Δεν πέφτει… καρφίτσα καθημερινά στην Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, που ζει άλλες καλές εποχές σε τουριστική κίνηση.
Δεν είναι τυχαίο πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 10.000 τουριστών επισκέπτονται καθημερινά το δημοφιλές μνημείο απολαμβάνοντας τις βόλτες τους μέσα στα σοκάκια, κάνοντας τα ψώνια τους στα καταστήματα που προσφέρουν πάρα πολλά είδη, ενώ έχουν την δυνατότητα να δουν τους ιστορικούς αρχαιολογικούς χώρους και βέβαια, να καθίσουν για φαγητό, καφέ κ.λπ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» η αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου (ΣΕΕΠ) κ. Μαρία Αγγέλου, η φετινή τουριστική σεζόν αποτελεί μία (μερική) επιστροφή στην κανονικότητα ενώ οι εκτιμήσεις των επιχειρηματιών αναφέρουν ότι η χαμένη διετία της κρίσης του Covid, θα μπορέσει να ανακάμψει μέσα στα επόμενα δύο με τρία χρόνια -και όχι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναμενόταν πριν από την εξέλιξη της σεζόν.
«Είναι αλήθεια ότι η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου καταγράφει πάρα πολύ μεγάλη κίνηση –ειδικά αυτή την περίοδο. Βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, τον Αύγουστο οι πελάτες μας δεν είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, οπότε η κατανάλωση στα εμπορικά καταστήματα δεν είναι ανάλογη του αριθμού των τουριστών που συναντά κανείς. Περισσότερο προτιμούν τους χώρους εστίασης, τα μπαρ, τα καφέ κ.λπ. παρά να κάνουν ψώνια. Θα έλεγα πως ετοιμαζόμαστε… ψυχολογικά από τώρα για μια ‘κοιλιά’ που γίνεται πάντα μεταξύ 20 και 28 Αυγούστου ενώ από τον Σεπτέμβριο, περιμένουμε μια μείωση του μεγάλου όγκου των επισκεπτών –που όμως θα έχει μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη. Συνεπώς, μετά από τις δύο προηγούμενες σεζόν… απραξίας λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, φέτος είμαστε ευχαριστημένοι. Επιτέλους, ανέκαμψε δυναμικά η κρουαζιέρα, οι αφίξεις και από το αεροδρόμιο κινούνται σε υψηλά επίπεδα και προφανώς, δουλεύουμε καλύτερα.
Στο τέλος της σεζόν που θα κάνουμε ταμείο θα δούμε εάν είμαστε σε επίπεδο αντίστοιχο με του 2019 ή λίγο παραπάνω. Προς το παρόν, τα στατιστικά είναι πολύ γενικά…», όπως ανέφερε. Οι αγορές πάντως, ποικίλουν στην Μεσαιωνική Πόλη και η κατανάλωση επηρεάζεται ανάλογα με τις εξελίξεις:
«Φέτος περιμένουμε ότι η σεζόν θα φτάσει έως και τις 15 Νοεμβρίου. Οπότε κι εμείς, οι επιχειρήσεις μέσα στο μνημείο, θα είμαστε ανοιχτοί όσο θα κρατήσει η σεζόν, όσο θα υπάρχει κόσμος. Και το 2020 πριν μας κλείσουν στην 2η καραντίνα, ήμασταν ανοιχτοί και οι τουρίστες παρέμειναν αφού αναγκαστήκαμε να κλείσουμε. Σχετικά με τους επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων, ασχέτως με την κατανάλωση που προσφέρουν, δημιουργούν μια πολύ μεγάλη κίνηση. Συνεπώς, η εικόνα και η αίσθηση της κινητικότητας στα καταστήματα, δημιουργεί και την ζήτηση!», είπε η κυρία Αγγέλου.
Φέτος, η Μεσαιωνική Πόλη δουλεύει με πολλές και διαφορετικές εθνικότητες: Σκανδιναβούς, Βρετανούς, Ιταλούς, Γάλλους και άλλους, που κινούνται μέσα στο μνημείο. Και τι γίνεται με τα οικονομικά; Ήδη πάρα πολλοί επιχειρηματίες πλήρωσαν τις επιστρεπτέες προκαταβολές (χρησιμοποιώντας την μεγάλη έκπτωση που τους δόθηκε) και τώρα, τα βλέμματα στρέφονται στο ‘ταμείο’.
«Η διαδικασία ξεκίνησε ήδη από τον Ιούλιο. Κάποιοι το πλήρωσαν εφάπαξ και εξασφάλισαν την γενναία έκπτωση και άλλοι το πληρώνουν με δόσεις (άτοκα) που επίσης διευκολύνει τον επιχειρηματία. Είναι γεγονός πως σιγά σιγά βγάζουμε τα… σπασμένα της πανδημίας. Το πόσο γρήγορα θα τα καταφέρουμε να το κάνουμε, θα το δούμε στο τέλος της σεζόν.
Θεωρώ πάντως, ότι έχουμε μια εξαιρετική πορεία προς την κανονικότητα. Έχουμε μία (μερική) επιστροφή στην κανονικότητα και, η διαδικασία σταθεροποίησης, δεν θα τραβήξει τόσο πολύ όσο περιμέναμε.
Μέχρι πρότινος, οι εκτιμήσεις ήταν ότι θα χρειαζόμασταν περίπου πέντε χρόνια για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Με την πορεία της φετινής σεζόν όμως –κι αν όλα πάνε καλά το 2023 με τις αυξήσεις στις τιμές, το ενεργειακό κ.λπ. – θα μπορούμε να μιλάμε για τριετία ή διετία…», κατέληξε η αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Μεσαιωνικής Πόλης Ρόδου κ. Μαρία Αγγέλου.