Έτη φωτός απέχουν η μία εκτίμηση από την άλλη για τις αρνητικές επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Thomas Cook στο εγχώριο τουριστικό προϊόν, εξ ου και η πολύ προσεκτική προσέγγιση των συναρμόδιων υπουργείων, που θα το πάνε βήμα-βήμα πριν καταλήξουν σε μέτρα απορρόφησης των κραδασμών.
Είναι ενδεικτικό ότι, ενώ ο ΣΕΤΕ ανεβάζει τη ζημιά ως τα 500 εκατ. ευρώ (!), ο υπουργός Ανάπτυξης, μιλώντας στο ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, έκανε λόγο για 160-170 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι ειδικά για την επόμενη σεζόν βαρύνουσα σημασία έχει ποιοι θα καλύψουν το «κενό» της Thomas Cook, που έφερνε στην Ελλάδα περί τα 3 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Το πρώτο βήμα για τη στήριξη των τουριστικών μονάδων, που έμειναν με το… μουτζούρη στο χέρι, θα είναι όπως όλα δείχνουν η αναστολή του Τέλους Διαμονής. Ωστόσο, μένει να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια και η διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έγινε σαφές κατά τη χθεσινή δίωρη σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων, είναι ότι οι παρεμβάσεις θα είναι πολύ προσεκτικές, ειδικά στο πεδίο της φορολογίας. Ο μπούσουλας φαίνεται ότι θα είναι εγκύκλιος του 2015, που εφαρμόστηκε σε άλλο… τουριστικό «κανόνι».
Το 2014 πτώχευσε ο Ισπανικός διαδικτυακός tour operator «TRANSOTEL», καθώς και πολλά Ρωσικά τουριστικά πρακτορεία. Με αυτούς τους τουριστικούς πράκτορες είχαν συνάψει συμβάσεις συνεργασίας και σε αρκετές περιπτώσεις κατ’ αποκλειστικότητα πολλές ημεδαπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η εξόφληση των τιμολογίων που είχαν εκδοθεί επί πιστώσει προς τα υπόψη πρακτορεία να καταστεί πρακτικά αδύνατη, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει τώρα με την περίπτωση της Thomas Cook.
Από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος τονίσθηκε τότε ότι προκειμένου για την απόδειξη της αφερεγγυότητας των Ρώσων και Ισπανών οφειλετών, η προσκόμιση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σε βάρος των οφειλετών τους- όπως ζητούσε η διάταξη του Κώδικα- αποτελεί μία διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και κοστοβόρα και επιπλέον δεν δημιουργεί καμία προσδοκία είσπραξης των οφειλομένων. Ποια ήταν η λύση που δόθηκε τότε και ταιριάζει γάντι στην κατάρρευση της Thomas Cook;
Επειδή δεν ήταν δυνατόν να σχηματισθούν προβλέψεις για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων για το σύνολο των οφειλών των αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων εντός του 2014 και επειδή οι ζημίες που υπέστησαν οι ημεδαπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τη μη είσπραξη των απαιτήσεών τους οφείλονταν σε οριστικό γεγονός (πτώχευση αλλοδαπών οφειλετών), το οποίο μάλιστα θέτει ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων αυτών λόγω του μεγάλου ύψους των υπόψη ζημιών, έγινε δεκτό από το υπουργείο Οικονομικών ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παρουσίασαν επισφαλείς απαιτήσεις λόγω πτώχευσης των τουριστικών πρακτορείων, μπορούν να διαγράψουν οριστικά τις απαιτήσεις αυτές μέσα στο φορολογικό έτος 2014 και να εκπέσουν τα σχετικά ποσά από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού αυτού έτους.
Την ίδια ώρα που αναζητούνται τα ενδεδειγμένα μέτρα απορρόφησης των κραδασμών από την χρεοκοπία της Thomas Cook, τα επίσημα στοιχεία της φετινής τουριστικής περιόδου είναι άκρως θετικά. Αν και το σύνολο των επισκεπτών στο επτάμηνο Ιανουαρίου- Ιουλίου ήταν οριακά αυξημένο (0,6%) από πέρσι, οι εισπράξεις ξεπέρασαν 9,1 δισεκ. ευρώ καταγράφοντας αύξηση 13,6%. Η βασική αιτία δεν είναι άλλη από την κατακόρυφη αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξιδιώτη, η οποία ειδικά τον Ιούλιο έφτασε στα 630,9 ευρώ από 579,4 ευρώ πέρσι. Ο Α. Γεωργιάδης ανέφερε, μάλιστα, ότι τα στοιχεία για τον Αύγουστο είναι ακόμα πιο θετικά, με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση του τζίρου από τον Τουρισμό.
Γιώργος Παππούς