Ειδήσεις

Μάχη να κρατηθούν ζωντανά τα έσοδα από τον τουρισμό

Μειωμένες, αν και ακόμη “ζωντανές”, παραμένουν οι προσδοκίες να ξεπεράσουν φέτος οι τουριστικές εισπράξεις το φράγμα των 14 δισ. ευρώ, που αποτελεί το στόχο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, από 13,4 δισ. την προηγούμενη χρονιά. Τα πράγματα ωστόσο δεν είναι εύκολα. Μπορεί τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν αύξηση κατά 8,2% στα έσοδα την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2014 (διαμορφώθηκαν στα 4,1 δισ. ευρώ), όμως τον Ιούνιο η αύξηση ήταν μόλις 1,2% σε σχέση με πέρσι.

Όπως επισημαίνουν ειδικότερα επιχειρηματίες από το χώρο του τουρισμού, οι συνεχώς μειούμενες δαπάνες των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα εξαιτίας της αύξησης της προτίμησης σε πακέτα all- inclusive, σε συνδυασμό με τις μεγάλες προσφορές στις οποίες προέβησαν τον προηγούμενο μήνα πολλοί ξενοδόχοι, ακόμη και σε δημοφιλείς προορισμούς, προκειμένου να τονώσουν την τουριστική ζήτηση, κρατούν τα έσοδα χαμηλά και σε αναντιστοιχία με τις 25 εκατ. αφίξεις τις οποίες ευελπιστεί να κερδίσει την παρούσα σεζόν ο ελληνικός τουρισμός. Μεγάλος είναι παράλληλα ο προβληματισμός και από την κατάρρευση του εσωτερικού τουρισμού, με τους ξενοδόχους και τις επιχειρήσεις της εστίασης να εκτιμούν πως η πτώση της εγχώριας κίνησης σε ορισμένους παραθεριστικούς προορισμούς έφτασε αυτό το καλοκαίρι ακόμη και το 60%, γεγονός που κατεβάζει περαιτέρω τον πήχη των εσόδων.

Η διαφορά σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές είναι αισθητή. Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ανά τουρίστα κατά τους πρώτους έξι μήνες της χρονιάς δεν ξεπέρασε τα 530 ευρώ, όταν πέρσι έφτανε τα 587 και το 2013 τα 615 ευρώ. Έτσι η συνολικά αύξηση των εσόδων που καταγράφει ο τουρισμός αποδίδεται στην άνοδο του αριθμού των επισκεπτών και όχι των χρημάτων που αφήνουν οι τουρίστες στις επιχειρήσεις. Όπως μάλιστα εξηγούν φορείς της αγοράς, δεν είναι λίγοι οι τουρίστες που, ενώ προσγειώνονται σε ελληνικά αεροδρόμια και άρα προσμετρούνται στο σύνολο των αφίξεων, διαμένουν λίγες μόλις ημέρες στη χώρα και επιλέγουν να συνεχίσουν τις διακοπές τους είτε σε θέρετρα στα τουρκικά παράλια, είτε κατευθύνονται σε προορισμούς της Αδριατικής στην Αλβανία, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια καταγράφουν μεγάλη άνοδο στην επισκεψιμότητα.
Μικρή “ανάσα” δίνουν πάντως τα βελτιωμένα έσοδα από τις βασικές αγορές της Ελλάδας (Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο). Ωστόσο οι απώλειες από τη Ρωσία εξαιτίας της μείωσης της εισερχόμενης κίνησης κατεβάζουν τον πήχη των εισπράξεων. Από την άλλη τα υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής που καταγράφονται και αυτή τη σεζόν σε τουριστικούς προορισμούς (που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά και το 50%) και η αδυναμία ελέγχου του φαινομένου δίνει τη χαριστική βολή στα προσδοκώμενα δημόσια έσοδα από τον τουρισμό.

Οι επιχειρηματίες πάντως φοβούνται πως η κάθοδος των εσόδων θα είναι ακόμη πιο δραματική μετά την εφαρμογή του διπλασιασμού του ΦΠΑ στη διαμονή από τον προσεχή Οκτώβριο, μέτρο που, όπως τονίζουν, εξαιτίας της αύξησης της τιμής των πακέτων, μπορεί να στρέψει τους τουρίστες σε άλλες χώρες της Μεσογείου.

capital.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου