Ειδήσεις

Υδροπλάνα-Ξεκίνησαν οι κρατήσεις

Να διεμβολίσουν την αγορά της αεροπλοΐας και της ακτοπλοΐας θα επιχειρήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι νεόκοπες επιχειρήσεις υδροπλάνων που ξεκινούν κρατήσεις από το φθινόπωρο, ώστε να είναι έτοιμες το επόμενο έτος να διεκδικήσουν σημαντικό μερίδιο από την επιβατική κίνηση του Αιγαίου και του Ιονίου.

Το θέμα έρχεται πάλι στην επικαιρότητα, τόσο γιατί δεν τελεσφόρησαν οι άοκνες προσπάθειές τους να απονηωθούν φέτος όσο και γιατί τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας βαίνουν προς αναδιάρθρωση, που θα αφήσει μεγάλο μέρος της νησιωτικής χώρας χωρίς συχνή κάλυψη, ακόμα και σε περιόδους σχετικά αυξημένης κίνησης, όπως της άνοιξης και του Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου.

Και είναι ακριβώς αυτό το τμήμα της αγοράς, δηλαδή των επιβατών, Ελλήνων και αλλοδαπών, που έχουν την οικονομική άνεση να καταβάλουν τα εισιτήρια περί των 70-100 ευρώ -επίπεδα όπου και αναμένεται να κοστολογηθούν οι θέσεις- και θέλουν να ταξιδέψουν γρήγορα και άνετα είχε προς τις παραθεριστικές τους κατοικίες, είχε προς τους προορισμούς επιλογής τους, είχε προς μαρίνες και ξενοδοχειακές μονάδες, και δεν έχουν διαθέσιμες επιλογές από τα δύο ανταγωνιστικά μέσα: τα πλοία και τα αεροπλάνα.

Ξεκίνησαν κρατήσεις

Ήδη κρατήσεις θέσεων θα μπορούν να κάνουν οι ενδιαφερόμενοι επιβάτες από τον Οκτώβριο, με σκοπό να επιβιβαστούν, όμως, σε υδροπλάνα τον Μάιο, οπότε και έχουν προγραμματιστεί οι πρώτες πτήσεις. Κάτι που είναι αδύνατο να γίνει στην ακτοπλοΐα, αφού τα δρομολόγια της επόμενης χρονιάς είναι ακόμη άγνωστα.

Πολλά τοπικά υδατοδρόμια έχουν ήδη προσδιοριστεί, καθώς χο νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί εδώ και πολύ καιρό και νησιά που εκτιμάται όχι δεν καλύπτονται επαρκώς από την ακτοπλοΐα και την αεροπορία (συχνά δεν έχουν καν αεροδρόμια), όπως η Πάτμος, η Σκύρος, η Αλόννησος, η Τήνος και άλλα, έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία. Το ίδιο και μεγαλύτερα νησιά, όπως η Κέρκυρα, αλλά και αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως στην Πελοπόννησο. Παραμένει, πάντως, ανοιχτό το θέμα του κεντρικού υδατοδρομίου στην Αττική (Μηχροπολιχικού Υδατοδρομίου), που κατά πάσα πιθανότητα φαίνεται πως θα χωροθετηθεί στο Φαληρικό Δέλτα.

Τα εμπόδια

Το ζήτημα, βέβαια, δεν είναι σε καμία περίπτωση απλό, διότι, αν μη τι άλλο, η απονήωση και η προσνήωση υδροπλάνων σε ύδατα με συχνές διελεύσεις πλοίων τακτικών γραμμών αλλά και τουριστικών σκαφών προσθέτει δύσκολο εποπτικό έργο σε λιμενικό, ακτοφυλακή και κάθε αρμόδιο φορέα, ενώ προκαλεί και αντιδράσεις από τα τοπικά συμφέροντα, αλλά και από άλλους, όπως μαρίνες σκαφών αναψυχής που δεν θέλουν να προσθέσουν την όχληση χου θορύβου που συνεπάγονται τα υδροπλάνα στους πελάτες τους, εξηγούν παράγοντες σε επαφή με τις σχετικές διεργασίες. Προβληματισμός, όμως, επικρατεί και μεταξύ των επαγγελματιών καπετάνιων.

Οι εταιρείες

Ακόμα, όμως, και για να φτάσουμε έως εδώ, πέρασαν χρόνια καθυστερήσεων, γραφειοκρατικών δαιδάλων, δυσκολιών στη χρηματοδότηση και δυσπιστίας των εμπλεκόμενων φορέων στην υλοποίηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων. Από το 2004, που εκτελέστηκαν οι πρώτες πτήσεις από την εταιρεία Ελληνικά Υδαχοδρόμια, έχουν περάσει δέκα χρόνια και ακόμη δεν πετούν υδροπλάνα συστηματικά. Οι δύο κυρίαρχες εταιρείες που μπαίνουν στο παιχνίδι χώρα είναι η Ελληνικά Υδατοδρόμια και η Υδροπλάνα Ελλάδας (Hellenic Seaplanes).

Σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, σε πρώτη φάση θα λειτουργήσουν περίπου 10 υδατοδρόμια, κυρίως στις Σποράδες, σε κάποιες Κυκλάδες και Δωδεκάνησα και στο Ιόνιο. Από το 2016 και εφόσον όλα πάνε σύμφωνα με τα business plans, τα υδατοδρόμια θα επεκταθούν και σε άλλους προορισμούς.

Η Hellenic Seaplanes προγραμματίζει, μάλιστα, συνεργασία με εταιρείες κρουαζιέρας και τουριστικούς ομίλους για την οργάνωση περιηγητικών πτήσεων αλλά και ανταποκρίσεων προς απομονωμένα νησιά. Μεταξύ των πτήσεων που θα πραγματοποιούνται περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, και ναυλωμένες πτήσεις (charter) και μεταφοράς φορτίων (cargo), αλλά και μεταφορές σε συγκεκριμένα θέρετρα και αεροδιακομιδές.

Οδηγός για τα business plans

Σύμφωνα με τον Ν.4146/2013 και την εγκύκλιο του υπ. Ναυτιλίας και Αιγαίου με θέμα «Ίδρυση και λειτουργία Υδατοδρομίων», υπάρχουν τα εξής εναλλακτικά σχήματα διοικητικής λειτουργίας:

Ο Δημόσιος Φορέας (Λιμενικό Ταμείο ή Οργανισμός Λιμένα) να υποβάλει αίτηση αδειοδότησης, να κατασκευάσει το υδατοδρόμιο και στη συνέχεια να παραχωρήσει τη διοίκηση, τη διαχείριση, τη λειτουργία ή εκμετάλλευση των υποδομών και υπηρεσιών του υδατοδρομίου σε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που θα επιλέξει. Ο Δημόσιος Φορέας θα επιβαρυνθεί όλο το κόστος αδειοδότησης και κατασκευής του υδατοδρομίου.

Ο Δημόσιος Φορέας να παραχωρήσει (μισθώσει) χρήση χώρου ως υδατοδρομίου εντός της ζώνης λιμένα σε ανάδοχο επενδυτή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που θα επιλεγεί με διαγωνιστική διαδικασία, ο οποίος θα αναλάβει εξαρχής την υποβολή αίτησης για αδειοδότηση, θα κατασκευάσει το υδατοδρόμιο και στη συνέχεια θα αναλάβει ως Φορέας Λειτουργίας Υδατοδρομίου. Ο Δημόσιος Φορέας δεν θα επιβαρυνθεί με οποιοδήποτε κόστος!

Εφημερίδα “Κεφάλαιο”

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου