Ειδήσεις

Γιώργος Καββαθάς: Σχεδιάζουν ευθανασία των μικρών επιχειρήσεων

“Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές επιχειρήσεων μειώνουν τις θέσεις εργασίας και μεγεθύνουν τις μεγάλες επιχειρήσεις”, ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Μέχρι σήμερα, παρά τον πακτωλό χρημάτων που έρχεται μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις γιατί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να κλείσουν», είπε, χτες, Στο Κόκκινο και στον Νίκο Ξυδάκη, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Ελλάδας, Γιώργος Καββαθάς.

Συνεχίζοντας, ο κ. Καββαθάς ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Πρέπει να βάλουμε καλά στο μυαλό μας ότι όσα λέγονται για τις μικρομεσαίες μικρές επιχειρήσεις και την ανάγκη συγχωνεύσεών τους, είναι όνειρο θερινής νυκτός γιατί δεν υπάρχει κανένα εργαλείο που να βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή.

Η Έκθεση Πισσαρίδη και το Ταμείο Ανάκαμψης μιλούν για εξαγορές και συγχωνεύσεις, κάτι που απευθύνεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς η εμπειρία των συγχωνεύσεων και εξαγορών επιχειρήσεων δείχνει μείωση των θέσεων εργασίας. Άρα είναι ένα εργαλείο το οποίο μεγεθύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις, τις κάνει να έχουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Ταυτόχρονα μειώνει τις θέσεις εργασίες για τις μικρές επιχειρήσεις, γιατί δεν υπάρχει κανένα εργαλείο είτε σε επίπεδο χρηματοδότησης, είτε σε επίπεδο νομικού πλαισίου, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να γίνουν ανταγωνιστικότερες.

Παρότι είναι σαφές ότι δεν μπορεί να προχωρήσει καμία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με αποκλεισμένες τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το τραπεζικό σύστημα, έρχεται η Ένωση των Τραπεζών και λέει το 80% των μικρών επιχειρήσεων απορρίπτεται γιατί δεν καλύπτει τα τραπεζικά κριτήρια. Δεν μας λένε όμως ποια είναι αυτά τα κριτήρια και πώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να διορθώσει ή να βελτιώσει τους δείκτες της ώστε να μην αποκλείεται από το πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης.

Οι μικρές επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν μέχρι εννέα άτομα προσωπικό απασχολούν το 57% των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Αν χαθούν 400.000 θέσεις εργασίας από τις μικρές επιχειρήσεις, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να τις καλύψει η μοναδική επένδυση στο Ελληνικό, η οποία θα φέρει σε μια δεκαετία, στην ωρίμανση του έργου 75.000 θέσεις. Για να καλυφθούν οι θέσεις εργασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, θα χρειάζονταν 20 Ελληνικά.

Το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης έγινε εν κρυπτώ χωρίς δημόσιο διάλογο. Ένα τέτοιο σχέδιο συνολικού ποσού πάνω από 70 δισεκατομμυρίων αν συμπεριλάβουμε και το ΕΣΠΑ, θα έπρεπε να ήταν αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου κι όχι μονομερής ενέργεια της κυβέρνησης. Πρόκειται για σχέδιο συρρίκνωσης των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικρών επιχειρήσεων και εξαναγκασμού σε πτώχευση, υπέρ των μεγάλων και των ολιγοπωλίων».

Πηγή News247.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου