«Τα μικρά, ακριτικά νησιά έχουν μέλλον. Και με σωστές κινήσεις μπορούν να αναδειχθούν σε μοντέλα για ένα καλύτερο μέλλον, με ανάπτυξη και επενδύσεις».
Αυτό δηλώνει σήμερα στην «δημοκρατική» ο δήμαρχος Χάλκης, κ. Άγγελος Φραγκάκης ο οποίος αποκαλύπτει πως το μικρό πανέμορφο νησί της Δωδεκανήσου, μετράει πληρότητες της τάξης του 100% σε τουριστική κίνηση!
Επίσης, μιλάει για την επιδημιολογική κατάσταση στο νησί που ήταν εξ αρχής covid-free προορισμός, για τον ΦΟΔΣΑ, στον οποίο συμμετέχει και το νησί καθώς μικρά νησιά μας έχουν ανάγκη μια αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων, ενώ αναφέρεται και στο περιστατικό με το πρώτο νεογέννητο μετά από…. 50 χρόνια στην Χάλκη –μια είδηση που μπορεί να έκανε εντύπωση στην κοινή γνώμη, αλλά αποτελεί ένα δείγμα για την κατάσταση της υγείας, που επικρατεί στα μικρά νησιά.
• Κύριε Φραγκάκη, πρόσφατα η Χάλκη χαρακτηρίστηκε ως ‘μοντέλο’ για ένα πιο πράσινο και «έξυπνο» μέλλον. Μιλήστε μας γι αυτό. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για τις ακριτικές περιοχές στην ανάπτυξη και περαιτέρω για σημαντικές επενδύσεις;
Η προστασία του νησιού της Χάλκης, η διαφύλαξη του σπάνιου περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με έμφαση σε πολιτικές που έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με αποδέκτη τον ίδιο τον πολίτη, μας οδήγησε στην δημιουργία του Πράσινου – Έξυπνου Νησιού της Χάλκης του πρώτου GReco island.
Μια πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει νέες αναπτυξιακές προσεγγίσεις και οικονομική ανάπτυξη, επέκταση της αγοράς εργασίας για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και εν τέλει βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας με έμπρακτη περιβαλλοντική ευσυνειδησία. Στα ίδια περιβαλλοντικά πρότυπα θα κινηθούν και άλλα ακριτικά νησιά μας με στόχο ένα ποιοτικότερο και πιο πράσινο μέλλον για όλους μας.
• Πώς εξελίσσεται φέτος η τουριστική κίνηση στην Χάλκη; Είστε αισιόδοξος για την έκβαση της σεζόν;
Το νησί με βάση την δυναμικότητά του παρουσιάζει πληρότητα κρατήσεων σε ποσοστό 100%.
Αυτό το γεγονός μας γεμίζει χαρά τόσο για την τοπική οικονομία του τόπου μας, όσο και για την φήμη του νησιού η οποία εξαπλώνεται σιγά – σιγά και φέρνει κοντά μας πολύ μακρινούς επισκέπτες.
Αυτό δείχνει πως η σκληρή δουλειά και η θετική εικόνα του τόπου έχει επικοινωνηθεί τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας. Ένας τόπος ασφαλής από κάθε άποψη, ανέγγιχτος από κάθε μόλυνση, με την καθαρότητα του ουρανού και του Αιγαίου να ανταμείβει τον ταξιδιώτη που ομολογουμένως ταξίδεψε αρκετά και ερεύνησε πολύ επάνω στον χάρτη για να ανακαλύψει τον επίγειο παράδεισό μας.
• Ησασταν ένας covid-free προορισμός. Πώς εξελίσσεται η επιδημιολογική κατάσταση στο νησί σας;
Απολύτως τίποτα δεν αποτελεί προϊόν τύχης. Θα έλεγα πως όλα βασίζονται στην προνοητικότητά μας.
Ο τουρισμός, ως προϊόν, είναι αρκετά ευάλωτος και ασταθής και επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες τους οποίους καλείται να διαχειριστεί ο κάθε τουριστικός προορισμός.
Μια κρίση μπορεί να εκδηλωθεί με διαφόρους τρόπους και ποικίλες μορφές.
Η έννοια της ασφάλειας ήταν πάντα μια απαραίτητη προϋπόθεση για τα ταξίδια και τον τουρισμό και από τις πρώτες και βασικές ανάγκες του ανθρώπου.
Είναι στάση ζωής για ένα νησιώτη της ακριτικής Ελλάδας να εξασφαλίσει την ασφάλειά του διότι γνωρίζει πως σε αντίθετη περίπτωση η μετάβασή του σε ένα μεγαλύτερο μέρος για παροχή βοήθειας ενέχει δυσκολίες.
Μην ξεχνάμε ότι νησιά, όπως το δικό μας, βιώνουν την έννοια της διπλής νησιωτικότητας σε περίπτωση ανάγκης, δηλαδή από το ένα νησί πρέπει να μεταβούμε σε ένα μεγαλύτερο νησί και αν χρειαστεί στην ηπειρωτική Ελλάδα στην συνέχεια. Είναι λοιπόν αρκετά μεγάλο το ταξίδι.
Εμείς από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να διαφυλάξουμε τον τόπο μας από την μάστιγα της πανδημίας, αρχικά με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα και στην συνέχεια με τον καθολικό εμβολιασμό.
Όσον αφορά στους επισκέπτες μας για να έρθουν στο νησί, είτε πρέπει να έχουν εμβολιαστεί είτε να έχουν ένα αρνητικό τεστ, οπότε υπό αυτό το πρίσμα εξακολουθούμε να κινούμαστε με ασφάλεια και να κρατάμε μακριά μας την εξάπλωση του κορωνοϊού.
• Στις αρχές Αυγούστου, εγκρίθηκε ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων από τον ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου. Είστε σύμφωνος και πώς θα αποδώσει για τα μικρά νησιά, όπως το δικό σας;
Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος είναι πιο επίκαιρη από ποτέ αυτές τις μέρες στη χώρα μας. Φυσικά τα μικρά νησιά μας έχουν ανάγκη μια αποτελεσματική διαχείριση των στερεών αποβλήτων η οποία μπορεί να επέλθει σε συλλογικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα ο κάθε τόπος οφείλει να βρει μια στρατηγική η οποία να προσαρμόζεται στις ανάγκες του.
Η καθαριότητα των κοινοχρήστων και ιδιωτικών υπαίθριων χώρων, η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση και αναβάθμιση της αισθητικής του οικισμού μας, ήταν η βασική προτεραιότητά μας. Ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά και ο στόχος επετεύχθη με μεγάλη επιτυχία.
Εμείς διαλέξαμε να αφαιρέσουμε όλους τους κάδους από τον οικισμό του νησιού και να πραγματοποιούμε καθημερινά με τα συνεργεία του Δήμου πόρτα-πόρτα συλλογή των απορριμάτων των κατοίκων.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτυχία αυτού του σημαντικού κοινωνικού έργου γίνεται πραγματικότητα μέσω της διαρκούς συνεργασίας του Δήμου με δημότες και κατοίκους και διέπεται από διατάξεις, υποχρεώσεις και δικαιώματα.
Επιλέξαμε το κατάλληλο πρόγραμμα για τον Δήμο μας, ενημερώσαμε και ευαισθητοποιήσαμε τους πολίτες μας, προμηθευτήκαμε τον κατάλληλο εξοπλισμό, εντάξαμε πρόγραμμα ανακύκλωσης στην πηγή, εφαρμόσαμε τις αναγκαίες διοικητικές αλλαγές ώστε το προσωπικό μας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος και καθημερινά εποπτεύουμε και αξιολογούμε το πρόγραμμα με σκοπό να παρέμβουμε διορθωτικά όπου είναι απαραίτητο.
• Τον περασμένο Ιούλιο, ακούστηκε το πρώτο κλάμα νεογέννητου στη Χάλκη μετά από 50 χρόνια! Είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για τους Χαλκίτες αλλά και γενικότερα για τους ακρίτες μας;
Η απόφαση τεκνοποίησης για μια γυναίκα που διαμένει σε ακριτική περιοχή της χώρας μας, όπως η Χάλκη, λαμβάνεται με δυσκολία.
Η ανασφάλεια που προκύπτει από την έλλειψη ιατρικών υποδομών, καθώς και το οικονομικό κόστος της μετακίνησης σε ιατρικά κέντρα, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες.
Στο νησί μας υπάρχει μόνο μια αγροτική ιατρός και ένας νοσηλευτής. Το Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο Χάλκης “Δημήτριος. Θ. Κρεμαστινός” διαθέτει ιατρικό εξοπλισμό για τις απολύτως έκτακτες περιπτώσεις μέχρι την διακομιδή του ασθενούς στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Ελλείψει των απαραίτητων υποδομών, λοιπόν, οι γυναίκες του νησιού μας αναγκάζονται να μεταβούν στη Ρόδο, ακόμη και για μια απλή ιατρική εξέταση κατά την διάρκεια της κύησης τους.
Το γεγονός αυτό προκαλεί έντονη ανασφάλεια, καθώς μια έγκυος δεν έχει τη δυνατότητα ιατρικής περίθαλψης, ούτε καν σε περίπτωση επιπλοκής. Όμως οι γυναίκες δείχνουν μεγάλη γενναιότητα και τόλμη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης τους διαμένοντας στο νησί μας ακόμα και τους χειμερινούς μήνες, όπου τα δρομολόγια των πλοίων αραιώνουν κατά πολύ και ο φόβος μεγεθύνεται.
Για να κατοικούνται τα μικρά ακριτικά νησιά μας πρέπει πριν και πάνω από όλα να νιώθουν ασφάλεια οι κάτοικοι την στιγμή που θα την χρειαστούν, να νιώθουν την Πολιτεία κοντά τους γιατί αυτή είναι η ανταμοιβή τους και το μπράβο για τον ηρωισμό που δείχνουν διαμένοντας σε ένα μικρό νησί που φυσιολογικά υπολείπεται δομών υγείας και πληθώρας ιατρικών ειδικοτήτων. Γιατί όλοι ανεξαρτήτως γεωγραφικής προσβασιμότητας έχουν δικαίωμα στο δημόσιο αγαθό της υγείας.
Ο τοκετός των γυναικών οφείλει να λαμβάνει χώρα σε οργανωμένες δομές υγείας δηλαδή σε μαιευτικές κλινικές ώστε να είναι εφικτό να αντιμετωπιστεί η οποιαδήποτε επιπλοκή.
Η γέννηση του μικρού κοριτσιού υπό την άριστη παρέμβαση της ιατρού κ. Αθηνάς Αρβανιτίδου, του νοσηλευτή κ. Νίκου Στογιάννη και της νοσηλεύτριας κ. Μαρίας Αναστάση τα ξημερώματα της 4ης Ιουλίου στο νησί της Χάλκης, μας γεμίζει με χαρά και αισιοδοξία καθώς στο νησί μας είχε να ακουστεί το πρώτο κλάμα μωρού περισσότερο από 55 χρόνια.
Όμως μας άφησε και μια μεγάλη πικρία στην ψυχή για τους λόγους εκείνους που καθυστέρησαν την μετακίνηση στην μαιευτική κλινική της Ρόδου, την γυναίκα – πολίτη του νησιού μας η οποία βρέθηκε να γεννάει το μωρό της απροσδόκητα.