Ειδήσεις

Απαλλαγή από τέλος διαμονής-Οι πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησης- Προτάσεις του ΣΕΤΕ

Ο καλύτερος συντονισμός των δράσεων και των άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώχευσης της Thomas Cook, βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών χθες το απόγευμα.

Από την κυβέρνηση τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της απαλλαγής των τουριστικών επιχειρήσεων – συνεργατών της Thomas Cook από τον φόρο τέλους διαμονής για συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο το οποίο είναι υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η πιθανότητα η παραπάνω πρόταση να εξασφαλιστεί νομικά στο επόμενο διάστημα, ενώ οι επαφές των υπουργείων θα συνεχιστούν. Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο και για περαιτέρω παρεμβάσεις, πιθανότατα καταβολής ΦΠΑ, για τις οποίες πηγές οικείες με το θέμα δεν έδωσαν παραπάνω πληροφορίες.

Ακόμα, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα είναι σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τους ομολόγους του στο εξωτερικό σε περίπτωση που χρειαστεί η Ελλάδα να προχωρήσει σε συντονισμένες ενέργειες με χώρες του εξωτερικού. Το υπουργείο Τουρισμού πριν τη σημερινή ανακοίνωση του βρετανικού διοργανωτή ταξιδίων προχώρησε ήδη στη διακοπή προγράμματος συνδιαφήμισης που έτρεχε από την αρχή του έτους ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, περιορίζοντας 1,1 εκατ. ευρώ.

Στα πρώτα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη επιβεβαιώνεται ότι υπάρχουν 50 χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook στην Ελλάδα, εκ των οποίων οι 25 χιλιάδες είναι Βρετανοί.

Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα σμμυετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, οι υφυπουργοί Α. Σκέρτσος, Α. Βεσυρόπουλος, Θ. Σκυλακάκης και Γ. Κεφαλογιάννης καθώς και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής.

Ποιους «πληγώνει» περισσότερο η πτώχευση

Σημειώνεται ότι μεγάλο πλήγμα για τον ελληνικό τουρισμό συγκεντρώνεται στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Κω και τη Ζάκυνθο, ενώ και άλλοι τουριστικοί προορισμοί έχουν υποστεί τις συνέπειες της χρεοκοπίας.

Το πρόβλημα είναι διπλό: Από τη μία υπάρχουν οι κρατήσεις που ήδη υπάρχουν για το 2020 από την άλλη, υπάρχει η ανησυχία ότι για ορισμένες χώρες όπως για τη Γαλλία και το Βέλγιο, τα υπόλοιπα ταξιδιωτικά πρακτορεία τους δεν θα μπορέσουν να καλύψουν το κενό της Thomas Cook συνεπώς η Ελλάδα θα υποστεί μείωση των γάλλων και των Βέλγων τουριστών το 2020.

Το μέγεθος της ζημιάς για τον ελληνικό τουρισμό δεν μπορεί ακόμη να εκτιμηθεί συνολικά, αλλά υπολογίζεται ότι στην Κρήτη το “κανόνι” ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια. Ανάλογα ποσά ενδέχεται να υπάρχουν στη Ρόδο και στην Κω ενώ είναι άγνωστο τι ποσά χάνονται σε άλλους προορισμούς όπως η Σκιιάθος, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, η Χαλκιδική κλπ.

Το βέβαιον είναι ότι για όλους έχει χαθεί ο τζίρος του Αυγούστου εφόσον η Thomas Cook πλήρωνε με τουλάχιστον 30 ημέρες καθυστέρηση μετά την αναχώρηση του τουρίστα από το ξενοδοχείο. Ο τζίρος του Αυγούστου λοιπόν χάθηκε για όλους και για ορισμένους που είχαν άλλες χειρότερες συμφωνίες πληρωμής χάθηκαν περισσότερα χρήματα και από προηγούμενους μήνες.

Σε μια πρώτη εκτίμησή του o Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) υπολογίζει τη ζημιά για τον ελληνικό τουρισμό μεταξύ 250 και 500 εκατ. ευρώ.

Ερώτημα πάντως παραμένει το αν προχωρούν σε πτώχευση και οι υπόλοιπες εταιρίες του Ομίλου, δηλαδή η Γερμανική, η Γαλλική και η Βελγική, κάτι που θα σήμαινε ότι η ζημιά για την Ελλάδα μεγαλώνει ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία για την επόμενη χρονιά. Αυτό όμως ακόμη μένει να διευκρινιστεί καθώς το τοπίο είναι θολό και δεν υπάρχουν επίσημες ανακοινώσεις.

Στήριξη από τις τράπεζες

Τα ελληνικά σχήματα που έχουν εταιρική συνεργασία με την Thomas Cook με διάφορα joint venture θα στηριχτούν, αναφέρουν πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους της Τραπέζης Πειραιώς και της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reporter, η Πειραιώς έχει ανοικτή γραμμή χρηματοδότησης σε επενδυτικά πλάνα σχημάτων με σύνδεση με την Thomas Cook ύψους 40 εκατ. ευρώ. Από αυτά έχουν εκταμιευτεί 22 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στα ελληνικά νησιά και κυρίως σε Ρόδο και Κω.

Ο επαναπατρισμός

Πέραν των υποδομών φιλοξενίας μεγάλα προβλήματα αναμένεται να διαπιστωθούν τόσο στο κομμάτι της μεταφοράς των τουριστών όσο και της σίτισης αυτών.

Από το υπουργείο Τουρισμού έχει συσταθεί κέντρο επιχειρήσεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, όπως ο επαναπατρισμός των περίπου 50.000 τουριστών που έχουν πακέτα διακοπών από την Thomas Cook και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα.

Τι λέει ο κόσμος του τουρισμού

Δυσάρεστη εξέλιξη που απαιτεί τη γρήγορη και αποτελεσματική αντιμετώπισή χαρακτήρισε ο ΣΕΤΕ την πτώχευση του ταξιδιωτικού κολοσσού. Ο ΣΕΤΕ αναφέρει «Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην ενημέρωση του τουριστικού κόσμου, για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση από σήμερα όσον αφορά την Thomas Cook UK, αλλά και για το τι ακριβώς ισχύει με τις άλλες αγορές (Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Σκανδιναβία). Παράλληλα, θα πρέπει να σχεδιάσει και να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την απορρόφηση των προβλημάτων που θα προκύψουν στις τουριστικές επιχειρήσεις. Από την πλευρά μας, όλος ο ιδιωτικός τομέας, χρειάζεται να δείξει ψυχραιμία και κυρίως αλληλεγγύη στους χιλιάδες τουρίστες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά και ο χειρισμός των Ελλήνων τουριστικών επιχειρηματιών προς τους ανθρώπους αυτούς, θα αποτελέσει τον καθρέφτη της εικόνας της χώρας μας ως χώρας φιλόξενης και υπεύθυνης, διεθνώς. Ο ελληνικός τουρισμός έχει το βάθος και την ποιότητα για να αντεπεξέλθει και σε αυτή τη δυσκολία».

Μέτρα – προτάσεις του ΣΕΤΕ

O ΣΕΤΕ προτείνει:

  • Απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019. Αν αυτό δεν είναι εφικτό (ενδεχομένως επειδή ο ΦΠΑ έχει ήδη καταβληθεί), πρόβλεψη της δυνατότητας συμψηφισμού του αντίστοιχου ποσού με τον ΦΠΑ των επόμενων μηνών.
  • Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις των προερχόμενων από την Thomas Cook ενοίκων των τουριστικών καταλυμάτων για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.
  • Με δεδομένο πως η ζημιά που θα προκληθεί στις τουριστικές επιχειρήσεις από την πτώχευση του παραπάνω tour operator αναμένεται να κυμανθεί από 250 εκ. ευρώ έως 500 εκ. ευρώ, η συντριπτική πλειοψηφία δε των τουριστών που προέρχονταν από τον συγκεκριμένο tour operator έκαναν χρήση υπηρεσιών Full Board ή All Inclusive, θα πρέπει ως ένα μέτρο ελάφρυνσης να τροποποιηθεί άμεσα η ΠΟΛ 2083/2019, που προβλέπει την κατανομή των συντελεστών ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, ώστε στις περιπτώσεις αυτές (Full Board και All Inclusive) το 10% μόνο της ενιαίας τιμής να υπάγεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ και το υπόλοιπο 90% στον χαμηλό συντελεστή.
  • Ενεργοποίηση για την πτώχευση της Thomas Cook των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στη με αριθμό 1170/2015 ΠΟΛ σχετικά με την έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων λόγω πτώχευσης αλλοδαπών τουριστικών πρακτορείων.

Παράλληλα, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας χαρακτηρίζει την πτώχευση της Thomas Cook ως μια εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη και με πολλές πτυχές, καθώς σημειώνεται μια μεγάλη ανατροπή στο σύστημα τροφοδοσίας της χώρας με επισκέπτες. Βεβαίως, οι συνέπειες δεν αφορούν μόνον την Ελλάδα αλλά όλες τις χώρες που είχε παρουσία το βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο. «Χρειάζεται ψυχραιμία και να μη ξεχνάμε πως το χτίσιμο της εικόνας της χώρας είναι ένα καθημερινό διακύβευμα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Πηγή: Reporter.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου