Στην πρόσφατη (άτυπη) επίσκεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνου Αλεξανδρή στην Ρόδο και στην μεταξύ τους συνάντηση, αναφέρθηκε χτες σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης.
«Ο κ. Αλεξανδρής βρέθηκε στη Ρόδο οικογενειακώς, για διακοπές. Ωστόσο, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε για να συζητήσουμε κάποια θέματα της αρμοδιότητάς του, που μας απασχολούν. Επισκεφθήκαμε μαζί τον διευθυντή του Κτηματολογίου Ρόδου κ. Ματσάκη, ο οποίος μάς έθεσε μια σειρά αιτημάτων –μεταξύ αυτών την κατάργηση του Κτηματολογικού Δικαστή και της ενημέρωσης των οικοδομών (που γίνεται μόνο στο Κτηματολόγιο Ρόδου). Επειδή, θεωρητικά, το Κτηματολόγιο Ρόδου έχει ενταχθεί πλέον στο Εθνικό Κτηματολόγιο, προσπαθήσαμε να το επιτύχουμε με σχετικές τροπολογίες αλλά σκοντάψαμε στην διαφωνία της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο υπάγεται πλέον το Κτηματολόγιο. Τέθηκε βέβαια και το ζήτημα της στελέχωσης του Κτηματολογίου, αφενός λόγω της έλλειψης προσωπικού, αφετέρου επειδή ο μοναδικός μηχανικός κ. Ποσειδώνας Καλαμπόκης πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί. Γι αυτό καταβάλλουμε προσπάθειες να προχωρήσουμε σε προγραμματικές συμβάσεις (σε συνεργασία με άλλους φορείς, ΤΕΕ, Δήμο Ρόδου κ.ά) ώστε δικηγόροι και μηχανικοί να αποσπαστούν για να στελεχώσουν το Κτηματολόγιο προκειμένου να βοηθήσουν στην καταχώρηση των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμών πράξεων.
Επίσης, επισκεφθήκαμε και το Ειρηνοδικείο, όπου εξετάσαμε την μετεγκατάστασή του στο χώρο του παλαιού Κτηματολογίου –το οποίο έχει ανακατασκευαστεί. Επισημάναμε τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν –αν και το Ειρηνοδικείο είχε αποστείλει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Δικαιοσύνης για την μετεγκατάστασή του λόγω προβλημάτων στατικότητας. Ανάλογο αίτημα υποβλήθηκε και από το Διοικητικό Πρωτοδικείο με κάποιους προβληματισμούς, ως προς κάποια θέματα για να τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Ο κ. Αλεξανδρής, υπέδειξε στην προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου, την διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και μάλιστα, επικοινωνήσαμε με τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου κ. Παναγιώτη Τριανταφύλλα, ο οποίος, προσφέρθηκε να βοηθήσει με τις προβλεπόμενες διαδικασίες για να γίνει η χωροθέτηση. Καταλαβαίνετε ότι πρέπει να δηλωθούν, πόσες είναι οι οργανικές θέσεις κάθε υπηρεσίας για να δουν πώς θα γίνει η διάθεση του χώρου, πώς θα τοποθετηθεί η κάθε υπηρεσία κ.λπ.
Την επόμενη μέρα, συναντηθήκαμε με τον κ. Χατζηάμαλλο από την Κω, κατά την οποία έγινε εκτενής ενημέρωση για το δικαστικό μέγαρο του νησιού», πρόσθεσε ο κ. Περίδης.
Ερωτηθείς, εάν το νέο επισκευασμένο κτήριο του Κτηματολογίου έχει τη δυνατότητα να διαθέτει ακροατήριο, ο κ. Περίδης δήλωσε:
«Προσωπικά, δεν το έχω δει ανακαινισμένο αλλά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με διαβεβαίωσε ότι έχει τις δυνατότητες για να λειτουργήσει κανονικά. Το θέμα του ακροατηρίου, το θέτει το Διοικητικό Πρωτοδικείο. Ο κ. Αλεξανδρής πάντως, μου είπε ότι υπάρχει αρκετός χώρος για να λειτουργήσει πολύ μεγάλο ακροατήριο. Ο χώρος είναι μεγάλος και άνετος. Κατά την προσωπική μου άποψη, μπορούν να λειτουργήσουν και τα δύο αφού είναι ένα πολύ μεγάλο κτήριο –εφόσον γίνουν οι κατάλληλες παρεμβάσεις. Π.χ. πρέπει να υπάρχει τρόπος πρόσβασης των ΑΜΕΑ –κάτι το οποίο δεν υπάρχει σε κανένα… δικαστικό μέγαρο ανά την επικράτεια (!) Εν πάση περιπτώσει, όταν υποβληθούν τα αιτήματα, αναμένουμε κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου από την Αθήνα για τα δημόσια κτήρια μαζί με το τον κ. Αλεξανδρή για να εξετάσουν τον τρόπο χωροθέτησης. Θα δούμε τι θα γίνει εν καιρώ. Θεωρώ ότι όταν ολοκληρωθούν όλα, θα αναβαθμιστεί η απόδοση της Δικαιοσύνης στην Ρόδο ενώ θα ανακουφιστεί και το υπάρχον Δικαστικό Μέγαρο και θα μπορούν να μετακινηθούν κάποιες υπηρεσίες και υπάλληλοι».
Σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις, ο πρόεδρος του ΔΣΡ δήλωσε ότι ο όγκος είναι ακόμη…. τεράστιος:
«Εκκρεμούν ακόμη, 40.000 πράξεις. Το μεγάλο εμπόδιο είναι η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού ενώ υπάρχει θέμα από την στιγμή που οι δικαστές διατάσσουν περιορισμένο αριθμό πράξεων με αποτέλεσμα, το Κτηματολόγιο να λειτουργεί με δύο ταχύτητες: η μία με πιο αργούς ρυθμούς και η άλλη, λίγο γρηγορότερα. Είναι δύσκολο να προχωρήσουν όλα πολύ γρήγορα. Γι’ αυτό ζητάμε και την κατάργηση του Κτηματολογικού Δικαστή, ώστε να μην χρειάζεται να γίνεται ο δεύτερος έλεγχος –όπως σε όλα τα Κτηματολόγια και Υποθηκοφυλακεία της χώρας. Τουτέστιν, εφόσον ο ίδιος ο διευθυντής αφού ελέγχει μια πράξη μαζί με τους υπαλλήλους, και την υπογράφει, αυτή μπορεί να μεταγραφεί».
https://www.dimokratiki.gr/24-08-2022/epoikodomitiki-synergasia-toy-proedroy-toy-d-s-r-me-ton-g-g-toy-ypoyrgeioy-dikaiosynis/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.