«Οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας. Αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί. Μας προστατεύει, αλλά προστατεύει και τους γύρω μας από τη διασπορά του ιού», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
Ο κ. Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ανέφερε ότι προφανώς αν κάποιος κάνει άσκηση μόνος του σε εξωτερικό χώρο δεν θα υποχρεούται να φοράει μάσκα αλλά σημείωσε πως είναι αναγκαία η χρήση της «ιδίως όταν υπάρχει συγχρωτισμός».
«Για μεν τους κλειστούς χώρους παραμένει ο κανόνας ότι οι μάσκες είναι η υποχρεωτική συνοδεία μας, για δε τους ανοικτούς χώρους εξακολουθεί ο κανόνας ότι θα πρέπει να φοράμε τις μάσκες πλην μόνο στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός», ανέφερε.
Ενόψει των μέτρων που θα ανακοινώσει αύριο η κυβέρνηση, ο υπουργός Επικρατείας δήλωσε πως η εφετινή χρονιά είναι διαφορετική από την περσινή. Υπενθύμισε ότι πέρσι δεν ξέραμε αν και πότε θα έχουμε εμβόλια τα οποία εφέτος είναι διαθέσιμα για όλο τον πληθυσμό και μπορεί ο οποιοσδήποτε να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό του ακόμα και αύριο με όποιο εμβόλιο επιθυμεί.
«Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής και θέμα μέτρου», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».
Επ’ αυτού διευκρίνισε πως όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο θα συναντήσουν και μια σειρά από περιορισμούς σε υπηρεσίες όπως η ψυχαγωγία και η διασκέδαση.
«Είναι διαφορετικό να έχεις πρόσβαση σε μία αναγκαία υπηρεσία σε σχέση με δραστηριότητα ψυχαγωγίας. Άλλη η περίπτωση χώρων όπου υπάρχει υποχρεωτική η μάσκα όπως το θέατρο και ο κινηματογράφος και διαφορετικοί οι χώροι που εκ των πραγμάτων δεν είναι δυνατόν να φοράμε διαρκώς μάσκα όπως είναι η εστίαση», πρόσθεσε.
Υποχρεωτικός εμβολιασμός
Επιπλέον άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεταγενέστερη φάση. «Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων», είπε.
Σχετικά με το Αφγανιστάν και την ανθρωπιστική κρίση, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα «εξαιρετικό σύνθετο ζήτημα», το οποίο η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά. Η Ελλάδα θα κινηθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της ΕΕ τόνισε επισημαίνοντας ότι η χώρα «δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έναν τεράστιο αριθμό μεταναστών και προσφύγων».