«Θα πρέπει να παλέψουμε σκληρά για να διατηρήσουμε τη δυναμική που αναπτύχθηκε φέτος, να αποδείξουμε ότι το τουριστικό προϊόν μας είναι καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό και να το προβάλουμε δυναμικά και στοχευμένα. Από την άλλη πλευρά, πρέπει και ο ίδιος ο κλάδος μας, να ανασυνταχθεί και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα».
Στον αγώνα που θα πρέπει να δώσουν οι ξενοδόχοι προκειμένου να πάει καλά και η επόμενη σεζόν, καθώς, λόγω των διεθνών εξελίξεων θα αναπτυχθεί σκληρός ανταγωνισμός, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος.
Ο πρόεδρος της ΠΟΞ δεν κρύβει όμως και στην ανησυχία του γιατί όπως δηλώνει ο κινδυνος αφελληνισμού της ελληνικής ξενοδοχίας είναι ορατός και άμεσος.
Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη της φετινής τουριστικής σεζόν ο κ. Γιάννης Ρέτσος δηλώνει πως θα κλείσει με ένα καλό ποσοστό αύξησης των αφίξεων και μία αντίστοιχα καλή αύξηση και των εθνικών εισπράξεων.
«Η φετινή περίοδος είναι η πρώτη ύστερα από αυτήν την εξαετία, που, τουλάχιστον σε επίπεδο τζίρου, καταγράφονται θετικές εξελίξεις. Αμφιβάλλω σοβαρά για το αν είναι αρκετή αυτή η καλή χρονιά για να καλύψει τις συσσωρευμένες και διογκωμένες υποχρεώσεις τους, σε βαθμό που να αρχίζουμε να ακούμε και για κερδοφορία», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΠΟΞ.
Η συνέντευξη του κ. Γιάννη Ρέτσου, αναλυτικά:
• Θα κλείσει με αύξηση η φετινή σεζόν καθώς ο στόχος των 19 εκατομμυρίων τουριστών δεν φαίνεται ανέφικτος;
Οι βασικοί δείκτες του τουρισμού τη φετινή περίοδο, είναι θετικοί και όλα δείχνουν ότι η χρονιά θα κλείσει με ένα καλό ποσοστό αύξησης των αφίξεων και μία αντίστοιχα καλή αύξηση και των εθνικών εισπράξεων.
Ο στόχος των 19 εκατ. αφίξεων φαίνεται ότι θα επιτευχθεί, παρά τις αντιξοότητες που προέκυψαν από τις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς η αύξηση των τουριστικών ροών από τις παραδοσιακές και άλλες αγορές μας καταγράφει αξιόλογη δυναμική. Τα παραπάνω δείχνουν να επαληθεύονται και από τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ για το πρώτο εξάμηνο, που δείχνουν αύξηση εσόδων 13.4% και αφίξεων 15.6% σε σχέση με πέρυσι.
• Υπάρχει όμως και η ανάλογη βελτίωση των οικονομικών για τα ξενοδοχεία;
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι όταν αναφερόμαστε σε αφίξεις και έσοδα, μιλάμε πάντα για τους βασικούς εθνικούς δείκτες, οι οποίοι, όσο θετικά και αν εξελίσσονται, δεν αποτελούν παρά ένα πρώτο γενικό επίπεδο αναφοράς για τη θέση της τουριστικής αγοράς γενικότερα και του ξενοδοχειακού κλάδου, ειδικότερα. Η όποια αύξηση των εθνικών εισπράξεων από τον τουρισμό, δεν αντιστοιχεί σε ανάλογα μεγέθη για τα έσοδα των ξενοδοχείων. Η πλειονότητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων έχουν καταγράψει έξι συνεχόμενα χρόνια κρίσης στο ενεργητικό τους – εκ των οποίων τα τρία τελευταία, στο περιβάλλον των Μνημονίων και της χρηματοπιστωτικής “ασφυξίας” – με τις γνωστές και προφανείς δυσχερείς επιπτώσεις στην οικονομική τους θέση και στα αποτελέσματά τους. Η φετινή περίοδος είναι η πρώτη ύστερα από αυτήν την εξαετία, που, τουλάχιστον σε επίπεδο τζίρου, καταγράφονται θετικές εξελίξεις. Υπό αυτήν την έννοια, ναι, μπορούμε να πούμε ότι θα είναι βελτιωμένη φέτος η οικονομική θέση πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, αλλά αμφιβάλλω σοβαρά αν είναι αρκετή αυτή η καλή χρονιά για να καλύψει τις συσσωρευμένες και διογκωμένες υποχρεώσεις τους, σε βαθμό που να αρχίζουμε να ακούμε και για κερδοφορία.
