Από τις 21 έως τις 23 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Ρόδο και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο ‘Ρόδος Παλάς’ το ευρωπαϊκό (με διεθνείς όμως συμμετοχές) συνέδριο για τη στοματική υγεία. Τις εργασίες παρακολούθησαν πάνω από 640 συμμετέχοντες από 48 χώρες με ομιλητές, καθηγητές και ερευνητές από διεθνή και ελληνικά πανεπιστήμια. Κατά την διάρκεια των εργασιών πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, συμπόσια, στρογγυλά τραπέζια και άλλες δράσεις.
Ο κ. Βασίλης Παπαϊωάννου, αναπληρωτής καθηγητής προληπτικής και κοινωνικής οδοντιατρικής στο ΕΚΠΑ Αθήνας και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας (International Association for Dental Research / Continental European Division μαζί με το ανάλογο Σκανδιναβικό Τμήμα) μίλησε στην ‘δημοκρατική’ για το συνέδριο κι επικεντρώθηκε στην σημασία της πρόληψης για την στοματική υγεία, αναφέροντας τους λόγους που έφεραν το κορυφαίο αυτό, διεθνές συνέδριο, στην Ρόδο.
• Κύριε Παπαϊωάννου, μιλήστε μας για το Συνέδριο. Είδαμε ότι σημείωσε πολύ μεγάλη συμμετοχή ενώ οι εργασίες, πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις συνεδριακές αίθουσες του Ρόδος Παλάς.
Ήταν ένα ευρωπαϊκό συνέδριο με διεθνές όμως χαρακτήρα και συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Συμμετέχει και το Ευρωπαϊκό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας (International Association for Dental Research / Continental European Division μαζί με το ανάλογο Σκανδιναβικό Τμήμα) και καλύπτει όλο το φάσμα της οδοντιατρικής έρευνας.
Η επιστήμη και η έρευνα ήταν τα κύρια στοιχεία στην ατζέντα μας για τρεις ημέρες. Όλα αυτά, έγιναν στις προσπάθειές μας να προωθήσουμε την έρευνα και να αυξήσουμε τις γνώσεις για τη βελτίωση της στοματικής υγείας.
• Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η Ρόδος για τη διεξαγωγή του Συνεδρίου;
Η Ρόδος επιλέχθηκε λόγω της ‘κομβικής’ γεωγραφικής θέσης της. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, έχοντας μια τεράστια ιστορία και σημαντικότατο ρόλο στην πορεία των αιώνων. Έχει τεράστια πλεονεκτήματα όπως οι άρτιες συνεδριακές υποδομές, η άριστη φιλοξενία, οι ξενοδοχειακές μονάδες, οι φυσικές ομορφιές κ.λπ.
Το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του δήμου Ρόδου, περιελάμβανε ένα ευρύ επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο αποτελούνταν από συμπόσια τελευταίας τεχνολογίας, εξαιρετικές κεντρικές διαλέξεις, καθώς και παρουσιάσεις από ερευνητές από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο, οι οποίοι ανέλυσαν τα τελευταία ερευνητικά τους ευρήματα. Επιπλέον, είχαμε και εργαστήρια από τους νέους πρεσβευτές του Continental European Division. Το συνέδριο, βασίστηκε σε μεγάλο σημείο σε διάφορες ανακοινώσεις για τις νέες έρευνες που διεξάγονται όπου οι νέοι, μεταπτυχιακοί ή ακόμη και προπτυχιακοί φοιτητές, είχαν την δυνατότητα να παρουσιάσουν τις εργασίες τους. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και διάφορες παρουσιάσεις που έγιναν από πιο έμπειρους ερευνητές και καθηγητές.
Η θεματολογία περιελάμβανε όλο το φάσμα από υλικο-τεχνολογικό εξοπλισμό, ορθοδοντική, περιοδοντολογία, μικροβιολογία, προσθετική και γενικά ό,τι αναφέρεται στην οδοντιατρική, τόσο σε βασικό όσο και σε κλινικό επίπεδο. Επιπλέον, έχουμε σημαντικούς διαγωνισμούς όπου δίνουμε βραβεία και αποστέλλουμε αντιπροσώπους μας στο κεντρικό συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας Έρευνας, που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο σε διάφορες χώρες.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο συνέδριο που έγινε στην Ρόδο, συμμετείχαν κορυφαίες διεθνείς εταιρίες που κατασκευάζουν υλικά για την οδοντιατρική καθώς και κορυφαίοι χορηγοί όπως πολυεθνικές εταιρείες.
• Η στοματική υγιεινή έχει μπει σε άλλο επίπεδο; Είναι σωστή η έγκαιρη πρόληψη;
Κοιτάξτε, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα. Η κατανόηση της αιτιολογίας των στοματικών νοσημάτων έχει ήδη κάνει άλματα, τα οποία είναι πολύ σημαντικά να τα γνωρίζουμε. Δηλαδή, πρέπει να γνωρίζουμε πολύ καλά πώς λειτουργεί το βιολογικό σύστημα του ανθρώπου, προκειμένου να προλάβουμε τα νοσήματα. Επιπλέον, έχουν γίνει τεράστια άλματα στην τεχνολογία, στις ψηφιακές πλατφόρμες, στις ψηφιακές διαγνώσεις, στις ψηφιακές ακτινογραφίες, αποτυπώματα –όπως και σε όλο το φάσμα της ιατρικής.
• Στο πλαίσιο της πρόληψης, τι πρέπει να προσέχουμε; Να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο μόνο όταν εμφανίζεται πόνος ή απαιτείται τακτική, ετήσια επίσκεψη;
Είναι σημαντικό να γίνεται ένας προληπτικός έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο, είναι απαραίτητη. Εξετάζοντας το στόμα, μπορούμε να προλάβουμε πολλά προβλήματα ακόμη και άλλα θέματα υγείας. Υπάρχουν πολύ σύγχρονες τεχνικές, τώρα πια, που έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα.
Από την άλλη, είναι οι… κακές συνήθειες. Αυτές που όλοι μας γνωρίζουμε ότι κάνουν κακό: κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ (ειδικά αν είναι σε μεγάλο βαθμό) και στοματική υγιεινή. Αν αυτά τα τρία συνυπάρχουν, αυξάνουν σε πολύ υψηλό επίπεδο τις πιθανότητες να δημιουργηθούν πολύ σοβαρά προβλήματα –μέχρι και καρκίνο του στόματος κ.ο.κ.
Γι αυτό λέμε ότι είναι απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος.
Να σημειώσω ακόμη ότι η διατροφή είναι θεμελιώδης για τη στοματική υγεία και τη σωστή οδοντική ανάπτυξη των παιδιών.
• Συνεπώς, πότε πρέπει να πηγαίνουμε στον οδοντίατρο;
Να σημειώσουμε κάτι: ο οδοντίατρος, δεν είναι ένας γιατρός στον οποίο θα πάμε μόνο όταν έχουμε κάποιο πόνο! Κι αυτό γιατί πολλά προβλήματα της στοματικής υγείας, δεν προκαλούν πόνο. Πέραν του τακτικού προληπτικού ελέγχου, πρέπει να γίνεται και σωστή χρήση των προϊόντων της πρόληψης. Η στοματική υγιεινή απαιτεί προσοχή και πρόληψη. Κι αυτό γιατί υπάρχει μια σημαντική σχέση που έχει η στοματική υγεία, με την γενική υγεία σε έναν άνθρωπο. Τα σοβαρά προβλήματα του στόματος, έχουν άμεση σχέση με νοσήματα όπως ο διαβήτης, η καρδιά και δεκάδες άλλα (αναπνευστικό, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλτσχάιμερ κ.λπ.).
Η ‘φλεγμονή’ μπορεί να επηρεάσει και να απορρυθμίσει την υγεία σε όλο μας το σώμα. Αν σκεφτείτε ότι από την περιοδοντίτιδα (όπου ματώνουν τα ούλα) εισέρχονται πάρα πολλά μικρόβια στον οργανισμό, προκαλούν και ανάλογα προβλήματα.
Συνεπώς ο οδοντίατρος δεν είναι μόνον για το στόμα, αλλά έχει άμεση σύνδεση με την γενική υγεία ενός ανθρώπου.