Δραματικές αυξήσεις που φθάνουν έως και 75% εντός μίας εβδομάδας και έως 150% σε σχέση με το αντίστοιχη περίοδο του 2022 καταγράφουν οι τιμές σε αρκετά οπωροκηπευτικά, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κεντρικής Αγοράς Αθηνών που επεξεργάστηκε η «Ν».
Οι καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία και το «κόψιμο» της χώρας στα δύο προκάλεσαν αυτόματα την αύξηση των τιμών σε μια σειρά οπωροκηπευτικών, οι οποίες προστίθενται στις ήδη κατακόρυφες ανατιμήσεις που καταγράφονται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο. Αποτέλεσμα αυτών είναι η υπέρμετρη επιβάρυνση των οικογενειακών προϋπολογισμών, καθώς, πλέον, τα οπωροκηπευτικά τείνουν να καταστούν είδος πολυτελείας.
Οι πρώτες κατηγορίες οπωροκηπευτικών που κατέγραψαν αύξηση σε σχέση με τις τιμές χονδρικής της προηγούμενης εβδομάδας είναι οι τομάτες, τα κολοκύθια, τα αγγούρια, τα μαρούλια και οι μπάμιες.
Ειδικότερα σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, η τιμή χονδρικής στις τομάτες (εγχώριες και εισαγωγής) στην Κεντρική Αγορά Αθηνών ανέρχεται στο 1,50 ευρώ ανά κιλό, έναντι 1,20 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, στα αγγούρια (το ζευγάρι) στο 0,70 ευρώ από 0,40 ευρώ, στα αγγουράκια στο 1,50 ευρώ το κιλό από 1,30 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, στα κολοκύθια στο 1,60 ευρώ από 1,20 ευρώ το κιλό, τα μαρούλια στο 0,75 ευρώ το κομμάτι από 0,55 ευρώ και οι μπάμιες στα 4,5 ευρώ ανά κιλό έναντι 4 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
Πώς επηρεάζει η καταστροφή στη Θεσσαλία
Οι ανατιμήσεις αυτές κάθε άλλο παρά άσχετες είναι με την καταστροφή που υπέστη η Θεσσαλία από την πλημμύρα «Ντάνιελ». Ακόμη και αν οι προμήθειες στα συγκεκριμένα οπωροκηπευτικά από την ευρύτερη περιοχή είναι μικρές, το «κόψιμο» της χώρας στα δύο για πολλές ημέρες λόγω της πλημμυρισμένης εθνικής οδού και η χρήση εναλλακτικών διαδρομών μεταφοράς ενεργοποίησε τα «αντανακλαστικά» εμπόρων και μεταφορέων να προχωρήσουν σε αυξήσεις των τιμών, επικαλούμενοι το επιπλέον κόστος μεταφοράς.
Επίσης, το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες ενίσχυσε την ανατιμητική ψυχολογία στην αγορά.
Πάντως, οι ανατιμήσεις της τελευταίας εβδομάδας έρχονται να προστεθούν στη ήδη μεγάλες αυξήσεις που έχουν καταγραφεί σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Οργανισμών Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ), φέτος οι εγχώριες τομάτες (τιμές χονδρικής) πωλούνται έναντι 1,5 ευρώ το κιλό, όταν η τιμή την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι ήταν 0,80 ευρώ ανά κιλό. Τα φασολάκια τσαουλιά πωλούνται προς 1,20 ευρώ το κιλό έναντι 1,60 ευρώ πέρυσι.
Τα αγγούρια το ζευγάρι κόστιζαν πέρυσι 0,50 ευρώ και φέτος 0,70 ευρώ, ενώ τα αγγουράκια από 0,60 ευρώ το κιλό η τιμή τους εκτοξεύθηκε στο 1,50 ευρώ. Αισθητά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι τιμές στα βλήτα τα οποία πωλούνται στο 1,40 ευρώ το κιλό, έναντι 1,00 ευρώ πέρυσι, ενώ οι μπάμιες στα 4,50 ευρώ φέτος από 3,20 ευρώ το κιλό πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.
Εξαίρεση στον… κανόνα είναι οι πατάτες Κύπρου, που φέτος κοστίζουν 0,87 λεπτά έναντι 1,00 ευρώ πέρυσι.
«Ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών»
Ζήτημα αισχροκέρδειας στα οπωροκηπευτικά θέτει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς οι ισχυρές ανατιμήσεις που καταγράφονται αυτές τις μέρες στα οπωροκηπευτικά δεν συνάδουν με τις ζημιές που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την καταστροφική καταιγίδα «Daniel».
Έχοντας συμπληρωθεί μόλις μία βδομάδα από τις καταστροφικές πλημμύρες, πέρα από το πεδίο του ανεφοδιασμού της αγοράς που γίνεται με δυσκολία λόγω των προβλημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο, δεν τίθεται ζήτημα ελλείψεων αποθεμάτων στα οπωροκηπευτικά σε όλη την επικράτεια.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να επισημανθεί ότι η παραγωγή στον θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική τομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα.
Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας.
Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων του συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία ανέρχονται σε 8.000 στρέμματα.
Μάλιστα, υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική τομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.
Σε αυτό το πλαίσιο η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπογραμμίζει ότι «δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.
Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση».
Πηγή naftemporiki.gr
Των Σταμάτη Ζησίμου και Δανάης Αλεξάκη