Συνεντεύξεις

Γιώργος Μαυρομάτης: «Η καρέκλα του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου δεν προσφέρεται για ίδιον όφελος»

Αίσθηση προκαλούν οι θέσεις που αναπτύσσει στην πρώτη προεκλογική συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο δικηγόρος κ. Γιώργος Μαυρομάτης, που χωρίς περιστροφές αναφέρεται στις παθογένειες, που υφίστανται στον πρώτο επιστημονικό σύλλογο του νησιού και απαριθμεί σειρά λύσεων για την επίλυσή τους.
Aναλυτικά η συνέντευξη του υποψηφίου προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Γιώργου Μαυρομάτη
• Κύριε Μαυρομάτη γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου;
Μετά από δεκαπενταετή συνεχή θητεία ως μέλος του Δ.Σ. και ως ταμίας αυτού για δώδεκα χρόνια, εκτιμώ, όπως πολύ φίλοι συνάδελφοί μου έχουν εκφράσει επανειλημμένα, ότι έχω αρκετές γνώσεις και εμπειρία για να συμβάλλω από τη θέση αυτή – θέση ευθύνης πρωτίστως και τιμής, όπως πιστεύω – στην λύση των σοβαρών προβλημάτων τα οποία συσσωρεύονται σε όλους μας, ιδίως μετά την μεγάλη κρίση στον κλάδο μας.
Έχω κρατήσει και βεβαίως έχω λάβει σοβαρά υπόψη πρόσφατη δήλωση του εκλεκτού συναδέλφου Θ. Παπαγεωργίου, ο οποίος ορθά επισήμανε ότι:
Ιδού πεδίο λαμπρόν για τους επίδοξους προέδρους και μακάρι και προεδρίνες, που πρέπει καθημερινά να αποδεικνύουν ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια. Ιδιαίτερα μάλιστα σε τέτοιους πονηρούς και καχύποπτους καιρούς που η «καρέκλα» του προέδρου, από ηλεκτρική καρέκλα βαριών ευθυνών και προσωπικών στερήσεων επαγγελματικού χρόνου αλλά και ψυχικής ηρεμίας, δεν προσφέρεται και δεν πρέπει καν να περνάει από το μυαλό ότι μπορεί να γίνει πολυθρόνα και εργαλείο αράγματος ή εξυπηρέτησης άλλων ιδιοτελών και εξαιρετικά επωφελών ίδιων σκοπών.
Τα προβλήματα της δικηγορίας είναι τεράστια και εφιαλτικά και όσοι θέλουν να κατεβούν στο στίβο, πρέπει πρώτα να συζητήσουν με τον εαυτό τους και τη συνείδησή τους γιατί διαφορετικά κυριολεκτικά θα εκτεθούν…
• Τι μπορεί πράγματι να προσφέρει κανείς από την θέση του προέδρου του Δ.Σ.Ρ.;
Το τι μπορεί να προσφέρει κανείς από τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου στους συναδέλφους στο χώρο μας, ο οποίος παρουσιάζει την ιδιαιτερότητά του, ότι η επιτυχία του ενός να εξαρτάται από την αποτυχία του άλλου, στο μεγαλύτερο βεβαίως ποσοστό των υποθέσεων, είναι ένα ερώτημα το οποίο μπορεί να απαντηθεί τόσο από τις θέσεις τις οποίες θα λάβουν αυτοί οι οποίοι επιθυμούν την ανάληψη των καθηκόντων αυτών, κάνοντας αποτίμηση της παρουσίας εκάστου, όσο και από τον τελικό απολογισμό.
Κατ΄ αρχήν όσοι ασχολήθηκαν ή θα ασχοληθούν με την διοίκηση του συλλόγου, οφείλουν πρωτίστως να μην χρησιμοποιήσουν ή να εκμεταλλευτούν την ιδιότητα αυτή, προς ίδιον όφελος. Νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό τι εννοώ και πολύ περισσότερο να μην την χρησιμοποιήσουν καθ΄ οιονδήποτε τρόπο για τις αντιδικίες τους.
Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. για μένα είναι δεδομένο ότι οφείλουν να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια η οποία θα ήθελε εννοηθεί ότι αποτελεί εκμετάλλευση της θέσης, όπως διορισμός σε δημόσια έμμισθη θέση συνεργασία με τον τρόπο αυτό κ.λ.π. πρωτίστως κατά τη διάρκεια της θητείας τους, αλλά και μετά από τη λήξη της.
Η πρόθεσή μας δεν είναι να διαχειριστούμε την λειτουργία του συλλόγου κατά την διάρκεια της θητείας μας στην περίπτωση κατά την οποία οι συνάδελφοί μας κάνουν την τιμή να μας επιλέξουν γι’ αυτό αλλά χωρίς να υποσχόμαστε αδύνατα πράγματα αλλά να παραθέτουμε μερικές απλές προτάσεις, οι οποίες αν υλοποιηθούν μπορούν να συμβάλουν άμεσα στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων, παρά την δυσμενή οικονομική κατάσταση την οποία όλοι βιώνουμε και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή. Χωρίς να υποσχόμαστε μαγικές λύσεις προτείνουμε ενέργειες, οι οποίες μπορούν να υλοποιηθούν και τα αποτελέσματά τους να είναι ορατά σε όλους.
• Μπορείτε να αναφερθείτε σε ορισμένες από αυτές;
Θα περιοριστώ στην παρούσα φάση στις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για τους νέους δικηγόρους.
Η κρίση την οποία βιώνουμε όλοι, τουλάχιστον από το έτος 2010 έχει καταστήσει την άσκηση της δικηγορίας για όλους τους δικηγόρους αλλά πρωτίστως για τους νέους, οι οποίοι εισέρχονται τώρα στο σώμα άκρως προβληματική και δυσχερή.
Το διανεμόμενο μέρισμα, το οποίο αποτελούσε κάποτε μία σημαντική πηγή εσόδων, για τους νέους συναδέλφους, αφού αποτελούσε μία μοναδική για επαγγελματικό κλάδο δικαιότερη αναδιανομή εσόδων, λόγω ακριβώς της κατάστασης αυτής, δεν αρκεί πλέον για την κάλυψη ούτε των στοιχειωδών αναγκών. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες δυνατότητες από την νομική βοήθεια για τους αδύναμους οικονομικά πολίτες, το αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων και τον ορισμό ως δικαστικών αντιπροσώπων για τα επαγγελματικά σωματεία – ύλη η οποία προστέθηκε πρόσφατα.
Από μία δίκαιη και αναλογική επιλογή ειδικά και κατά προτεραιότητα των νέων συναδέλφων με βάση τους συντασσόμενους καταλόγους, αλλά και το ενδιαφέρον εκάστου εξ΄ αυτών μπορεί να προκύψει μία αξιόλογη πηγή εσόδων αλλά και ταυτόχρονη απόκτηση εμπειρίας, για αυτούς. Ωστόσο η ανάθεση των καθηκόντων αυτών δεν μπορεί να γίνεται σε καμία περίπτωση αντικείμενο εκμετάλλευσης και διανομής υποθέσεων, προκειμένου να αποκομίζεται ίδιον όφελος από τυχόν «μοίρασμα» των υποθέσεων, των αναθέσεων και των διορισμών και την άσκηση με αυτό τον τρόπο πολιτικής.
Η πρόταση και επιλογή μου είναι απλή και καθαρή: Κατάλογος με τους νέους δικηγόρους κατά απόλυτη προτεραιότητα υπό τον αυτονόητο όρο πραγματικού ενδιαφέροντος και ετοιμότητας για την ανάληψη της υπόθεσης και διανομή των υποθέσεων με απόλυτα αντικειμενικά και αναλογικά κριτήρια.
Η αποζημίωση για την παροχή των υπηρεσιών αυτών, επιβάλλεται να καταβάλλεται αν όχι άμεσα το συντομότερο δυνατόν και αν αυτό δεν είναι τεχνικά και οικονομικά δυνατό, λόγω της ανικανότητος της Πολιτείας, να γίνεται άμεσος συμψηφισμός με τυχόν οφειλές του δικηγόρου από φόρους, ή ΕΦΚΑ, κάτι τεχνικά και οικονομικά εφικτό.

• Ποιες είναι οι προτάσεις σας για το χρονίζον πρόβλημα του Δικαστικού Μεγάρου;
Στη διάρκεια της δεκαπενταετούς θητείας μου ως μέλους του Δ.Σ. είχα την ατυχία μάλλον παρά την τύχη, να γνωρίσω από κοντά σχεδόν όλους τους εκάστοτε υπουργούς Δικαιοσύνης, (Χατζηγάκη, Καστανίδη, Ρουπακιώτη, Αθανασίου) και τον Υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο!!! Όλοι ανεξαιρέτως υποσχέθηκαν – ορισμένοι έβαλαν και την υπογραφή τους, για την διάθεση του Παλαιού Νοσοκομείου ως χώρου στον οποίο θα μεταφέρονταν τα Δικαστήρια. Γνώρισα και μερικούς γραμματείς του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πολλοί από τους οποίους ήρθαν στη Ρόδο έκαναν αυτοψία συνέταξαν και προύπολογισμούς αλλά το αποτέλεσμα το βλέπουμε. Δεν έγινε απολύτως τίποτα, ή μάλλον έγιναν συσκέψεις επί συσκέψεων βραβεύσεις ενίοτε και καβγάδες…
Οι λόγοι πολλοί και γνωστοί ανικανότητα και αδυναμίες της Ελληνικής Διοίκησης, άγνοια υπηρεσιακών παραγόντων και βεβαίως αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας, όπως αυτή λειτουργούσε έως σήμερα.
Για να μην υποτιμήσω και αγαπητό μου φίλο εκλεκτό συνάδελφο και υποψήφιο επίσης Φώτη Κωστόπουλο, υπήρξε και η αξιόλογη λύση της επέκτασης στην έναντι ευρισκόμενη επί της οδού Ε. Μακαρίου Λέσχης Αξιωματικών, για την οποία και μελέτες έχουν συνταχθεί και υπολογισμοί έχουν γίνει, χωρίς ωστόσο έως σήμερα και εκεί να υπάρξει αποτέλεσμα, όπως δεν υπήρξε και παλαιότερα αποτέλεσμα με τα κτήρια στα οποία λειτουργούσαν υπηρεσίες της ΑΔΤΕ επί της οδού Ιερού Λόχου, για τα οποία έριζαν για χρόνια Δήμος και Περιφέρεια.
Επειδή όμως η κατάσταση του Δικαστικού Μεγάρου μας, στο οποίο κατά τα φαινόμενα πρέπει να αρκεστούμε είναι από κάθε πλευρά οριακή, οφείλουμε να προτείνουμε την άμεση αρχικά συντήρησή του, το συντομότερο δυνατόν και όχι όπως συνέβη με την αποκατάσταση του ακροατηρίου 1 μετά τον εμπρησμό, για την οποία χρειάσθηκαν οκτώ μήνες παρά την άμεση επίσκεψη των τότε Περιφερειάρχη και Δημάρχου, ούτε όπως συνέβη με την διενέργεια αυτοψίας μηχανικών πρόσφατα. Με παρέμβαση προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και την Περιφέρεια, το Δήμο και το ΤΕΕ πρέπει να προχωρήσουν άμεσα τα στοιχειώδη μεταξύ των οποίων είναι και η στεγανοποίηση της οροφής για να μην παρουσιάζεται το γραφικό φαινόμενο της εισροής υδάτων στα ακροατήρια, στα γραφεία και τους διαδρόμους όταν βρέχει. Οφείλουμε να επιβάλουμε τον εκσυγχρονισμό του, με την αντικατάσταση των ηλεκτρολογικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεών του, την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του και την διασύνδεσή τους με το διαδίκτυο, την αντικατάσταση του ανεπαρκούς φωτισμού, του κλιματισμού των τηλεφωνικών του κέντρων, των γραφείων αρχειοθηκών και φθαρμένων επίπλων κ.λ.π. των τουαλετών του, οι οποίες αποτελούν ντροπή για ένα χώρο στον οποίο απονέμεται η δικαιοσύνη, ενώ βεβαίως πρέπει να κατασκευασθούν υποδομές, μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η αξιοπρεπής πρόσβαση των ΑΜΕΑ. Αυτά μπορεί να επιτευχθούν ακόμη και με εθελοντικές προσφορές υλικών ή εργασίας όπως συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν με τον ελαιοχρωματισμό της αίθουσας του Εφετείου.
Επειδή τα γραφεία έχουν μετατραπεί και σε αρχειοθήκες, είναι δυνατή και επιβάλλεται η ανεύρεση άλλων εγκαταστάσεων, – υπάρχουν πολλά ακόμα δημόσια κτήρια κενά – όπου μπορούν να μεταφερθούν όλες οι δικογραφίες, ώστε με μία αίτηση του ενδιαφερόμενου να μπορεί να παραλαμβάνει αντίγραφα των εγγράφων που ζητήθηκαν.
Με μία προσεκτικότερη ανακατανομή των δικασίμων και την αύξηση αυτών, είναι δυνατή και η αποσυμφόρηση των ακροατηρίων ιδίως ορισμένες ημέρες της εβδομάδος, όπου παρουσιάζεται το φαινόμενο να έχουν ορισθεί ταυτόχρονα πολλές αστικές και ποινικές διαδικασίες.
• Ενα από τα μείζονα προβλήματα του κλάδου είναι και το νέο ασφαλιστικό. Ποιές είναι οι προτάσεις σας;
Για την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει λόγω της επιβολής του δημευτικού ποσοστού – ουσιαστικά αυτό αποτελεί άμεση καταβολή φόρων – παρά την εννεάμηνη αποχή μας, ασφαλώς μπορούμε να γεμίσουμε πολλές σελίδες με τις παρατηρήσεις και τις απόψεις μας. Όμως το ζήτημα είναι τι είναι εφικτό να γίνει ώστε αυτό το μόρφωμα το οποίο ονομάσθηκε ασφαλιστική μεταρρύθμιση και κατέληξε στον ΕΦΚΑ, όπως τον βιώσαμε από την 1η Ιανουαρίου 2017, με την ληστρική υποχρεωτική καταβολή ποσοστού ανερχομένου σε 26,95% επί του καθαρού εισοδήματος του έτους 2015, εντός του επομένου μηνός, αφαιρουμένων των εισφορών, οι οποίες παρακρατήθηκαν από τυχόν εκδοθέντα γραμμάτια.
Ο συντάκτης του ασφαλιστικού αυτού συστήματος είναι προφανές ότι θεωρεί δεδομένο ότι οι δικηγόροι και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν και άλλα έσοδα από άλλες «κρυφές» πηγές και εκ του λόγου αυτού, οφείλουν να καταβάλουν συνολικά ποσοστό 40%- γιατί στο ποσοστό αυτό θα ανέλθουν εν τέλει οι εισφορές- επί του εισοδήματός τους, του έτους 2015 και όχι βεβαίως αυτού εντός του οποίου εργάζονται και εισπράττουν – ανεξαρτήτως του τι εισπράττουν, καθόσον είναι σφόδρα πιθανόν ή βέβαιο να έχουν εισπράξει πολύ ολιγότερα ή και καθόλου, αφού σε αυτό το ποσοστό θα ανέλθουν συνολικό οι κρατήσεις, και με την διαφορά η οποία απομένει θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες λειτουργίας του γραφείου τους και διαβίωσής τους. !!!!! Απόλυτη αδικία, παραλογισμός και αντισυνταγματικότητα, η οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ερμηνεία, ή επεξήγηση, αφού γίνεται άμεσα αντιληπτή κατά την έκδοση του γραμματίου.
Κι αυτό το οποίο κάνουμε μετά την διακοπή της αποχής, ανακοινώσεις, διαμαρτυρίες και αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ και των Ευρωπαϊκών οργάνων ενώπιον των οποίων έχει προσφύγει πρώτος ο δικηγορικός σύλλογος Αιγίου.
Ενώ ήταν δυνατό και εφικτό ανεξαρτήτως του δημευτικού ποσοστού 40% επί του εισοδήματος, ο υπολογισμός των κρατήσεων να γίνεται επί των πραγματικών εισοδημάτων του έτους εντός του οποίου καταβάλλονται μέσω των δηλώσεων ΦΠΑ οι οποίες υποβάλλονται ανά τρίμηνο – κάτι το οποίο θα μπορούσε να γίνει ανά μήνα, ώστε οι κρατήσεις να υπολογίζονται επί των πραγματικών εισοδημάτων του φορολογούμενου δικηγόρου – ελεύθερου επαγγελματία και στο τέλος του χρόνου να γίνεται οριστική εκκαθάριση υπολογιζομένων αναλόγως των πιστωτικών υπέρ του φορολογούμενου υπολοίπων για το επόμενο ασφαλιστικό έτους ή ακόμη και επιστρεφομένων αυτών, στην περίπτωση κατά την οποία με την υποβολή της τελευταίας δήλωσης Πραγματικά κανείς δεν το σκέφτηκε αυτό, είναι τόσο δύσκολη η εφαρμογή του ή δεν συμφέρει τους συντάκτες του νόμου αφού ασφαλώς τα έσοδά τους θα είναι κατά πολύ ολιγότερα. Η πρότασή είναι τουλάχιστον σε αυτό το σημείο να ζητηθεί μέσω της ολομέλειας η εφαρμογή του παραπάνω. Ενημερωτικά οι κρατήσεις ακόμη και τώρα εξακολουθούν να υπολογίζονται επί του εισοδήματος του 2015, ενώ τουλάχιστον το αργότερο από την 17/7/2017 είναι γνωστό στο σύστημα ΤΑΧΙS το εισόδημα έστω του 2016!!!!, επί του οποίου θα έπρεπε να γίνει ο υπολογισμός έστω και παράνομα. Πάραυτα εκ του ασφαλούς συνεχίζουν να εισπράττονται εισφορές επί πλασματικού μεγαλύτερου εισοδήματος.
Είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων του ΣτΕ όπου ελπίζουμε να γίνουν αντιληπτά τα παραπάνω και να κριθεί αντισυνταγματικός ο ασφαλιστικός νόμος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου