ο δικαιούχος θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και δεν θα υπόκειται σε καμία κράτηση.
Παράλληλα οι δικαιούχοι του επιδόματος θα παίρνουν επίδομα θέρμανσης, θα εντάσσονται σε προγράμματα κοινωνικού παντοπωλείου και θα λαμβάνουν μέρος σε επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης.
Απώτερος στόχος του υπουργείου είναι το επόμενο έτος το ελάχιστον εγγυημένο εισόδημα να επεκταθεί στο σύνολο της χώρας και να καλυφθεί το 7% του πληθυσμού. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς το σχετικό κονδύλι, στην πλήρη εφαρμογή του μέτρου, θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια έως 1 δισ. Ευρώ.
Για σύγχρονο μηχανισμό tκοινωνικής προστασίας, υποστήριξης των συμπολιτών μας που βιώνουν συνθήκες ακραίας φτώχειας, κάνει λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Thetoc