Ειδήσεις

Σήμερα η κηδεία του πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γ. Χιωτάκη

Ο θάνατός του προκάλεσε βαθύτατη συγκίνηση στις κοινωνίες της Ρόδου και της Καρπάθου και όχι μόνο

Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Χιωτάκης, ο οποίος είχε εκλεγεί βουλευτής δύο φορές με το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του 1980, ενώ από το 1964 είχε διατελέσει δήμαρχος Ρόδου. Γεννήθηκε στην Κάρπαθο το 1922 και σπούδασε νομική ασκώντας για πολλές δεκαετίες το επάγγελμα του δικηγόρου.
Ασχολήθηκε νωρίς με την πολιτική αρχικά με την Ένωση Κέντρου και στην συνέχεια με το ΠΑΣΟΚ του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος στη Ρόδο και ηγετικό στέλεχος για 20 και πλέον χρόνια. Νοσηλευόταν στην διάρκεια των τελευταίων ημερών στο νοσοκομείο της Ρόδου ενώ η κηδεία του πρόκειται να γίνει σήμερα Τετάρτη.
Τη θλίψη του για τον θάνατο του Γιώργου Χιωτάκη, εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος Βαγγέλης Βενιζέλος:
«Αποχαιρετούμε με συγκίνηση και σεβασμό τον Γιώργο Χιωτάκη, ένα ιστορικό στέλεχός μας και ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο, ο οποίος σε όλη του τη ζωή, υπηρέτησε τις ιδέες και τους στόχους της δημοκρατικής παράταξης.
Ο Γιώργος Χιωτάκης υπηρέτησε, εκτός από την κεντρική πολιτική σκηνή, και την τοπική αυτοδιοίκηση, πάντα με την ίδια συνέπεια και αγωνιστικότητα. Στην οικογένειά του απευθύνω τα θερμά συλλυπητήρια όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Με το θάνατό του τα Δωδεκάνησα χάνουν μια εμβληματική φυσιογνωμία. Ο Γιώργος Χιωτάκης θα παραμείνει στην ιστορία ως εξέχων άνδρας που αφιέρωσε τον εαυτό του στην υπηρεσία των πολιτών και των νησιών μας. Πολυσχιδής προσωπικότητα, σημάδεψε με τους πολιτικούς και κοινωνικούς του αγώνες, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πρόοδο του τόπου μας. Γαλουχημένος με έντονα δημοκρατικά αισθήματα, ήταν ένας οραματικός πολιτικός, σπουδαίος επιστήμονας, ένας βαθιά προοδευτικός και ευαίσθητος άνθρωπος, του οποίου και το πνευματικό έργο είναι ανεκτίμητο…».
Ψήφισμα για τον θάνατο του Γ. Χιωτάκη εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, ενώ σε δηλώσεις προέβησαν οι κ.κ. Δημ. Κρεμαστινός, Γ. Νικητιάδης, Γ. Υψηλάντης, Μαρία Καμμά-Αλειφέρη, Μάνος Κόνσολας, Γ. Παππάς, η ΝΟΔΕ Δωδ/σου κ.ά.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΙΩΤΑΚΗ του
ΛΟΓΟΘΕΤΗ Π. ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Γεννήθηκε στο Απέρι Καρπάθου τo 1922. Πατέρας του ο Λογοθέτης Χιωτάκης και μητέρα του η Βενετία Φιλιππίδου, έχει 4 αδέλφια. Φοίτησε στα Σχολεία της Καρπάθου, της Ρόδου και της Σύμης. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας μιλούσε την ιταλική και την αγγλική και είχε δίπλωμα του Ιταλικού Διδασκαλείου της Ρόδου. Υπηρέτησε για 3,5 χρόνια σαν Δάσκαλος στα Σχολεία της Καρπάθου και ήταν Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο στην Ρόδο μέχρι το 1997 που συνταξιοδοτήθηκε. Παντρεμένος με την Άννα Ιωάννου Χήρας από το Απέρι και έχουν τέσσερις κόρες και 10 εγγόνια.
Ως Αρχηγός της ένοπλης ομάδας του χωριού του στην Κάρπαθο, πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Ιταλών οπού τους υποχρέωσαν να καταργήσουν την Ιταλική Διοίκηση και ανεκήρυξαν την 11η Οκτωβρίου του 1944 την Ένωση της Καρπάθου με την Μητέρα Ελλάδα. Με την υπογραφή της παράδοσης έληξε ουσιαστικά η Ιταλική Κατοχή στην Κάρπαθο.
Σαν ασκούμενος Δικηγόρος ακόμη, άρχισε να ενδιαφέρεται, να μελετά και να αρθρογραφεί για τα τοπικά και εθνικά προβλήματα στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο της Δωδεκανήσου (Πρόοδος, Ροδιακή, Δωδεκανησιακή, Φρουρός της Δωδεκανήσου, Τα Νέα της Δωδεκανήσου κλπ.)
Το 1951 ίδρυσε στην Ρόδο την «Ένωση για την Τουριστική Ανάπτυξη της Δωδεκανήσου» (ΕΤΑΔ) της οποίας, ως Πρόεδρος, οργάνωσε στην Ρόδο και στην Κω με τη συνεργασία εκατοντάδων εθελοντών από όλες στις συνοικίες της Ρόδου, τις Εορτές των Ανθέων από το 1952 μέχρι και το 1957 με παρελάσεις ανθοστολισμένων αρμάτων, διαγωνισμούς ανθοκήπων, γλαστρών, βιτρινών καταστημάτων και με διάφορες εκδηλώσεις στα ξενοδοχεία των Ρόδων, Θέρμαι, στις Πηγές Καλλιθέας κτλ που έδωσαν την πρώτη μεταπολεμική ώθηση στον Ροδιακό Τουρισμό.
Το 1959 και το 1964 εκλέχθηκε Δημοτικός Σύμβουλος Ρόδου και το 1964 υπηρέτησε Δήμαρχος Ρόδου. Την ίδια περίοδο ήταν μέλος του Λιμενικού Ταμείου  Δωδεκανήσου   σαν  εκπρόσωπος  της  Καρπάθου   (1950-1959). Πρώτος πρόεδρος του Α.Σ. Απερίου ο Πρωτέας, Πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου ο Νηρέας Ρόδου, μέλος του Δ.Σ. του Κρατικού Νοσοκομείου Ρόδου, Πρόεδρος της Εφορείας του Εθνικού Σταδίου Ρόδου, Πρόεδρος του Παγκαρπαθιακού Συλλόγου Ρόδου κλπ. Νομικός Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας και πολλών οργανισμών. Πρόεδρος τη Νομαρχιακής Επιτροπής της Ενωσης Κέντρου από το 1961 και υποψήφιος Βουλευτής της Ένωσης Κέντρου το 1963και 1964.
Φίλος και συνεργάτης του αγωνιστή της Δημοκρατίας Νικηφόρου Μανδηλαρά που δολοφονήθηκε απο την χούντα, αναγνώρισε το πτώμα του και τον συνόδεψε παρά την τρομοκρατία στην τελευταία του κατοικία. Την 21/4/1967 συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Γ’ Αστυνομικό Τμήμα Πόλης Ρόδου. Η δικτατορία τον έδιωξε από την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος και από τους άλλους Οργανισμούς και μεταξύ άλλων του αφαίρεσε το διαβατήριο και του απαγόρευσε την έξοδο από την χώρα. Αναγνωρίσθηκε αντιστασιακός της περιόδου 1967-1974.
Στο Δικηγορικό του Γραφείο στην Ρόδο, ιδρύθηκε η πρώτη Ομάδα πρωτοβουλίας του ΠΑΣΟΚ και υπογράφτηκε η σχετική διακήρυξη του Σεπτεμβρίου του 1974 από 29 άτομα.
– Γραμματέας της Πρώτης Ομάδας Πρωτοβουλίας.
-Γραμματέας της Πρώτης Τοπικής Οργάνωσης Ρόδου.
-Υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα 1974 και 1977.
– Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Νότιας Δωδ/σου το 1975-1977 και 1979-1981.

Συμμετείχε από το 1975 σε όλα τα προσυνέδρια,συνέδρια και συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ.
Στις 18/10/1981 εκλέχθηκε πρώτος Βουλευτής Δωδεκανήσου και πρώτος Βουλευτής το 1985 μέχρι το 1989.
– Διετέλεσε μέλος και Γραμματέας πολλών Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ), Πρόεδρος της Διαρκούς Κοινοβουλευτικής Επιτροπής των Υπουργείων Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας , Μακεδονίας – Θράκης και Αιγαίου και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής των Υπουργείων Προεδρίας της Κυβέρνησης, Δικαιοσύνης , Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξεως. Είχε έντονη Κοινοβουλευτική παρουσία είτε σαν Εισηγητής, είτε σαν Ομιλητής σε πολλά σημαντικά Νομοσχέδια και πήρε ενεργό μέρος στις συζητήσεις των Επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής, συμβάλλοντας, με τις βαθιές νομικές του γνώσεις και την επαγγελματική και κοινωνική του πείρα στη καλύτερη και αρτιότερη κατάρτιση των Νόμων. Μέλος της εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής της Βουλής που ερεύνησε τις υποθέσεις της Τράπεζας Κρήτης και της εκδοτικής Εταιρείας η ΓΡΑΜΜΗ του Κοσκωτά. Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής επιτροπής της Έλληνοκινεζικής φιλίας. Ως μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία (NATO), έλαβε μέρος στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας και των Επιτροπών του NATO στο Όσλο της Νορβηγίας, στην Μαδέρα της Πορτογαλίας και στο Αμβούργο της Δυτ. Γερμανίας υποστηρίζοντας τις ελληνικές θέσεις.
Ήταν πάντοτε σταθερός και συνεπής στις πολιτικές του ιδέες και στις απόψεις του , στάθηκε ακλόνητος αγωνιστής στις Κοινοβουλευτικές επάλξεις, ήταν παρών σε όλες τις ψηφοφορίες (κρίσιμες και μη) στην Βουλή και υπήρξε αταλάντευτος συνήγορος και υπερασπιστής των συμφερόντων του Δωδεκανησιακού Λαού. Δεν επηρεάσθηκε από πρόσκαιρες πικρίες και απογοητεύσεις αλλά αγωνίσθηκε για τα πιστεύω του και την Δημοκρατία. Ασχολήθηκε με αρθρογραφία στον Τοπικό Τύπο, και αργότερα με την Ποίηση. Συνέγραψε και εξέδωσε 8 βιβλία:
Στις   18-6-2008   σε   Ειδική  Πανηγυρική   Συνεδρίαση  του   Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου του απονεμήθηκε  με την υπ αρ.355/2008 απόφαση το Χρυσό Μετάλλιο Τιμής της Πόλεως Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου