«Οι ανάγκες του Νοσοκομείου σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό παραμένουν πάντα επίκαιρες και επιτακτικές. Η αύξηση κατά 25-30% στις επισκέψεις των τακτικών ιατρείων, η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων επιβάλλουν την χωρίς καθυστέρηση αναπλήρωση των σημαντικών κενών που υπάρχουν».
Αυτό δηλώνει, σε συνέντευξή του στη «δ», ο διευθυντής της Α’ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου και εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου, κ. Γιώργος Τριάντος.
«Η λειτουργία του Αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών βοήθησε σε μια πιο ορθολογική και ασφαλή διαχείριση των περιστατικών, πλην όμως βασίζεται αποκλειστικά στη διάθεση και την υπέρβαση του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού. Το ίδιο ισχύει με τις κλινικές και με την δραματική έλλειψη ειδικευομένων ιατρών, που η παράλογη γραφειοκρατία και οι αλλοπρόσαλλες υπουργικές αποφάσεις τους οδηγούν μακριά από το νοσοκομείο και μακριά από τη χώρα», δηλώνει ο κ. Γιώργος Τριάντος.
Σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση στο Κοινωνικό Ιατρείο ο κ. Γιώργος Τριάντος δηλώνει πως εξαιτίας της οικονομικής κρίσης τα αιτήματα συνεχώς αυξάνονται.
«Η κίνηση και η ζήτηση είναι διαρκώς αυξημένη. Μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθεί 5.500 χιλιάδες συμπολίτες μας, χωρίς να υπολογίσουμε αυτούς που εξυπηρετήσαμε στις αποστολές μας. Ένα σύνολο που πλησιάζει τις 8.000-9.000. Παράλληλα το 2013-2014 έγιναν περίπου 120 εμβολιασμοί παιδιών δωρεάν και με προσφορά των εμβολίων. Η ζήτηση προβλέπω ότι θα είναι παράλληλα αυξανόμενη συνδεδεμένη και τον αυξανόμενο αριθμό ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας», δηλώνει ο κ. Γιώργος Τριάντος, που αναφέρεται και στη δράση των εθελοντικών οργανώσεων.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Τριάντου, αναλυτικά:
• Ποιος ήταν ο λόγος της πρόσφατης επίσκεψης των μελών της Ένωσης «Γιατροί του Κόσμου»; Είχε αποδοχή από τους πολίτες ;
Οι «Γιατροί του Κόσμου» μέσα στο πλαίσιο της προσφοράς και δράσης τους συμπεριέλαβαν στην τελευταία τους δράση το Καστελόριζο, τη Ρόδο και την Τήλο. Απευθύνθηκαν στο Εθελοντικό Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Ρόδου για τον συντονισμό της αποστολής και εμείς με πολλή χαρά και διάθεση συνεργασίας αποδεχθήκαμε την πρότασή τους. Αποτέλεσμα ήταν οι επισκέψεις σε περιοχές που δύσκολα είναι προσβάσιμες σε συγκεκριμένες ειδικότητες και καλύφθηκε η περιοχή του τέως Δήμου Αταβύρου και της Νότιας Ρόδου με δύο διήμερα σε κάθε περιοχή. Η τρίτη μας επιλογή ήταν το Ίδρυμα Άγιος Ανδρέας που είχε και ιδιαίτερη σημασία η επιτόπου εξέταση λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών μετακίνησης των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί. Με την ευκαιρία της εκεί επίσκεψης, συμφωνήθηκε η συνεργασία του Ιδρύματος με το ΕΚΙΦ για την προμήθεια φαρμάκων και λοιπού υγειονομικού υλικού που υπάρχει στο Φαρμακείο μας. Η συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου θα συνεχιστεί και σε άλλες δράσεις. Η αποδοχή και η προσέλευση του κόσμου ήταν αρκετά μεγάλη και αποτελεί μια σταθερή βάση για παρόμοιες δράσεις είτε από το ΕΚΙΦ είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς.
• Πώς πρέπει να χειριστούν οι αρμόδιοι φορείς το θέμα των εθελοντικών οργανώσεων προκειμένου η προσφορά τους να πιάνει τόπο;
Από τη στιγμή κατά την οποία η παρουσία των Εθελοντικών Οργανώσεων και δράσεων είναι επιβεβλημένη λόγω της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που σαρώνει τη χώρα μας, θα πρέπει η δημιουργία ενός συντονιστικού οργάνου Εθελοντικής Δράσης να γίνει πραγματικότητα και όχι να παραμένει σχέδιο επί χάρτου. Δεν ξέρω ποιος φορέας (Δήμος ή Περιφέρεια) θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία αυτή, αλλά σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατόν θα πρέπει όλες οι Εθελοντικές Οργανώσεις, ΜΚΟ ή ΑΜΚΕ να πάρουν το πρόβλημα στα χέρια τους και να δημιουργήσουν ένα συντονιστικό όργανο, με ευρεία εκπροσώπηση, ώστε συντονισμένα, προγραμματισμένα και στοχευμένα να δημιουργήσουν τουλάχιστον ένα ετήσιο πρόγραμμα δράσης και συνεργασίας, ώστε να μην επικαλύπτονται οι δράσεις, να έχουν μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και να καλύψουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ωφελουμένων πολιτών. Θα πρέπει να ξεπεραστούν προσωπικές ή συλλογικές προτεραιότητες και συμφέροντα και να γίνει το πρώτο βήμα για μια πραγματική Εθελοντική Πανστρατιά.
• Πότε θα ανακοινωθεί το χειμερινό πρόγραμμα του Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου;
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα δράσεων του Εθελοντικού Ιατρείου – Φαρμακείου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι αρκετές και τα οικονομικά προβλήματα μεγάλα. Όλα αντιμετωπίζονται με εθελοντική εργασία και προσφορά και πάνω σε αυτά κανείς δεν μπορεί να βάλει όρους και ωράρια. Θα προσπαθήσουμε για να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω ίσως και με την δημιουργία μιας δομής.
• Με δεδομένη την κρίση έχουν αυξηθεί οι πολίτες που ζητούν περίθαλψη από το Κοινωνικό Ιατρείο;
Αν και για λόγους που δεν είναι απαραίτητο να αναλυθούν εδώ η λειτουργία του ΕΚΙΦ για το καλοκαίρι περιορίστηκαν στις 2-3 εβδομαδιαία, εν τούτοις η κίνηση και η ζήτηση είναι διαρκώς αυξημένη. Μέχρι τώρα έχουν εξυπηρετηθεί 5.500 χιλιάδες συμπολίτες μας, χωρίς να υπολογίσουμε αυτούς που εξυπηρετήσαμε στις αποστολές μας. Ένα σύνολο που πλησιάζει τις 8.000-9.000. Παράλληλα το 2013-2014 έγιναν περίπου 120 εμβολιασμοί παιδιών δωρεάν και με προσφορά των εμβολίων. Η ζήτηση προβλέπω ότι θα είναι παράλληλα αυξανόμενη συνδεδεμένη και τον αυξανόμενο αριθμό ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.
• Παραμένει το πρόβλημα με τα παιδιά που δεν έχουν κάνει τα εμβόλιά τους επειδή οι γονείς τους δεν έχουν χρήματα και πως το αντιμετωπίζετε;
Για το θέμα αυτό εν ολίγοις αναφερθήκαμε παραπάνω, και παραμένει ένα οξύ πρόβλημα με δεδομένη και την επανεμφάνιση ασθενειών που παρέμεναν ξεχασμένες (φυματίωση, πολυομυελίτιδα κλπ). Επομένως, πάνω στο θέμα αυτό θα συνεχίσουμε να επιμένουμε και να ασχολούμαστε. Ο κίνδυνος από τους μη εμβολιασμούς παραμένει υψηλός αν συσχετισθεί και με τη διαρκώς αυξανόμενη είσοδο παράτυπων μεταναστών, για τους οποίους θα πρέπει επιτέλους να δημιουργηθεί το προβλεπόμενο από τον Καλλικράτη, Παρατηρητήριο Μεταναστών, ώστε να υπάρχει μια συνεχής και ενημερωμένη βάση δεδομένων που θα αφορά και την υγειονομική παρακολούθηση και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας τους, αλλά και τεκμηρίωση όλων των στοιχείων ώστε να γίνονται έγκαιρα και πιστοποιημένα όλα τα απαραίτητα βήματα.
• Πώς μπορούν να θωρακιστούν οι εργαζόμενοι που εξυπηρετούν τους μετανάστες που έρχονται παράνομα στη χώρα μας;
Το ζήτημα αυτό είναι πολλαπλό. Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλο το προσωπικό που έρχεται σε επαφή με τους μετανάστες. Και κυριότερα αυτοί που είναι επιφορτισμένοι στην διάσωση και περισυλλογή αυτών. Μιλάμε για άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού Σώματος αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων. Πιστεύω ότι υπάρχει ελλιπής ενημέρωση των οργάνων για τους κινδύνους που υπάρχουν, για τον τρόπο προφύλαξης αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης και παροχής πρώτων βοηθειών. Το ίδιο ισχύει και για όλους εκείνους που έρχονται σε επαφή με τους μετανάστες σε δεύτερο στάδιο (προσωπικό δήμων, πολίτες εθελοντές κλπ). Αυτό φυσικά δεν οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει κανείς να πλησιάζει και να βοηθά ένα συνάνθρωπό μας, αλλά πρέπει να εκπονηθεί και προπάντων να δημιουργηθεί και να λειτουργήσει ένα δίκτυο σωστής και δίκαιης καταγραφής και αντιμετώπισης των πιθανών και δυνητικά επικίνδυνων καταστάσεων. Και η προσφορά των Εθελοντικών Οργανώσεων και της δικής μας Δομής μπορεί να είναι πολύτιμη, εφόσον φυσικά κάποιος αρμόδιος αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα αυτό.
• Έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο νοσοκομείο Ρόδου ή τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα; Ποια είναι η άποψή σας για την ΕΣΑΝ ΑΕ;
Οι ανάγκες του Νοσοκομείου σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό παραμένουν πάντα επίκαιρες και επιτακτικές. Η αύξηση κατά 25-30% στις επισκέψεις των τακτικών ιατρείων, η κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών στο Τμήμα Επειγόντων επιβάλλουν τη χωρίς καθυστέρηση αναπλήρωση των σημαντικών κενών που υπάρχουν. Η λειτουργία του Αυτόνομου Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών βοήθησε σε μια πιο ορθολογική και ασφαλή διαχείριση των περιστατικών, πλην όμως βασίζεται αποκλειστικά στη διάθεση και την υπέρβαση του νοσηλευτικού, παραϊατρικού και ιατρικού προσωπικού. Το ίδιο ισχύει με τις κλινικές και με την δραματική έλλειψη ειδικευομένων ιατρών, που η παράλογη γραφειοκρατία και οι αλλοπρόσαλλες υπουργικές αποφάσεις τους οδηγούν μακριά από το νοσοκομείο και μακριά από τη χώρα.
Η δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ αποδεικνύει την παταγώδη αποτυχία κεντρικής διαχείρισης των πόρων της υγείας και των νοσοκομείων. Αποτελεί ομολογία ότι δεν υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα και είναι προάγγελος μιας επερχόμενης ιδιωτικοποίησης των πάντων. Μετά από κατασπατάληση πόρων και χρόνου ακόμη δεν είναι δυνατή η αποτύπωση του Υγειονομικού Χάρτη της χώρας. Ακόμα δεν είναι δυνατή η πραγματική απογραφή στοιχείων. Όσες προσπάθειες και μελέτες έγιναν παρουσίασαν στοιχεία που απείχαν μακράν από την πραγματικότητα. Ο ορθολογισμός και η διαχείριση απέτυχαν και τώρα με ένα μοντέλο εταιρείας που αποτελεί αντιγραφή του μοντέλου της Γερμανίας (τι άλλο;) επιχειρείται η διαχείριση των νοσοκομείων. Με στοιχεία Γερμανίας, με πόρους Γερμανίας, με σύστημα υγείας Γερμανίας πάει να γίνει η σωτηρία των νοσοκομείων της Ελλάδας. Και με συμμετοχή του κράτους στην ΕΣΑΝ στο 51% και με το υπόλοιπο 49 σε ιδιώτες και νοσοκομεία. Τα οποία ψάχνουν πόρους στο υπερπέραν. Είναι πιστεύω το πρώτο σημαντικό και αποφασιστικό βήμα για την ιδιωτικοποίηση της υγείας σε ένα περιβάλλον που τα ασφαλιστικά ταμεία είναι στην εντατική, με 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους και άλλους τόσους οικονομικά αδύνατους.
• Ποια είναι τα επόμενα βήματα για το Κοινόν Δωδεκανησίων;
Για μένα προσωπικά υπήρξε μια μεγάλη απογοήτευση η υποδοχή που έτυχε εκ μέρους του Δήμου και της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου η προσπάθεια μας για το Ροδίνι. Όπου χωρίς να κοιτάξουν στοιχεία και προτάσεις αντιστοίχισαν την προσπάθειά μας και τις προτάσεις μας με την ΔΑΝΕ και την Συνεταιριστική Τράπεζα.
Μέσα στο επόμενο διάστημα θα μαζευτούμε και θα συζητήσουμε για την παραπέρα πορεία μας, δεν θα απαρνηθούμε αλλά θα στηρίξουμε ό,τι κάναμε μέχρι τώρα, θα πρέπει να ανοίξουμε την πρωτοβουλία σε όλο τον κόσμο και θα προσπαθήσουμε να γίνει ένας φορέας και μια κίνηση που συντονισμένα από εδώ και πέρα θα διεκδικήσει ένα σημαντικό ρόλο και έκφραση στα τοπικά πράγματα και να προσφέρει στους συμπολίτες μας. Θα πρέπει να γίνουμε δύναμη έκφρασης και δράσης και να διεκδικήσουμε την παρουσία μας σε όλους τους θεσμικούς χώρους.