Το γεγονός πως η οικονομική ανάκαμψη δεν μπορεί να επέλθει τόσο εύκολα στην αγορά αφού τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και όλα εξαρτώνται από τις εξελίξεις στο μέτωπο με την πανδημία του κορωνοϊού, επισήμανε με δηλώσεις του προς την «δημοκρατική» ο οικονομολόγος και μέλος του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, κ. Χαράλαμπος Λουκαράς.
Επίσης επισήμανε πως η φετινή τουριστική σεζόν στην Ρόδο, προβλέπεται να επεκταθεί μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου, αφού ήδη κάποιοι τουρ οπερέιτορς έχουν ζητήσει από τους συνεργάτες τους στο νησί μας, συνεργασίες με αυτό τον χρονικό ορίζοντα.
Ξεκινώντας από τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Κ.Μητσοτάκη στην ΔΕΘ σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, ο κ. Λουκαράς υπογράμμισε τα εξής:
«Νομίζω ότι όλοι είναι φειδωλοί στις προβλέψεις τους.
Η κυβέρνηση εκτιμά ανά μήνα και ανά τρίμηνο τα αποτελέσματα της ΤτΕ ενώ τα έσοδα από τον Τουρισμό, δεν είναι πολύ θετικά.
Δεν γνωρίζουμε εάν ο αρχικά εκτιμώμενος στόχος για τις εισπράξεις από τον Τουρισμό μπορεί να επιτευχθεί μέχρι το τέλος της σεζόν. Παρ’ όλα αυτά, εκτιμώ πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ ήταν πολύ συγκροτημένες, συγκεκριμένες, αριθμητικά τεκμηριωμένες και στοχευμένες στον βαθμό που μπορεί η Ελλάδα να ενισχύσει τα δεδομένα που έχουμε σήμερα στην επιχειρηματικότητα, στην αγορά εργασίας, τα νοικοκυριά κ.λπ. Και πάλι όμως, πρέπει να σημειώσουμε πως τα αντανακλαστικά του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, είναι καλά και ό,τι συμβαίνει, αμέσως γίνεται μία παρέμβαση στο μέτρο του δυνατού».
ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
Η ΣΕΖΟΝ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
«Όσον αφορά στην Ρόδο, έχουμε καλές εξελίξεις που μας κάνουν να αισιοδοξούμε. Τα νεΌτερα είναι ότι μεγάλοι γερμανικοί τουρ οπερέιτορ ζητούν από συνεργάτες τους στην Ρόδο, να επιβεβαιώσουν την παράταση λειτουργίας τους μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου (30.11.2020) ενισχύοντας παράλληλα το πτητικό τους πρόγραμμα.
Δεν θα αναφερθώ σε επιχειρήσεις, φορείς και γραφεία, αλλά και μόνον αυτή η κίνηση είναι πάρα πολύ ενθαρρυντική. Αυτό είναι ένα θετικό βήμα της τελευταίας στιγμής αφού θα βοηθήσει την σεζόν και την κίνηση. Μην ξεχνάμε ότι ο Νοέμβριος είναι ένας εξαιρετικός μήνας και κλιματολογικά.
Συνεπώς, είναι μια καλή εξέλιξη και θα δούμε πώς θα μεταφραστεί σε νούμερα και τι θα γίνει πρακτικά», ανέφερε ο κ. Λουκαράς, ενώ εξέφρασε την επιφύλαξή του για την αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, που ήδη έχει προβλήματα και είναι ασταθής λόγω του κορωνοϊού –με τα περιοριστικά μέτρα που ανακοινώθηκαν για ένα εξάμηνο.
ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
ΚΑΙ Η ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ
Κληθείς να σχολιάσει το πρόβλημα ρευστότητας που παραμένει το κυρίαρχο όσον αφορά την αγορά, ο κ. Λουκαράς, δήλωσε:
«Όσον αφορά την ρευστότητα, τους τελευταίους 6 μήνες περίπου που βιώνουμε αυτή την κατάσταση με την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, γίνονται ‘ενέσεις’ ενίσχυσης είτε μέσω του τραπεζικού συστήματος, είτε με τις επιστρεπτέες προκαταβολές που δίνει το ελληνικό δημόσιο.
Αυτή την περίοδο βρισκόμαστε στον τρίτο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής και αναμένεται και τέταρτος. Μέχρι στιγμής είναι πάνω από 120.000 επιχειρήσεις που θα το λάβουν ανά την χώρα.
Στην δική μας περιοχή, θα είναι επίσης ένας πολύ μεγάλος αριθμός που θα λάβουν αυτή την ενίσχυση αφού θα το κάνουν χρήση και δικές μας επιχειρήσεις –ως αμιγώς τουριστικές, έχοντας πληγεί στον μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με άλλους κλάδους.
Ταυτόχρονα, έχουν μπει και χρήματα για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας για δάνεια σε ΜμΕ –που δεν είχε καταφέρει να ικανοποιήσει τις χιλιάδες αιτήσεις που είχαν κατατεθεί, είχαν προεγκριθεί αλλά δεν κατάφεραν να χρηματοδοτηθούν λόγω έλλειψης κονδυλίων. Συνεπώς μέσα στον Οκτώβριο, θα έχουμε ενίσχυση ρευστότητας και μέσω τραπεζών.
»Για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 32 δις ευρώ που έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα, έχει κατατεθεί ένα σχέδιο αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων το οποίο το έχει εξειδικεύσει σε διάφορους άξονες. Νομίζω πως είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε.
Σίγουρα όμως, είναι μια πολύ μεγάλη ενίσχυση που σημαίνει ότι, η Ελλάδα, θα λάβει (ουσιαστικά) ένα δεύτερο ΕΣΠΑ σε μέγεθος κάτι που το καθιστά πάρα πολύ σημαντικό. Με την ορθολογική αξιολόγηση θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια προστιθέμενη αξία η οποία θα βελτιώσει κατά πολύ το επίπεδο της οικονομίας».
ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ
Η «ΑΝΑΚΑΜΨΗ»;
Απαντώντας στο ερώτημα «πότε θα έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας» ο κ. Λουκαράς ήταν επιφυλακτικός:
«Εξαρτάται τι εννοούμε με τον όρο ανάκαμψη. Όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στα υγειονομικά δεδομένα. Αν λυθούν τα ζητήματα στο υγειονομικό πεδίο, νομίζω πως οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Όλα είναι ακόμη πολύ ρευστά για εκτιμήσεις…»