Τοπικές Ειδήσεις

Ετοιμάζεται η νέα Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου

Προχωρούν οι παρεμβάσεις στην Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου μετά την εγκατάσταση του εργολάβου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο πρόεδρος του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου κ. Σέργιος Αϊβάζης:
«Το 2024 θα γιορτάσουμε τα 60 χρόνια από το επίσημο άνοιγμα της Δημοτικής Πινακοθήκης. Ο εργολάβος έχει ήδη εγκατασταθεί ενώ την ευθύνη για την ολοκλήρωση των εργασιών, έχει η Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης του Δήμου Ρόδου και ο αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Μνημείων και Υπηρεσίας Δόμησης κ. Στέφανος Δράκος. Οι εργασίες γίνονται με χρηματοδότηση από το ‘Πράσινο Ταμείο’ και όταν ολοκληρωθούν, εμείς θα κάνουμε τις ενέργειες που χρειάζεται προκειμένου να μεταφερθούν οι συλλογές που φιλοξενούνται εκεί. Υπάρχει ειδική μελέτη για το πώς θα τοποθετηθούν όλα τα έργα τέχνης και πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος.
Οι εξαιρετικές συλλογές που υπάρχουν θα μεταφερθούν εκεί ενώ θα έχουμε σχεδόν τον διπλάσιο χώρο από αυτόν που υπάρχει σήμερα, αφού παραχωρείται το ισόγειο, μεταφέρεται το Πωλητήριο του Μουσείου και η είσοδος θα γίνεται πλέον από το ισόγειο. Θα τοποθετηθεί ανελκυστήρας (για να διευκολύνουμε και τα ΑΜΕΑ κ.λπ.) ενώ έχει προβλεφθεί καφέ, πωλητήριο και αίθουσες για εκδηλώσεις. Θα λειτουργήσει δηλαδή στα πρότυπα ενός σύγχρονου μουσείου. Αυτό που κάνουμε είναι να υλοποιούμε σχέδια και προγραμματισμό σε συνεργασία με τις υπηρεσίες. Όσον αφορά στον καλλιτεχνικό προγραμματισμό, υπάρχει αρμόδια Καλλιτεχνική Επιτροπή –της οποίας προΐσταται η κυρία Κατερίνα Κοσκινά που διετέλεσε και πρόεδρος στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Αθηνών, με τεράστια εμπειρία και γνώσεις. Το δ.σ. στην Ρόδο, στέκεται πάντα δίπλα στις προσπάθειές μας προκειμένου να υλοποιήσουμε όλα αυτά που παρουσιάζονται ώστε να αξιοποιήσουμε αυτή την τεράστια περιουσία που πρέπει να σεβαστούμε».
ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η προετοιμασία για τη δημιουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης Ρόδου, πλέον Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης, ξεκίνησε στη δεκαετία του 1950 και εγκαινιάστηκε επίσημα το 1964. Δημιουργός και ιδρυτής του υπήρξε ο Ανδρέας Ιωάννου, του οποίου το όνομα πλέον φέρει η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου.
Ο Ανδρέας Ιωάννου, διακεκριμένος μελετητής της νεοελληνικής τέχνης, λογοτέχνης και νομάρχης Δωδεκανήσου, διέβλεψε ότι η Ρόδος είχε όλα τα χαρακτηριστικά για τη δημιουργία ενός εμβληματικού Μουσείου Νεότερης Τέχνης, που θα μπορούσε να αποκτήσει διεθνή ακτινοβολία. Για αυτό το λόγο ήρθε σε επαφή με τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς, απέκτησε εμβληματικά τους έργα και τα στέγασε στο ιστορικό κτήριο της Πλατείας Σύμης στην είσοδο της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου, που αποτελεί πλέον Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου, είναι η τέταρτη σε παλαιότητα, σε σύνολο περίπου 40 δημοτικών πινακοθηκών στη χώρα:
Α) η Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, 1914
Β) η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιώς, 1957
Γ) η Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων, 1960
Δ) η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου 1964
Εκεί φιλοξενούνται έργα της Νεοελληνικής Τέχνης του 20ού αι., μία Μόνιμη Έκθεση Συλλογών, Συλλογές Χαρακτικής, 19ου-20ου αιώνα (μόνιμη συλλογή), ενώ διατίθενται Εκδόσεις – Μουσειακά Δώρα (Στο κτήριο βρίσκονται και τα Γραφεία της Διεύθυνσης).
Σχεδόν 60 περίπου χρόνια μετά την ίδρυση της Δημοτικής Πινακοθήκης, η φήμη και η αίγλη της παραμένει αναλλοίωτη.
*Η Δημοτική Πινακοθήκη Ρόδου «Ανδρέας Ιωάννου» βρίσκεται στην Πλατεία Σύμης 2, Μεσαιωνική Πόλη, τηλ. 22410- 36646, fax 22410-23766

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου