Σε διψήφια επίπεδα παραμένει η ψαλίδα της πρόθεσης ψήφου προς τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τις τρεις δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μετά την 85η ΔΕΘ. Ταυτόχρονα, όμως, καταγράφεται για πρώτη φορά στην κοινή γνώμη σαφής τάση μείωσης της διαφοράς μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ οι ίδιες μετρήσεις δείχνουν ότι η πλειονότητα των πολιτών έκρινε με αρνητικό τρόπο τα μέτρα που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
MRB: Μείωση ψαλίδας 4,9% στο ενιάμηνο – Αρνητικά τα μέτρα για το 58,4%
Σύμφωνα με την τελευταία μέτρηση της MRB η ψαλίδα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται σε 11,2% με αναγωγή επί των εγκύρων ψηφοδελτίων (10,1% στην πρόθεση ψήφου). Μια εβδομάδα νωρίτερα η ίδια εταιρεία εκτιμούσε τη διαφορά λίγο ψηλότερα και συγκεκριμένα στο 11,9% (αναγωγή επί των εγκύρων). Τον Ιούλιο οι μετρήσεις της MRB υπολόγιζαν την «απόσταση» κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης σε 12,9% (πρόθεση ψήφου) ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο στο 15% (πρόθεση ψήφου). Είναι προφανές ότι η τελευταία αναγωγή επί των εγκύρων δεν μπορεί να συγκριθεί με παλαιότερες μετρήσεις της MRB στην πρόθεση ψήφου. Αν συγκριθεί, όμως, η πρόθεση ψήφου του τέλους του Σεπτεμβρίου με εκείνη του περασμένου Δεκεμβρίου τότε η μείωση της ψαλίδας ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται σε 4,9 μονάδες το τελευταίο ενιάμηνο. Όσον αφορά δε τον απόηχο των κυβερνητικών μέτρων της ΔΕΘ η έρευνα που διενήργησε η ίδια εταιρεία αμέσως μετά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη κατάδειξε ότι το 58,4% σχημάτισε αρνητική γνώμη για τα μέτρα και το 30,4% θετική.
Pulse: Μείωση διαφοράς 3,5% στο εξάμηνο – Αρνητικά τα μέτρα λέει το 48%
Διψήφια επίπεδα διαφοράς στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων παρουσίασε στην τελευταία μέτρησή της και η Pulse που υπολογίζει σήμερα την ψαλίδα στις 11,5 εκατοστιαίες μονάδες. Σε έρευνα που είχε διενεργήσει η ίδια εταιρεία τον Μάρτιο η εκτίμηση της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ υπολογιζόταν στις 15 μονάδες ενώ τον Ιανουάριο σε 16 μονάδες με αναγωγή επί των εγκύρων.
Ως προς τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργό στη ΔΕΘ το 48% διατύπωσε σίγουρα αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη, έναντι του 40% που προχώρησε σε σίγουρα αρνητικές ή μάλλον αρνητικές αξιολογήσεις. Αρνητικό πρόσημο εντόπισε, όμως, η έρευνα και στην κρίση των πολιτών για την ελληνική οικονομία με το 50% να εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της τους επόμενους μήνες και το 42% να δηλώνει αισιόδοξο.
GPO: Μείωση ψαλίδας 3,2% στο τετράμηνο – Αρνητικά τα μέτρα για το 49,8%
Η τελευταία μέτρηση στης GPO για τον Σεπτέμβριο εκτίμησε τη διαφορά στην πρόθεση ψήφου σε 10,5%. Στα τέλη Αύγουστου η ίδια εταιρεία υπολόγιζε την ψαλίδα σε 10,1%, τον Ιούνιο σε 12,6% και τον Μάιο 13,7%. Επίσης η έρευνα που διενήργησε η εταιρεία μετά την 85η ΔΕΘ έδειξε ότι το 49,8% των πολιτών έκρινε αρνητικά τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη έναντι του 45,3% που τα αξιολόγησε θετικά.
Πηγή naftemporiki.gr