Και πρέπει να επαναλάβω εδώ, ότι ο κίνδυνος “αφελληνισμού” της ελληνικής ξενοδοχίας είναι ορατός και άμεσος…
• Αντιμετωπίστηκε η κρίση που δημιούργησε η κατάρρευση του τουριστικού οργανισμού Labirint; Έχει υπολογιστεί το ύψος της ζημιάς που υπέστησαν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;
Η κατάρρευση του Labirint ήταν ίσως το πλέον σοβαρό – από άποψη μεγεθών και επιπτώσεων στον ελληνικό τουρισμό – περιστατικό πτώχευσης ρωσικού tour operator, αλλά δεν θα πρέπει να το απομονώνουμε από τις γενικότερες εξελίξεις στη ρωσική αγορά. Η κρίση που δημιουργήθηκε με τις χιλιάδες των Ρώσων πελατών στους ελληνικούς προορισμούς, πιστεύω ότι αντιμετωπίσθηκε σωστά και συντονισμένα – ο ρόλος του ΣΕΤΕ υπήρξε καθοριστικός σε αυτήν την κατεύθυνση, όπως ήταν πολύ καλά και τα αντανακλαστικά του Υπουργείου Τουρισμού και της Πολιτείας γενικότερα – με αποτέλεσμα τα όποια περιστατικά αρνητικών συμπεριφορών να είναι περιορισμένα. Δε γνωρίζω να υπάρχει ακόμα ακριβής αποτίμηση της ζημίας που έχουν υποστεί ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από την πτώχευση του Labirint – άλλωστε, αρκετά από τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία είχαν φροντίσει να περιορίσουν τα ανοίγματα που είχαν – ενώ θα πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί και η διαδικασία διεκπεραίωσης των αποζημιώσεων από τις ασφαλιστικές καλύψεις που υπήρχαν.
• Θα καλυφθεί εύκολα το κενό που δημιουργήθηκε εξαιτίας της πτώχευσης του Labirint και άλλων μικρότερων τουριστικών οργανισμών;
Εκτιμώ ότι οι απώλειες σε επίπεδο κρατήσεων και δεσμεύσεων δωματίων που είχαν γίνει από τον συγκεκριμένο tour operator, μέσω και του αντιπροσώπου του στην Ελλάδα, και των άλλων που πτώχευσαν στο μεταξύ, θα εξισορροπηθούν από τη ροή της κίνησης, είτε από την ίδια τη Ρωσία, μέσω άλλων τουριστικών οργανισμών, είτε από τη ζήτηση που υπάρχει από άλλες αγορές.
Σε κάθε περίπτωση, αργότερα θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε κατά πόσο θα καταστεί δυνατόν να καλυφθούν οι συνολικές απώλειες από τη Ρωσική και την Ουκρανική αγορά.
Η ρωσική αγορά, που παραμένει και θα παραμένει μία ιδιαίτερα σημαντική αγορά για τον ελληνικό τουρισμό, διέρχεται πλέον μία φάση ριζικής αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης και θεωρώ ότι αυτό, μακροπρόθεσμα, είναι μία πολύ θετική διαδικασία. Θα επιτρέψει και σε εμάς τους ξενοδόχους να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και να κινούμαστε σε πιο σταθερές βάσεις, στις συναλλαγές μας με τους Ρώσους, αλλά και τους ίδιους τους εναπομείναντες ρωσικούς tour operators να αναπτύξουν πιο υγιή δραστηριότητα, χωρίς τα φαινόμενα που είδαμε το τελευταίο διάστημα, π.χ. dumping τιμών. Έτσι μπορεί να βελτιωθούν και τα μέσα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού από τη Ρωσία.Το όλο ζήτημα των σχέσεων της Ρωσίας με την Ε.Ε. και τη Δύση, όπως φαίνεται και από την επιβολή των κυρώσεων και των εμπάργκο, έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του, τους επόμενους μήνες.