Mε βούλευμα που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ρόδου παραγγέλθηκε η διενέργεια περαιτέρω κυρίας ανάκρισης για την πλήρη εξιχνίαση υπόθεσης με κατηγορούμενους 4 Τούρκους υπηκόους για τις πράξεις της χρήσεως πλαστού εγγράφου από κοινού με συνολικό όφελος και συνολική ζημία άνω των 120.000 και της απάτης στο δικαστήριο με περιουσιακό όφελος και προξενηθείσα ζημία που υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Το δικαστικό συμβούλιο δεν έκανε δεκτή πρόταση της Αντεισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου να μην γίνει κατηγορία εις βάρος τους και διέταξε περαιτέρω ανάκριση για το σύνολο της υπό κρίση δικογραφίας-υπόθεσης, προκειμένου:
– Να κληθούν άπαντες και να απολογηθούν σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της συμφωνίας συμπλήρωσης των λευκών επιταγών, μεταξύ αυτών και του εγκαλούντος, καθώς επίσης και για την αιτία και τον λόγο, που επέλεξαν τον συγκεκριμένο χρόνο περί τα τέλη Φεβρουαρίου του έτους 2018 να τις συμπληρώσουν, και ακολούθως να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της περαιτέρω (συμπληρωματικής) ανάκρισης, που θα διενεργηθεί από τον Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ρόδου, αναφορικά με την προαναφερθείσα αξιόποινη πράξη,
-Να κληθούν, προκειμένου να εξεταστούν ενόρκως ως μάρτυρες δύο εκκαθαριστές της ναυτικής εταιρείας με την επωνυμία «ΤΗΛΟΣ 21ος ΑΙΩΝΑΣ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με την όλη διαδικασία αγοραπωλησίας του προαναφερθέντος πλοίου, ποιοι συμμετείχαν σε αυτή και ποια ήταν η εξέλιξή της, καθώς επίσης και, εάν οχλήθηκαν ως εκπρόσωποι της εταιρείας και σε καταφατική απάντηση με ποιον τρόπο και πότε από τους προαναφερθέντες κατηγορούμενους, καθώς επίσης και εάν τελικά το πλοίο αυτό αγοράστηκε από την εταιρεία με την επωνυμία «ΤΗΛΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ», έναντι ποίου τιμήματος, πότε και από ποιόν έγιναν οι καταβολές και δη η εξόφλησή του.
-Να κληθούν, προκειμένου να εξεταστούν ενόρκως ως μάρτυρες δύο άτομα προκειμένου να καταθέσουν σχετικά με την όλη διαδικασία αγοραπωλησίας του προαναφερθέντος πλοίου, ποιοι συμμετείχαν σε αυτή και ποια ήταν η εξέλιξή της.
Η υπόθεση αφορά στην ένδικη διαφορά μεταξύ των μετόχων της ναυτιλιακής εταιρείας «Τήλος Ακτοπλοϊκή Ναυτική Εταιρεία» στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας μετέχουν με ποσοστό 51% γνωστός επιχειρηματίας της Ρόδου και με ποσοστό 49% οι Τούρκοι επιχειρηματίες, που έχουν επενδύσει και στην εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων στο νησί της Ρόδου.
Στην ιδιοκτησία της εταιρείας έχει περιέλθει το πλοίο «Sea Star», της υπό εκκαθάριση ναυτιλιακής εταιρείας της Τήλου, «Τήλος 21ος Αιώνας».
Ο ημεδαπός μέτοχος της εταιρείας υπέβαλε την 30ή Μαρτίου 2018 ενώπιον της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου μήνυση κατά 4 Τούρκων και της εταιρείας με την επωνυμία ANTAR RAZARLAMA DAAGITIM TICARET TURIZM ITHALAT IHRACAT ANONIM SERKETI με έδρα στην πόλη Φέτιγιε Τουρκίας.
Διατείνεται ότι τέλεσαν εις βάρος του και εις βάρος της εταιρείας «Τήλος Ακτοπλοϊκή Ναυτική Εταιρεία» τις αξιόποινες πράξεις της κακουργηματικής πλαστογραφίας μετά χρήσεως και της κακουργηματικής απάτης.
Ο πρώτος, όπως υποστηρίζει ο Ροδίτης μηνυτής, την 1η Ιουνίου 2017 ιδιοποιήθηκε 8 σώματα λευκών επιταγών της ναυτικής εταιρείας τα οποία φέρουν την σφραγίδα της εταιρείας και την υπογραφή του, υπό την ιδιότητα του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και του νομίμου εκπροσώπου της.
Όπως ισχυρίζεται, τα σώματα των επιταγών, κατόπιν παρότρυνσής του, τα είχε τοποθετήσει περί τα τέλη Μαΐου 2017 προς φύλαξη σε ερμάριο ευρισκόμενο στα γραφεία της εταιρείας του πρώτου μηνυόμενου επί της οδού Τάρπον Σπρινγκς.
Φέρεται να τον είχε διαβεβαιώσει για την ασφαλή φύλαξη των επιταγών και όταν του τις ζήτησε αρνήθηκε να του τις επιστρέψει.
Σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του μηνυτή, την 2α Ιουνίου 2017 μετέβη στο υποκατάστημα της τράπεζας ZIRAAT στην Ρόδο και ενημέρωσε την τρίτη μηνυόμενη, τότε διευθύντρια του καταστήματος για την υπεξαίρεση των επιταγών από τον πρώτο, υποβάλλοντας αίτημα για ακύρωσή τους.
Το ίδιο αίτημα υπέβαλε, όπως υποστηρίζει και στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας ZIRAAT στην Αθήνα.
Διατείνεται ότι οι μηνυόμενοι συμπλήρωσαν τις επιταγές και στην πορεία εξέδωσαν εις βάρος της εταιρείας «Τήλος Ακτοπλοϊκή Ναυτική Εταιρεία» 4 διαταγές πληρωμής.
Ισχυρίστηκε ότι εκδόθηκαν μετά από παραπλάνηση του δικαστή και κατόπιν αιτήσεως δύο εκ των μηνυομένων 4 διαταγές πληρωμής του δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, με τις οποίες υποχρεώθηκε η καθ’ ης εταιρεία να καταβάλει σε αυτούς το συνολικό ποσό των 835.793,94 ευρώ.
Οι μηνυόμενοι είχαν κοινοποιήσει τις διαταγές πληρωμής στον μηνυτή μία μέρα πριν την υποβολή της μηνύσεως.
Ισχυρίζονται ότι οι επιταγές δεν έχουν πλαστογραφηθεί και ότι τους δόθηκαν από τον μηνυτή ως εγγύηση.
Από την Εισαγγελική έρευνα προέκυψε πως όταν ο ως άνω όμιλος αποφάσισε να προχωρήσει στην απόκτηση του πλοίου και δοθέντος ότι βάσει του ισχύοντος Ν. 959/1979 περί ναυτικών εταιρειών απαγορεύεται υπήκοοι ή νομικά πρόσωπα κρατών που δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατέχουν ποσοστό μετοχών άνω του 49%, προκρίθηκε ως λύση η ίδρυση ναυτικής εταιρείας με μοναδικούς μετόχους έναν εξ’ αυτών και τον εγκαλούντα, ο οποίος και τυπικά θα κατείχε την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου και θα εκπροσωπούσε την εταιρεία.
Οι δε ταμειακές ανάγκες της νεοσύστατης εταιρείας καλύπτονταν στην πραγματικότητα από τον αλλοδαπό που κατέβαλαν με εμβάσματα στον τραπεζικό λογαριασμό της χρηματικά ποσά για την εξόφληση από την πρώτη των πάσης φύσεως υποχρεώσεών της τόσο προς την πωλήτρια πλοιοκτήτρια εταιρεία για τα κάθε είδους χρέη της προς το Δημόσιο (εργαζόμενους, Δ.Ο.Υ., ΝΑΤ προμηθευτές κλπ) όσο και προς κάλυψη του κόστους των δαπανών επισκευών, ελλιμενισμού και παραμονής του πλοίου στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου της εταιρείας.
Συνολικά για τις ανάγκες αγοράς του πλοίου καταβλήθηκε μέσω εμβασμάτων από τα προαναφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα σε τηρούμενο στην τράπεζα με την επωνυμία «T.C. Ziraat Bankasi A.S.» λογαριασμό της εταιρείας «ΤΗΛΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» το ποσό των 755.000 ευρώ.
Η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μεταβίβαση του πλοίου, παρά την καταβολή χρηματικού ποσού ύψους 595.000 ευρώ μέχρι και τον Μάιο του έτους 2017, επέφερε αρχικά έντονη δυσαρέσκεια και δυσφορία στους Τούρκους επενδυτές, οι οποίοι άρχισαν να αμφισβητούν τις ικανότητες του εγκαλούντος και να επιθυμούν αλλαγή στη διοίκηση της νεοσύστατης ναυτικής εταιρείας «ΤΗΛΟΣ ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΝΕ» με την ανάθεσή της σε υποδεικνυόμενα από αυτούς πρόσωπα, ώστε να αντανακλάται η βούληση του εν τοις πράγμασι πλειοψηφούντος μετόχου, γεγονός που κλόνισε τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των μετόχων της ναυτικής εταιρείας.
Για το λόγο αυτό, ο εγκαλών, όπως έκρινε η Εισαγγελέας παρέδωσε τα σώματα οκτώ λευκών ως προς την αξία, τον δικαιούχο, τον τόπο και την ημερομηνία, τραπεζικών επιταγών.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος κ. Γιώργος Μαυρομμάτης.