Ειδήσεις

Πάγωμα ΦΠΑ στα νησιά στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης -Συσκέψεις στο Μαξίμου για να γεμίσει το καλάθι της ΔΕΘ

Με εντατικούς ρυθμούς κινούνται στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τη ΔΕΘ και οι συσκέψεις πυκνώνουν κάθε μέρα ώστε να προσδιοριστεί το περιεχόμενο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα.

Οι περισσότερες από τις λιγοστές παροχές που εξήγγειλε πέρσι ο πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης έμειναν στα χαρτιά και τώρα τα περιθώρια παροχών είναι σχεδόν μηδενικά.

Για παράδειγμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί ότι το 2017 θα είναι έτος ελαφρύνσεων για τους μικροϊδιοκτήτες καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρούσε σε πλήρη φοροαπαλλαγή για όσους δικαιούνται και σήμερα την έκπτωση του 50% στον ΕΝΦΙΑ. Η υπόσχεση δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ και από το τέλος του μήνα οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το φόρο που θα πρέπει να πληρώσουν είναι ίδιος με αυτό που κατέβαλαν πέρυσι.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους να αποφύγει την ενεργοποίηση ορισμένων μέτρων τα οποία, αν και έχουν περιορισμένο δημοσιονομικό κόστος, είναι αντιλαϊκά και προκαλούν αντιδράσεις. Και αυτό σε ένα περιβάλλον υπέρμετρης φορολόγησης που αποτυπώνεται στη φοροδοτική κόπωση των πολιτών .

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει να «παγώσει» την αύξηση του ΦΠΑ στα 32 νησιά του Αιγαίου και την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο:

  1. Να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς του μειωμένου κατά 30% ΦΠΑ στα 32 νησιά. Με βάση τα ισχύοντα, από την 1η Ιανουαρίου 2018  αυξάνονται οι συντελεστές ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Εφόσον δεν παραταθεί το ειδικό καθεστώς τότε ο ΦΠΑ θα αυξηθεί  στα συγκεκριμένα νησιά και θα φέρει ανατιμήσεις σε εκατοντάδες αγαθά και υπηρεσίες.
  2. Να ανασταλεί η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις αγοραπωλησίες ακινήτων ενδεχομένως για έναν ακόμη χρόνο. Για να παραμείνει ο φόρος υπεραξίας ανενεργός χρειάζεται νέα νομοθετική ρύθμιση και σε κάθε περίπτωση τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών. Το βασικό επιχείρημα για την νέα αναβολή του φόρου είναι ότι η ζημιά που προκαλέσει στην κτηματαγορά θα είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τα έσοδα που θα φέρει στα ταμεία του Δημοσίου.  Άλλωστε το 2018 θεωρείται χρονιά μεγάλων ανατροπών στη φορολογία των ακινήτων που θα προκύψουν μετά την εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις τιμές της αγοράς που επιχειρείται από το υπουργείο Οικονομικών. Σημειώνεται ότι ο  φόρος υπεραξίας βαραίνει τον πωλητή και υπολογίζεται με συντελεστή 15% επί της διαφοράς «τιμή πώλησης μείον τιμή αγοράς».

Πηγή newsbeast.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου