Συνεντεύξεις

Γ. Πατούλης: «Είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπεί η νησιωτικότητα από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα»

Συνέντευξη στον
Δημήτρη Γκαρτζωνη
«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους νησιωτικούς Δήμους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών προϋποθέσεων στα νησιά μας», δηλώνει εμφατικά σε συνέντευξη, που παραχώρησε στη «δημοκρατική», ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., κ. Γιώργος Πατούλης.
Οι Δήμοι, όπως υποστηρίζει ο κ. Πατούλης, είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, με την προϋπόθεση όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους. Η κυβέρνηση πρέπει συνεπώς να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη.
Αναφορικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Πατούλης τονίζει ότι η απλή αναλογική από μόνη της δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργική αποδόμηση των Δήμων.
• Κύριε Πατούλη, έχετε πει ότι εφόσον η Κυβέρνηση δεν θα έχει δώσει τις τελικές της προτάσεις μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου για τον Καλλικράτη, τότε η ΚΕΔΕ θα καταθέσει το δικό της πόνημα για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο τακτικό της Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου. Θα μπορούσατε να αναφέρετε τα κύρια σημεία των θέσεων αυτών;
Η χώρα χρειάζεται μία γενναία, ριζική μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση του κράτους. Ενίσχυση της Περιφέρειας, ισχυροποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ενδυνάμωση του ρόλου των πολιτών, είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί πως δεν μπορεί να υπάρξει εθνική ανάπτυξη, χωρίς να υπάρχει τοπική ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο οι Δήμοι είναι αυτοί που θα πρέπει να διαχειρίζονται κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών, με την προϋπόθεση όμως να έχουν ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητες που θα συνοδεύονται από τους αντίστοιχους πόρους.
Η ΚΕΔΕ διεκδικεί τη διοικητική και ουσιαστική οικονομική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ως μοναδικό τρόπο εξόδου από την κρίση. Στο πλαίσιο της αλλαγής του Καλλικράτη, είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους.
• Κατά την άποψή σας αποτελεί προτεραιότητα αυτή τη στιγμή που η χώρα δοκιμάζεται, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε αν θα μετατεθεί η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών, με νόμο που θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως το τέλος του χρόνου, όπως ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης; Ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα για την τοπική αυτοδιοίκηση;
Είμαστε αντίθετοι στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, αν αυτό δε διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα και την ομαλή λειτουργία των Δήμων. Η απλή αναλογική από μόνη της δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα μπορεί να οδηγήσει στη λειτουργική αποδόμηση των Δήμων. Έχουμε ως Κ.Ε.Δ.Ε. τονίσει επανειλημμένα ότι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα για τους Δήμους δεν είναι ούτε η απλή αναλογική, ούτε η ημερομηνία των εκλογών. Αλλά το πώς θα διασφαλίσουμε τη λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια στην καθημερινή μας λειτουργία, μέσω της αποκέντρωσης από το κεντρικό κράτος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και των τοπικών μας κοινωνιών.
• Υπάρχει η γενική αίσθηση ότι έχει αλλάξει πλέον η λειτουργία και στόχευση της ΚΕΔΕ σε σύγκριση με τον παρελθόν. Έχετε δηλώσει ότι δεν λειτουργεί με το κομματικό-συνδικαλιστικό όρο και στέκεται στην ουσία των προβλημάτων και στην αντιμετώπισή τους…
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού είναι πάνω και πέρα από κόμματα. Εκπροσωπεί τις τοπικές κοινωνίες και μάχεται για τη βέλτιστη υπεράσπιση των συμφερόντων των πολιτών. Δεν είναι ώρα για κομματικές σκιαμαχίες. Για να σηκώσει η Ελλάδα ξανά το κεφάλι ψηλά, χρειάζεται να παραμερίσουμε αυτά που μας χωρίζουν και να διαμορφώσουμε ένα εθνικό σχέδιο με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Να εργαστούμε συλλογικά κι όχι κομματικά.
Χρειάζεται να στηριχθούμε σε θεσμούς που εμπιστεύονται οι πολίτες κι έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λειτουργούν υπερβαίνοντας τις μικροκομματικές σκοπιμότητες, όπως είναι η Αυτοδιοίκηση, στην οποία πρέπει να δοθούν νέοι ρόλοι και νέες αρμοδιότητες.
Η Μεταρρύθμιση στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσει μέρος του εθνικού σχεδίου για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την παρακμή.
• Πώς είναι η συνεργασία της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και γενικότερα με την Κεντρική Εξουσία; Γιατί αναφέρετε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δέχεται πόλεμο;
Εμείς είμαστε υπέρ του διαλόγου και το έχουμε αποδείξει έμπρακτα. Δεν έχουμε πρόβλημα με τα πρόσωπα αλλά με τις πολιτικές. Η ΚΕΔΕ ανταποκρινόμενη στην ιστορική της ευθύνη, έχει καταθέσει τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, επιδιώκοντας με κάθε μέσο να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για τον Καλλικράτη. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει η ανάλογη διάθεση και από την άλλη πλευρά, αλλιώς μιλάμε για μονόλογο.
Βεβαίως και βάλλεται η Αυτοδιοίκηση. Πρόσφατο παράδειγμα η απόπειρα της κυβέρνησης να πάρει με το έτσι θέλω τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων, τα οποία προορίζονται για τους εργαζόμενους αλλά και για έργα υποδομής υπέρ των πολιτών. Δεν θα τους αφήσουμε να πάρουν και τα ασημικά μας. Αν επιμείνουν θα βρουν την Αυτοδιοίκηση μπροστά τους.
• Στο Δήμο της ακριτικής Χάλκης, συνελήφθη προ ημερών ο δήμαρχος κ. Μιχάλης Πατρός, επιχειρώντας να δώσει λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων, μετά το κλείσιμο του ΧΑΔΑ. Ελλείψει προσωπικού και χειριστή του μηχανήματος του Δήμου Χάλκης, αποφάσισε ο ίδιος να αναλάβει αυτή την υποχρέωση, καθώς διαθέτει δίπλωμα χειριστή βαρέως τύπου μηχανημάτων. Αυτή η περίπτωση φέρνει στο προσκήνιο θέματα που έχει θίξει επανειλημμένως η ΚΕΔΕ που έχουν να κάνουν με την έλλειψη προσωπικού και τις περικοπές πόρων και αρμοδιοτήτων. Ποια είναι η θέση σας για τους νησιωτικούς-ακριτικούς Δήμους;
Θεωρώ ότι τα προβλήματα των νησιωτικών –ακριτικών Δήμων της χώρας θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να δημιουργήσει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους νησιωτικούς Δήμους.
Για το λόγο αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπεί η νησιωτικότητα από μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Με πρωτοβουλία που ανέλαβα ως πρόεδρος της ΚΕΔΕ την ερχόμενη Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου στα Κύθηρα θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση της μελέτης «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα». Πρόκειται για μια επιστημονική δουλειά την οποία εκπόνησε το ΙΤΑ για λογαριασμό της ΚΕΔΕ. Σε κάθε περίπτωση η υποστελέχωση των υπηρεσιών των νησιωτικών δήμων, η κατάργηση άγονων αεροπορικών και ακτοπλοϊκών γραμμών, η διαχείριση των απορριμμάτων, η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος και το ζήτημα του προσφυγικού, αποτελούν μείζονα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν άμεσα. Για να επιλυθούν όμως θα πρέπει να σταματήσει η κυβέρνηση να τυρβάζει περί άλλα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού μπορεί και πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αναπτυξιακών προϋποθέσεων στα νησιά μας.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου