Ειδήσεις

Πόλεμος και ειρήνη στις γαλάζιες φυλές

Η Νέα Δημοκρατία στέλνει μήνυμα ενότητας, αλλά γίνονται διακριτικά μάχες στο παρασκήνιο για τις θέσεις επιρροής στο μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα

Μια καλή επίδοση στη ΔΕΘ διώχνει τις γκρίνιες και την εσωστρέφεια: στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρατεί ηρεμία εντός των τειχών μετά την – ολοκληρωτική, όπως θεωρούν στην Πειραιώς – επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Ο αρχηγός της ΝΔ καταχειροκροτήθηκε στην ομιλία του και από τους πρώην προέδρους που ήταν στις πρώτες σειρές – Καραμανλής, Σαμαράς, Μεϊμαράκης -, ενώ η εμφάνισή του σχολιάστηκε θετικά απ’ όλες τις νεοδημοκρατικές πτέρυγες. Με λίγα λόγια, η συντηρητική παράταξη έστειλε μαζί με το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και μήνυμα ενότητας. Και συνακόλουθα τα γαλάζια πάθη, τα πισώπλατα μαχαιρώματα και οι διαγκωνισμοί καταλάγιασαν.
Αυτά όμως στο προσκήνιο. Στο παρασκήνιο οι «φυλές» της ΝΔ εξακολουθούν να δίνουν μάχες. Από τη μια για να εξασφαλίσουν όσο πιο πολλές θέσεις γίνεται στα ψηφοδέλτια του κόμματος και από την άλλη για να έχουν ρόλο και λόγο την επόμενη μέρα σε μια κυβέρνηση της ΝΔ. Με τα έως τώρα δεδομένα, στην Πειραιώς προεξοφλούν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν. Και γνωρίζουν καλά, όπως είναι επόμενο, ότι σε πολλές περιφέρειες θα έχουν και περισσότερες έδρες. Στόχος βουλευτών και στελεχών είναι δηλαδή να πετύχουν ένα καλό πλασάρισμα στα γαλάζια ψηφοδέλτια και έπειτα και σε ένα κυβερνητικό πόστο.
Σίγουροι – μετά και το περιστατικό με τον υιό Τραγάκη και το αυστηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη πως θα μένουν εκτός ψηφοδελτίων όσοι πρόωρα αυτοχρίζονται υποψήφιοι – είναι μόνο οι νυν βουλευτές. Ωστόσο, κάποια στιγμή η διαδικασία για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ακόμα κι αν οι εκλογές γίνουν κανονικά το 2019, θα ανοίξει. Ετσι όλες οι «φυλές» της ΝΔ, καραμανλικοί, σαμαρικοί, μητσοτακικοί, επιδιώκουν να είναι έτοιμες προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στο αυριανό κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την αρχή της θητείας του στο τιμόνι της ΝΔ έχει επιχειρήσει να κρατήσει ισορροπίες. Και με αυτό το σκεπτικό έχει τοποθετήσει σε κάθε τομέα, εκτός από τους τομεάρχες, δύο, πολλές φορές και τρεις αναπληρωτές ώστε να εκπροσωπούνται όλες οι ομάδες. Ομως, σε μια κυβέρνηση δεν υπάρχουν μόνο θέσεις υπουργών και υφυπουργών. Αυτό σημαίνει δηλαδή ότι οι πτέρυγες της ΝΔ διαγκωνίζονται και για τα σημαντικά επιτελικά πόστα στο κόμμα ή τις θέσεις των γενικών γραμματέων.
ΟΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΙ. Είναι κοινός τόπος ότι και στη νέα εποχή Μητσοτάκη οι καραμανλικοί εξακολουθούν να είναι η πιο πολυπληθής και συμπαγής ομάδα στη ΝΔ – ξεπερνούν τους 30 στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Θεωρούν ότι εκφράζουν τις παραδοσιακές αξίες του κόμματος αλλά και τη συντριπτική πλειονότητα της βάσης. Ετσι, προεξοφλείται ότι θα επιχειρήσουν όχι μόνο να διατηρήσουν τις δυνάμεις στους, αλλά και να τις αυξήσουν.
Στην παρούσα φάση, πολλοί βουλευτές του καραμανλικού μπλοκ είναι μέλη της «σκιώδους» κυβέρνησης, δηλαδή τομεάρχες ή αναπληρωτές τομεάρχες. Και κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν υπουργικό θώκο σε μια κυβέρνηση της ΝΔ.

Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά το οργανόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θα δει ότι όλοι οι τομείς εκπροσωπούνται από έναν ή δύο βουλευτές που θεωρούνται καραμανλικοί. Ανάμεσά τους είναι ο Κώστας Καραμανλής του Αχιλλέα, τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, αναπληρωτές τομεάρχες Εσωτερικών, ο Γιάννης Βρούτσης, τομεάρχης Εργασίας, με αναπληρωτή τον Θόδωρο Καράογλου. Στον τομέα των Εξωτερικών βρίσκεται ακόμη ένας εκπρόσωπος του καραμανλικού Βορρά, ο Σταύρος Καλαφάτης, ενώ αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης είναι ο Θανάσης Μπούρας.

Το καραμανλικό μπλοκ όμως διαθέτει αρκετούς ακόμη βουλευτές που θεωρούνται παλιές καραβάνες του κόμματος – κάποιοι εξ αυτών, δε, έχουν και υπουργική εμπειρία – και πάντα επιθυμούν να έχουν ρόλο στα νεοδημοκρατικά πράγματα. Εμφανίζονται συχνά στα τηλεοπτικά πάνελ, αρθρογραφούν και παρεμβαίνουν γενικώς. Τέτοιες περιπτώσεις είναι ο Νικήτας Κακλαμάνης, που συνηθίζει να ασκεί κριτική και για την αντιπολιτευτική τακτική της ΝΔ, ο βουλευτής Αττικής Γιώργος Βλάχος, αλλά και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Παράλληλα, εκτός Βουλής στις προηγούμενες εκλογές έμειναν αρκετά δυνατά «χαρτιά» των κυβερνήσεων Καραμανλή, ενώ άλλοι δεν ήταν καν υποψήφιοι. Συνεπώς είναι βέβαιο ότι αρκετοί θα θελήσουν να επανέλθουν δριμύτεροι. Παρόντες, για παράδειγμα, στην εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ ήταν οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, Θόδωρος Ρουσόπουλος – που θα ήθελε να είναι υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής -, Ευριπίδης Στυλιανίδης και Ζέττα Μακρή. Στο Βελλίδειο ήταν μαζί τους στην ίδια παρέα και ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός.
 
ΟΙ ΣΑΜΑΡΙΚΟΙ. Ξεχωριστό στίγμα και αλλά και τη δική της επιρροή στο κόμμα επιδιώκει και η πτέρυγα των σαμαρικών. Αρκετοί έχουν πρόσφατη κυβερνητική εμπειρία από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και θεωρούν ότι αυτό θα είναι χρήσιμο σε μια αυριανή κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά και στην αντιπολιτευτική μάχη που δίνει τώρα το κόμμα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, το σαμαρικό μπλοκ, σε αντίθεση με τους καραμανλικούς, προκρίνει ακόμη πιο σκληρή αντιπολίτευση και αποκρούει κάθε συζήτηση για «πολιτικές συναινέσεις». Θέσεις τομεαρχών – που θεωρητικώς δίνουν πόντους για την επόμενη ημέρα – έχουν οι Σίμος Κεδίκογλου, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Κώστας Καραγκούνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Στύλιος. Υπάρχουν κι αυτοί βέβαια που δεν έχουν αναλάβει τομέα, αλλά αποτελούν βασικά γρανάζια της σαμαρικής πτέρυγας, όπως ο βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΙ. Είναι εξίσου προφανές ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «χτίζει» καθημερινά το δικό του σύνολο βουλευτών και στελεχών. Αυτό φαίνεται από τις θέσεις – κλειδιά που έχει δώσει σε πρόσωπα που εμπιστεύεται. Πολύ κοντά του είναι ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης του θεωρείται πλέον και ο εκπρόσωπος Βασίλης Κικίλιας. Στην προεδρική ομάδα συγκαταλέγεται επίσης ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, αλλά και ο γραμματέας της ΚΟ Κώστας Τσιάρας. Η τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει επίσης ενταχθεί στον κύκλο εμπιστοσύνης της ηγεσίας. Ταυτόχρονα, δε, στο προεδρικό μπλοκ περιλαμβάνεται και μια σειρά από νέα στελέχη που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπιστεύεται και θεωρεί ότι θα πρέπει να βγουν στο προσκήνιο στο πλαίσιο της ανανέωσης της ΝΔ. Πρόκειται για καταρτισμένους επιστήμονες, σε αρκετούς από τους οποίους έχει δώσει θέσεις ευθύνης. Ανάμεσά τους ο Κώστας Κυρανάκης και η Σοφία Ζαχαράκη – και οι δύο αναπληρωτές εκπρόσωποι Τύπου -, ο γραμματέας στρατηγικού σχεδιασμού Χρήστος Ταραντίλης, όπως και ο αναπληρωτής Νίκος Ρωμανός, ο οποίος πυκνώνει πλέον και τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Από τους περισσότερους, εξάλλου, ως πολιτικό στέλεχος δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη αντιμετωπίζεται πλέον και ο εξ απορρήτων σύμβουλός του Τάκης Θεοδωρικάκος.
Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου