Βολές στη δημοτική αρχή από τις παρατάξεις της μειοψηφίας για την εισήγηση
Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση που κατατέθηκε απόψε στο δημοτικό συμβούλιο για την παραχώρηση του έργου της καθαριότητας των τουριστικών περιοχών του νησιού σε ιδιώτες.
Σημειώνεται πως τη συζήτηση και του συγκεκριμένου θέματος παρακολούθησε ο πρώην νομάρχης κ. Σάββας Καραγιάννης.
Την εισήγηση για το συγκεκριμένο θέμα παρουσίασε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Μιχάλης Παλαιολόγου.
Στην τοποθέτηση του ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και μέλος της παράταξης μείζονος μειοψηφίας κ. Στέργος Στάγκας άσκησε κριτική στη δημοτική αρχή και απείλησε πως θα καταθέσει προσφυγή για να ακυρώσει την απόφαση που θα ληφθεί.
« Να μας εξηγήσετε που είναι η ανταποδοτικότητα με την εισήγηση. Θα υποβαθμιστούν οι τουριστικές περιοχές του νησιού.Η εισήγηση είναι ίδια με αυτή της θητείας του κ. Κουσουρνά. Αν προβλέπαμε στον προυπολογισμό 18 εκατομμύρια και σήμερα είναι 11 εκατομμύρια η διαφορά είναι τεράστια. Το κόστος θα ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια. Δεν προκύπτει ανταποδοτικότητα. Με μαθηματική ακρίβεια η δημοτική αρχή θα ζητήσει αυξήσεις στα τέλη . Πως είναι δυνατό να έχουμε διαφορετικές τιμές για τα σπίτια και για τις επιχειρήσεις; Χάνονται χρήματα εις βάρος του Ροδιακού λαού», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Στάγκας και πρόσθεσε πως θα καταθέσει προσφυγή για να ακυρωθεί η απόφαση που θα ληφθεί για τη συνεργασία με ιδιώτες .
Ο κ.Στάγκας ζήτησε να γίνει ονομαστική ψηφοφορία για το συγκεκριμένο θέμα.
Αναφερόμενος στο θέμα της σύμβασης με τους ιδιώτες ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΠΟΑΝ κ. Γιώργος Υψηλάντης δήλωσε πως η εισήγηση που κατατέθηκε προς ψήφιση είναι επικίνδυνη.
« ¨Όφειλαν να δώσουν το παρόν και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες για να δώσουν εξηγήσεις . Αναφέρετε πως το 2011 και μετά θα έχουμε μια κατακόρυφη αύξηση των στερεών αποβλήτων. Πέρσι είχαμε 85.000 τόνους απορριμάτων. Που είδατε την αύξηση των απορριμάτων; Το έργο που παρέχει ο δημοτικός οργανισμός είναι το 15% του συνόλου του τομέα. Ενώ συμβαίνει αυτό τα στοιχεία στην εισήγηση είναι διαφορετικά. Αναφέρεται πως χρειάζεται 9.560 βάρδιες ετησίως από απορριματοφόρα και από αυτές παραχωρεί τις 4.000 περίπου δηλαδή το 46%. Τα ποσοστά δείχνουν πως παραχωρείται το 50% του τομέα. Στην πραγματικότητα δίνουμε το 80%. Πιστεύω πως η εισήγηση είναι επικίνδυνη», τόνισε ο κ. Υψηλάντης.
«Οι εισηγητές δεν έχουν συνείδηση του τι έγραψαν ή προσπαθούν να παραπλανήσουν το δημοτικό συμβούλιο. Το ποσοστό του τομέα που δίνουμε στον ιδιώτη φθάνει στο 80%. Αναφέρεται ακόμη πως θα μπουν κοντέινερ στα ξενοδοχεία για τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα τα πηγαίνουν ό που θέλουν; Τότε το κέντρο ανακύκλωσης γιατί το κάνουμε; Επιπλέον εκεί δεν μπορούν να μεταφέρονται διαλεγμένα τα υλικά. Αυτά που αναφέρετε δεν γίνονται εδώ. Θα διαλυθούν τα πάντα. Δεν μπορούμε αυτά τα ζητήματα να τα προσπεράσουμε. Η απόφαση φαλκιδεύει . Δημιουργούμε μια πλαστή εικόνα»,, τόνισε ο κ. Υψηλάντης.
Στη δευτερολογία του ο κ. Γιώργος Υψηλάντης τόνισε πως η σχετική εισήγηση πάσχει και δεν αποτυπώνει την πραγματικότητα.
«Η εισήγηση πάσχει και μας οδηγεί σε λάθος κατεύθυνση. Αποδυναμώνουμε την προσπάθεια ανάπτυξης του μηχανισμού καθαριότητας. Να δούμε υπεύθυνα και ρεαλιστικά τα πράγματα και να μην κάνετε λάθος που θα τα δείτε μετά», τόνισε ο κ. Υψηλάντης.
Για πλαστά στοιχεία έκανε λόγο στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της παράταξης ΡΟΔΗ κ. Χατζής Χατζηευθυμίου.
« Θέλησα να προηγηθεί ο κ. Υψηλάντης γιατί είναι γνώστης και δείχνει ότι δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση η εισήγηση που έχει κατατεθεί. Με την παραχώρηση της αρμοδιότητας σε ιδιώτη η ΤΑ αποποιείται των δικαιωμάτων της. Κρίθηκε πως οι δήμαρχοι θα πρέπει να ασχοληθούν με άλλα πράγματα. ,με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Υψηλάντης φαίνεται πως δεν γίνεται οικονομία. Τα στοιχεία είναι πλαστά. Δεν υπάρχει αύξηση των απορριμάτων. Τελικά είναι λάθος η διάλυση της ΔΕΚΡ. Θα μπορούσε η αρμοδιότητα να μεταφερθεί στην δημοτική επιχείρηση που είναι σε λειτουργία. Αυτό που παρουσιάζεται ως οικονομία κλίμακος είναι πλασματική. Δεν είναι οικονομία οι συνταξιοδοτήσεις του προσωπικού», τόνισε ο κ. Χατζηευθυμίου.
Στη δευτερολογία του ο κ. Χατζηευθυμίου αναφέρθηκε στην πολιτική που υλοποιήθηκε από την παράταξη του για την καθαριότητα.
«Δεν έγινε καμία προσπάθεια να διατηρηθεί η ΔΕΚΡ», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ . Δημήτρης Καρατζιάς.
« Δεν αποδίδει το μοτίβο διαχείρισης των απορριμάτων. Ο Δήμος μας δεν είναι καθαρή. Πρέπει να βρούμε νέο μοντέλο διαχείρισης του θέματος», τόνισε η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας κ. Μαρία Καραγιάννη.
Ερώτημα για τη δημιουργία κέντρου υποδοχής αποβλήτων κοντά στο Τσαίρι υπεβαλε η κ. Ευαγγελία Παναή.
«Όλοι θέλουμε μια πόλη καθαρή. Ποιες είναι οι προτάσεις σας. Όλα τα έχουμε σταθμίσει. Τώρα ερχόμαστε εδώ και μου λέτε πως δεν ισχύουν τα στοιχεία. Ή σε μένα έδωσαν ψευδή στοιχεία ή συμβαίνει κάτι άλλο. Θέλουμε προτάσεις για να είναι καθαρή η πόλη. Είμαστε γελασμένοι αν νομίζουμε πως είμαστε ακόμη στον Καποδίστρια. Ήταν εύκολο με τη ΔΕΚΡ να καλύπτουμε ανάγκες και να προμηθευόμαστε ανταλλακτικά. Ο στόλος έχει απαξιωθεί. Δεν μπορέσαμε να έχουμε και εξοπλισμό και προσωπικό. Μέχρι το Μάρτιο θα υποφέρουμε», τόνισε ο κ. Παλαιολόγος στην δευτερολογία του.
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος τόνισε:
« Η σύμβαση αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο. Τότε δεν είχαν προβλεφθεί κάποια νέα στοιχεία για το νέο ΕΣΔΑ και για το σχετικό νόμο. Κατανοώ το ενδιαφέρον όλων και την απαίτηση να υπάρχει καθαριότητα παντού. Αναγνωρίζω και το δικαίωμα που έχετε ως μειοψηφία να παρουσιάζεται όπως θέλετε εσείς τα πραγματα. Και η κριτική είναι καλοδεχούμενη. Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της καθαριότητας για μια πόλη που είναι τουριστικός προορισμός. Ο κόσμος θέλει έργα σε ζητήματα της καθημερινότητας. Δεν περιμένουν να τους φτιάξουμε τον Κολοσσό. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας εκθείασε την καθαριότητα της Ρόδου. Δεν πρέπει να πυροβολούμε τον προορισμό εμείς. Θα κάνουμε τον απολογισμό μας στις αρχές Δεκεμβρίου . Δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζετε τα πράγματα. Η ΔΕΚΡ έμεινε με χρέος στον Καλλικράτη. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική και δεν γίνονται εύκολα οι προμήθειες υλικών. Δεν κάνουν οι δήμαρχοι εξωτερική πολιτική αλλά δεν θα μείνουμε και στις δεκαετίες του 80 και του 90. Έχουμε πολλά πράγματα με τα οποία θα πρέπει να ασχοληθούμε», δήλωσε ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και πρόσθεσε πως ο Δήμος δεν διαθέτει το προσωπικό και τις υποδομές για να καλύψει τις ανάγκες στον τομέα καθαριότητας.
«Ρισκάρετε να μην υπογράψουμε σύμβαση περιμένοντας να μας δώσει η κυβέρνηση την δυνατότητα να γυρίσουμε στην εποχή της ΔΕΚΡ; Έχουμε ένα επιτυχημένο μοντέλο . Αν δεν είχαμε τη βοήθεια του ιδιώτη δεν θα μπορούσαν οι υπηρεσίες μας να ανταποκριθούν στις ανάγκες. Όσο για τα στοιχεία προέρχονται από τα ζυγολόγια. Δεν δέχομαι ότι οι υπάλληλοι εξαπατούν το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο. Είναι πολύ βαριές κουβέντες αυτές. Στη σύμβαση αναφέρεται πως το δημοτικό συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να μειώσει μέχρι και 50% το αντικείμενο του έργου. Η σύμβαση δεν θα περάσει για της πλαγίας οδού . Δεν θα πρέπει να ακυρωθεί για να μην τιναχτεί ο τουρισμός του νησιού στον αέρα», τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος που αναφέρθηκε στα νέα στοιχεία της εισήγησης και στη δημιουργία κινητής μονάδας κομποστοποίησης.
«Δεν μπορούμε εμείς οι ίδιοι να αυτοχειριαστούμε. Να δείξουμε πως κάτι αλλάζει στο νησί », τόνισε ο κ. Χατζηδιάκος και πρόσθεσε αν δεν γίνει μια κάποια εξοικονόμηση το κύτταρο του ΧΥΤΑ δεν θα αντέξει για περισσότερα από τρία χρόνια. Ο κ.Χατζηδιάκος τόνισε πως θα γίνει έλεγχος για το κόστος του ΚΔΑΥ.
«Αν προχωρήσετε στη δομή που αναφερθήκατε θα γίνει ωρολογιακή βόμβα στο νησί», τόνισε ο κ. Χατζηευθυμίου.