Σειρά σημαντικών έργων έχουν εγκριθεί για τον δήμο Ρόδου, σύμφωνα με την Διεύθυνση Προγραμματισμού, ενώ παράλληλα, έχουν υποβληθεί προτάσεις για χρηματοδότηση επίσης σημαντικών έργων που αφορούν το νησί.
Σε αυτά περιλαμβάνονται έργα παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, διαχείρισης απορριμμάτων, υποδομές κ.λπ. καθώς και έργα μεγαλύτερης κλίμακας και σημασίας, όπως το Ροδίνι, η Ροδιακή Έπαυλη και η βίλα Ακάβη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κα Βασιλική Ξεπαπαδάκη: «Το 2017 αποδεικνύεται ένα ιδιαίτερα δημιουργικό έτος για την δημοτική αρχή της Ρόδου και ιδιαίτερα για την υπηρεσία μας –με τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα και δράσεις, είτε και στον τομέα των διοικητικών υπηρεσιών. Τα έργα που καταφέραμε να εντάξουμε μέσα στο 2017 προϋπέθεταν μια μεγάλη προετοιμασία μελετών, εκθέσεων και λοιπών διαδικασιών. Όσον αφορά τα ενταγμένα έργα, η πρότασή μας για την ένταξη της ανάπλασης και διατήρησης του Πάρκου του Ροδινιού, προχώρησε και φτάσαμε στον τελικό πίνακα αξιολόγησης. Περιμένουμε την υπογραφή της ένταξης της πράξης από τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο. Επιπλέον, τα τεύχη δημοπράτησης για την μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας του ρέματος ‘Ρένη’ στην περιοχή Φαληρακίου, έχουν αποσταλεί για προέγκριση και εφόσον εγκριθούν θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση του έργου. Για το κτήριο ‘Ακάβη’ περιμένουμε την σχετική προέγκριση για να προβούμε κι εκεί σε δημοπράτηση εργασιών για την ανακατασκευή του κτηρίου που είναι ήδη ενταγμένο, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός στο πρόγραμμα Interreg με το ακρωνύμιο Motivate που αφορά την προμήθεια με οθόνες πληροφόρησης που θα τοποθετηθούν στις στάσεις λεωφορείων της ΡΟΔΑ, καθώς και εφαρμογές σε τάμπλετ και κινητά τηλέφωνα».
Πέραν τούτων, η κα Ξεπαπαδάκη αναφέρθηκε στις τελικές αξιολογήσεις για το έργο της διατήρησης, συντήρησης και προστασίας της Κοιλάδας των Πεταλούδων (ύψους 750.000 ευρώ) ενώ για την Ροδιακή Έπαυλη που παραμένει το ‘μεγάλο στοίχημα’, είπε ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.
«Στην ίδια πρόσκληση είχαμε υποβάλει και άλλες προτάσεις, όπως παρεμβάσεις στο Δημαρχιακό Μέγαρο και κατασκευή δικτύου για πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην Μεσαιωνική Πόλη. Παράλληλα, ετοιμάζουμε μελέτες για την αγροτική οδοποιία –καθώς άνοιξε νέα πρόσκληση στο ΕΣΠΑ που λήγει στις 31/10/2017 με προϋπολογισμό 1,4εκ. ευρώ καθώς και για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας που θα υποβληθούν για χρηματοδότηση (σε περιοχές όπως η Λάρδος και το Γεννάδι). Τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην Ιαλυσό, στην Παστίδα και στ’ Αφάντου, εντάχθηκαν ήδη στο ΠΔΕ με ειδικούς κωδικούς».
Οι παιδικές χαρές, άλλες δράσεις και η
μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ
Η κα Ξεπαπαδάκη, αναφέρθηκε ακόμη σε μία νέα πρόταση η οποία αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση νέων παιδικών χαρών σε διάφορες περιοχές της πόλης της Ρόδου, είτε σε δημοτικές ενότητες: «Γι’ αυτό έχει προβλεφθεί ένα κονδύλι της τάξης των 250.000 ευρώ περίπου ενώ υπάρχει ακόμη μια μελέτη που θα υποβληθεί στην ΑΝΔΩ. Ωστόσο, θέλω να επισημάνω την σύμβαση με το Πράσινο Ταμείο ύψους 60.000 ευρώ που θα αφορά την κυκλοφοριακή μελέτη για την πόλη. Αυτή την στιγμή συγκεντρώνονται στοιχεία από το παρελθόν ώστε να εκπονηθεί μια, ολοκληρωμένη μελέτη για το κυκλοφοριακό στην πόλη της Ρόδου. Όσον αφορά τα κοινωνικά θέματα, περιμένουμε την προέγκριση για δημοπράτηση της προμήθειας των τροφίμων που θα πρέπει να δοθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ΤΕΒΑ (υλική και επισιτιστική βοήθεια για τους απόρους) ύψους 320.000 ευρώ».
Τέλος, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος σε θέματα Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων μίλησε για την μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στο εγκεκριμένο σημείο, όπου θα φιλοξενηθούν προσωρινά στο Τσαϊρι: «Βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την γ.γ. για τους ΡΟΜΑ αλλά και με την Διαχειριστική Αρχή. Όπως είπε και ο ίδιος ο δήμαρχος, έχουμε ζητήσει από την ΕΤΑΔ την παραχώρηση του συγκεκριμένου χώρου, ο οποίος έχει εγκριθεί και περιμένουμε την επίσημη απόφαση. Η περιοχή έχει ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο και έχει εγκριθεί από την αποκεντρωμένη διοίκηση. Παράλληλα, ετοιμάζονται οι σχετικές μελέτες για τους ΡΟΜΑ (που θα είναι δημότες της Ρόδου) και θα μετεγκατασταθούν προσωρινά εκεί ενώ με το Κέντρο Κοινότητας έχουμε πραγματοποιήσει τρεις φορές επιτόπιες επισκέψεις στο Κορακόνερο για καταγραφή των οικογενειών. Θα προβούμε έτσι στην κατάρτιση των όρων σύμφωνα με τους οποίους θα γίνει η κοινωνική ένταξη κάθε οικογένειας ΡΟΜΑ που θα αποφασίσει να μεταφερθεί εκεί».