Ειδήσεις

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε νοσοκομεία του ΕΣΥ

Αιφνιδιαστικούς ελέγχους στα νοσοκομεία για διερεύνηση καταγγελιών, αλλά και «συνεργασία» με πειθαρχικά όργανα των γιατρών και άλλων επαγγελματιών υγείας, περιλαμβάνονται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής Ελέγχου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Ασθενών, τα μέλη της οποίας αναλαμβάνουν εφεξής δράση. Η επιτροπή, που έχει κύριο σκοπό να ελέγξει κατά πόσο τα νοσοκομεία αλλά και οι μονάδες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σέβονται το δικαίωμα των ασθενών σε αξιοπρεπείς και ποιοτικές υπηρεσίες, ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας πριν από λίγες ημέρες και με καθυστέρηση σχεδόν 15 μηνών. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση για τον ορισμό των μελών της επιτροπής, η σύσταση της οποίας προβλεπόταν στο «παράλληλο πρόγραμμα» του υπουργείου Υγείας, και συγκεκριμένα στον νόμο με τα «μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2016. Ο νόμος αυτός προέβλεπε τον ορισμό των μελών της επιτροπής εντός τριών μηνών από τη δημοσίευσή του.

Εργο της επιτροπής είναι να εποπτεύει και να ελέγχει την προστασία των δικαιωμάτων των ασθενών που λαμβάνουν υπηρεσίες υγείας σε μονάδες του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα. Οφείλει να εξετάζει ότι διασφαλίζονται η χωρίς διακρίσεις πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, οι αξιοπρεπείς συνθήκες περίθαλψης, οι ποιοτικές υπηρεσίες, η σωστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση προς τους ασθενείς, η πρόσβασή τους στον ιατρικό φάκελο, η τήρηση του απορρήτου και η προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η επιτροπή θα δέχεται καταγγελίες από ασθενείς ή από οργανώσεις και φορείς, θα επισκέπτεται νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας σε τακτά διαστήματα και θα κάνει ακόμα και αιφνιδιαστικούς ελέγχους είτε αυτεπαγγέλτως ή έπειτα από καταγγελίες. Επιπλέον, η επιτροπή μεταξύ άλλων θα συνεργάζεται με τα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων ασθενών των νοσοκομείων και θα λαμβάνει τις εξαμηνιαίες εκθέσεις τους, θα ενημερώνει για τα δικαιώματα των ασθενών μέσα από εκδηλώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια και τηλεοπτικά – ραδιοφωνικά ή διαδικτυακά μηνύματα, θα ενημερώνει τον υπουργό Υγείας για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων και θα αποστέλλει αναφορά στο αρμόδιο όργανο για πειθαρχική ή ποινική δίωξη.

Υπενθυμίζεται ότι στο ίδιο πλαίσιο, το υπουργείο από τον προηγούμενο Μάρτιο έχει θέσει το πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των γραφείων προστασίας δικαιωμάτων ληπτών υπηρεσιών υγείας των νοσοκομείων ΕΣΥ, που αντικαθιστούν τα γραφεία υποστήριξης πολιτών, τα οποία στην πλειονότητά τους δεν κατάφεραν να επιτελέσουν το έργο για το οποίο δημιουργήθηκαν. Τα γραφεία αυτά σε πολλές περιπτώσεις δεν ήταν σωστά στελεχωμένα, ούτε εύκολα προσβάσιμα –από χωροταξική σκοπιά– από τους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετούν.

Η επιτροπή είναι 11μελής με πενταετή θητεία και απαρτίζεται από γιατρούς, νοσηλευτή, φυσικοθεραπευτή, κοινωνικό λειτουργό, νομικούς και εκπροσώπους ληπτών υπηρεσιών υγείας. Ενας εξ αυτών είναι και ο Γεώργιος Καλαμίτσης εκ του Συλλόγου Ασθενών Ηπατος «Προμηθέας», ο οποίος αναλαμβάνει και πρόεδρος της επιτροπής.

 

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου