Η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) στις ΗΠΑ, Ροσέλ Ουαλένσκι, αποφάσισε να συστήσει τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου σε ανθρώπους που είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω κατάστασης εκτίθενται συχνά στον κορωνοϊό και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν.
Η εισήγησή της έρχεται σε αντίθεση με την πρόταση αρμόδιας επιτροπής των CDC, η οποία νωρίτερα συνέστησε να λάβουν αναμνηστική δόση μόνο οι Αμερικανοί ηλικίας 65 ετών και άνω και κατηγορίες ενηλίκων με υποκείμενα νοσήματα που κινδυνεύουν να παρουσιάσουν βαριά μορφή της COVID-19.
Η απόφαση της διευθύντριας των CDC να έρθει εν μέρει σε ρήξη με την αρμόδια επιτροπή και να διευρύνει τις κατηγορίες του πληθυσμού που θα λάβουν ενισχυτική δόση μάλλον επιτείνει τη σύγχυση για το ποιοι θα πρέπει να τη λάβουν, το πώς και το πότε.
Η επιτροπή τάχθηκε νωρίτερα, με μικρή πλειοψηφία (9 ψήφοι κατά, 6 υπέρ) εναντίον της πρότασης να συμπεριληφθούν αρκετά ευρείες κατηγορίες εργαζομένων σε αυτούς που θα λάβουν τρίτη δόση. «Είναι πολύ νωρίς», εξήγησε η Μπεθ Μπελ, μέλος της. «Κατά την άποψή μου, το όφελος της αναμνηστικής δόσης είναι οριακό σε αυτό το στάδιο» για την συγκεκριμένη κατηγορία πληθυσμού, ενώ ο κίνδυνος εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, ιδίως στους πιο νέους άνδρες, ήταν παράγοντας που βάρυνε.
Αρχικά, η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στους Αμερικανούς – χωρίς διάκριση – είχε αναγγελθεί πομπωδώς από την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν στα μέσα του Αυγούστου, με το επιχείρημα πως η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια μειώνεται με τον χρόνο· όμως το εύρος του εγχειρήματος περιορίστηκε θεαματικά έκτοτε. Οι ειδικοί του FDA απέρριψαν το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό την περασμένη εβδομάδα.
Η Ουαλένσκι εξήγησε ότι αποφάσισε να προχωρήσει στη σύσταση να χορηγηθεί τρίτη δόση σε ανθρώπους που εκτίθενται συχνά σε κίνδυνο μόλυνσης – εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους σούπερ-μάρκετ, μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού κ.ά., καθώς και ανθρώπους όπως οι φιλοξενούμενοι σε κέντρα υποδοχής αστέγων – διότι υπάρχει «αβεβαιότητα» και τα δεδομένα δεν είναι πλήρη.
«Σε μια πανδημία, ακόμη κι αν υπάρχει αβεβαιότητα, πρέπει να αναλαμβάνουμε τη δράση που αναμένουμε ότι θα κάνει το μεγαλύτερο κοινό καλό», εξήγησε.
«Πιστεύω ότι ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο μπορούμε να υπηρετήσουμε τις ανάγκες της χώρας μας ως προς τη δημόσια υγεία είναι να χορηγήσουμε ενισχυτικές δόσεις στους ηλικιωμένους, όσους διαμένουν μακροπρόθεσμα σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων, ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και ενηλίκους που λόγω επαγγέλματος ή συνθηκών ζωής εκτίθενται» σε μεγάλο κίνδυνο μόλυνσης. «Αυτό συνάδει με την άδεια που έδωσε ο FDA», ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων, αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε.
Η σύσταση των CDC και η έγκριση του FDA ανοίγουν τον δρόμο για να αρχίσει η χορήγηση τρίτων δόσεων από αυτή την εβδομάδα σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έλαβαν τη δεύτερη δόση των εμβολίων τους πριν από τουλάχιστον έξι μήνες.
Πέρα από τους πολίτες άνω των 65, τα CDC συνέστησαν επίσης να λάβουν τρίτη δόση ενήλικοι άνω των 50 με υποκείμενα νοσήματα και 18-49 ετών με τα ίδια νοσήματα (καρκίνο, διαβήτη, καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες) λόγω του ότι διατρέχουν υψηλό κίνδυνο.
Η πληθυσμιακή ομάδα αυτή αριθμεί κάπου 26 εκατομμύρια ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 13 εκατ. Αμερικανών 65 ετών και άνω.
Πάνω από 180 εκατ. κάτοικοι των ΗΠΑ – το 64% του πληθυσμού που χαρακτηρίζεται επιλέξιμος – έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
Η Pfizer, όπως και ορισμένοι Αμερικανοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, επιχειρηματολογούν πως οι τρίτες, ενισχυτικές δόσεις θα απαλείψουν το πρόβλημα της μειούμενης προστασίας των εμβολίων. Ο Δρ. Φάουτσι και άλλοι θεωρούν επίσης πως μπορεί να μειώσουν τις αυξανόμενες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τους θανάτους που προκαλεί η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα του ιού, μειώνοντας ιδίως τις μολύνσεις πλήρως εμβολιασμένων.
Το κύμα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, κυρίως ανεμβολίαστων, μπορεί να έχει ήδη ξεπεράσει την κορύφωση, αν και οι ΗΠΑ συνέχιζαν να καταγράφουν κάπου 1.500 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 την ημέρα κατά την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC.
Ορισμένες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Βρετανία, έχουν ήδη αρχίσει να χορηγούν ενισχυτικές δόσεις. Στις ΗΠΑ εγκρίθηκε η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων σε ανοσοκατεσταλμένους τον περασμένο μήνα και ήδη τις έχουν λάβει πάνω από 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κατά τα δεδομένα των CDC.
Οι ΗΠΑ παραμένουν η χώρα που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη, με πάνω από 681.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 42,55 εκατομμυρίων μολύνσεων.
Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