Ρεπορτάζ

Αναβίωσε στο Πενταμελές Εφετείο υπόθεση απάτης με ακίνητα στη Νότια Ρόδο

Ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου αναβίωσε χθες υπόθεση με 6 εμπλεκόμενους σε μια απίθανη σε σύλληψη και εκτέλεση απάτη με ακίνητα στη Νότια Ρόδο.
Το πρωτόδικο δικαστήριο επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών στον καταζητούμενο Ροδίτη Μ. Μ. του Ι., που διαμένει πλέον μόνιμα στις ΗΠΑ και ποινή κάθειρξης 7 ετών στους συγκατηγορούμενους του Α. Μ. του Γ., κάτοικο Αθηνών και Π. Μ. του Β., κάτοικο ομοίως, που ερημοδικάστηκαν, ενώ ποινή φυλάκισης 4 ετών μετατρέψιμη προς 5 ευρώ ημερησίως, με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα, επιβλήθηκε στους Δ. Π. του Χ., κάτοικο Αθηνών,
Ε. Ψ. του Χ., κάτοικο Ρόδου και Θ. Π. του Δ., κάτοικο Αθηνών.
Σε δεύτερο βαθμό εξετάστηκαν οι εφέσεις των τριών τελευταίων.
Το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου έκρινε αθώα την Ε. Ψ. του Χ., κάτοικο Ρόδου, που από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει άγνοια για την εμπλοκή της στην υπόθεση ενώ παρέγραψε, μετά την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα, τα αδικήματα για τα οποία είχαν καταδικαστεί πρωτοδίκως οι δύο κάτοικοι Αθηνών
Μια κάτοικος Αδελαϊδος Νοτίου Αυστραλίας, που κατάγεται από τη Ρόδο υπέβαλε µήνυση, όταν διαπίστωσε ότι υφάρπαξαν µε απίθανα τεχνάσµατα ακίνητο ιδιοκτησίας της, ιδιαιτέρως µεγάλης αξίας και συγκεκριµένα έναν αγρό εµβαδού 8.560 τ.µ. στη θέση «Κεπούλα» στη Λαχανιά.
Περί το µήνα Νοέµβριο του 2006 ο εξάδερφός της, επικοινώνησε µαζί της στην Αυστραλία και την πληροφόρησε ότι τον πλησίασε ο Μ. Μ. του Ι., καταγόµενος από το Γεννάδι, ο οποίος ενδιαφέρθηκε να µάθει εάν το εν λόγω ακίνητο διατίθετο προς πώληση. Η οµογενής δέχτηκε και ο φερόµενος ως κτηµατοµεσίτης, θέλοντας να κάµψει τις επιφυλάξεις της, σχετικά µε την καταβολή του τιµήµατος, ζήτησε από τον εξάδελφό της να επικοινωνήσει µε τον υπεύθυνο χορηγήσεως δανείων της Εμπορικής Τράπεζας και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη προέγκρισης του δανείου.
Στις 12 Δεκεµβρίου 2006 υπεγράφη στη Ρόδο το συµβόλαιο αγοραπωλησίας του ακινήτου. Στο συµβόλαιο ανεγράφη ότι το (εικονικό) ποσό των 7.532,80 ευρώ θα της καταβαλλόταν εκ προϊόντος δανείου που θα εχορηγείτο στους αγοραστές από την τράπεζα το αργότερο έως τις 15 Ιανουαρίου 2007.
Τρεις µόλις µέρες µετά την υπογραφή του συµβολαίου και προκειµένου να εκταµιευτούν τα χρήµατα του δανείου, που είχε ήδη εγκριθεί στους αγοραστές, ο φερόµενος ως κτηµατοµεσίτης ειδοποίησε τον εξάδελφό της ότι η τράπεζα έχει έτοιµα τα χρήµατα του δανείου και προκειµένου να εκταµιεύσει το ποσό των 90.000 ευρώ θα έπρεπε προηγουµένως να υπογράψει πράξη ολοσχερούς εξοφλήσεως του τιµήµατος.
Πράγµατι, ο εξάδερφός της, υπέγραψε πράξη ολοσχερούς εξοφλήσεως του τιµήµατος και στην πορεία ο εµφανιζόµενος ως µεσίτης, προφασιζόµενος δήθεν γραφειοκρατικές δυσλειτουργίες µε την τράπεζα, ανέβαλλε συνεχώς την καταβολή των 90.000 ευρώ.
Από έλεγχο που διενήργησε ο δικηγόρος της μηνύτριας και πολιτικώς ενάγων στην δίκη κ. Μιχαήλ Ι. Καντιδενός στο Κτηµατολόγιο Ρόδου διαπίστωσε ότι το συµβόλαιο αγοραπωλησίας είχε µεταγραφεί κανονικά στο όνοµα των αγοραστών στις 15-12-2006, ότι εν συνεχεία ενεγράφη προσηµείωση υποθήκης υπέρ της τράπεζας για την εξασφάλιση απαίτησής της ποσού 300.000 ευρώ και στις 16-1-2007 δυνάµει διάταξης του Κτηµατολογικού δικαστή είχε µεταγραφεί και η πράξη ολοσχερούς εξοφλήσεως του τιµήµατος της ως άνω αγοραπωλησίας.
Η ίδια ως άνω µηνύτρια µαζί µε µια άλλη οµογενή υπέβαλε και δεύτερη µήνυση κατά του «κτηµατοµεσίτη» και ακόµη 3 ατόµων κατοίκων Γλυφάδας Αττικής.
Με όµοια συγκεκριµένα µεθοδολογία ο µεσίτης κατόρθωσε να υφαρπάξει από την περιουσία των δύο οµογενών και ένα ακίνητο εµβαδού 7.720 τ.µ. κείµενου στη θέση «Σαλαµίνα» στη Λαχανιά.
Εµφάνισε τους 3 κατοίκους της Αττικής ως ενδιαφερόµενους να αγοράσουν το ακίνητο αυτό που κατείχαν οι οµογενείς εξ’ αδιαιρέτου έναντι ποσού 200.000 ευρώ µε δανειοδότηση από την Εµπορική Τράπεζα.
Στις 30 Ιανουαρίου 2007 υπεγράφη στη Ρόδο το συµβόλαιο αγοραπωλησίας στο οποίο ανεγράφη η αντικειµενική αξία του ακινήτου δηλ. 38.158,19 ευρώ.
Το τίµηµα της αγοράς του ακινήτου ουδέποτε καταβλήθηκε και οι δύο οµογενείς διαπίστωσαν ότι το συµβόλαιο αγοραπωλησίας είχε µεταγραφεί κανονικά στο όνοµα των αγοραστών και εν συνεχεία το ακίνητό τους πωλήθηκε σε τρίτο αντί του αναγραφόµενου (εικονικά) στο ως άνω συµβόλαιο ποσού των 36.932,48 ευρώ!! Το ίδιο ακίνητο εµφανίστηκε να µεταβιβάζεται στην πορεία από τη φερόµενη ως κυρία (αγοράστρια) αυτού εξ ηµισείας σε δύο κατοίκους της Ρόδου αντί του ποσού των 33.058,58 ευρώ και εν συνεχεία το ½ εκ του µεριδίου µιας εξ αυτών ήτοι το ¼ εξ αδιαίρετου του ακινήτου φέρεται να µεταβιβάζεται µε δωρεά στην αδερφή της δωρήτριας.
Εν τέλει στο εν λόγω ακίνητο ενεγράφη και προσηµείωση υποθήκης υπέρ της Τράπεζας Κύπρου για ποσό 276.000 ευρώ επί των µεριδίων των φεροµένων ως συνιδιοκτητών του ακινήτου των δύο οµογενών.
Ως συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης παρέστη ο δικηγόρος κ. Γιάννης Καραμιχάλης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου