Της Πέγκυς Ντόκου
«Μήλον της έριδος» παραμένει η πολυσυζητημένη μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ που διαμένουν στην περιοχή του Κορακόνερου, με τη νέα Δημοτική Αρχή να δηλώνει ευθαρσώς ότι θέλει να βρει λύση, την αντιπολίτευση να πιέζει για χρονοδιάγραμμα και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου να θέλει να κλείσει οριστικά το ζήτημα χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
«Μετά από άπειρες συσκέψεις και επαφές που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες μεταξύ τοπικών φορέων, αρχών, κυβερνητικών εκπροσώπων και σωμάτων ασφαλείας, φτάσαμε στο 2014 να μην μπορεί να εξευρεθεί τελική και ολοκληρωμένη λύση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», δηλώνει προς την ‘δημοκρατική’ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου κ. Γιώργος Υψηλάντης, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του για την ταλαιπωρία της τοπικής κοινωνίας.
«Η πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια, να μεταθέτει ο ένας τις ευθύνες στον άλλο, για την διαχείριση του ζητήματος με τους ΡΟΜΑ, είναι απαράδεκτη και χωρίς αποτέλεσμα. Επιτέλους, πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι, όχι για να συζητήσουμε, αλλά για να αναλάβει ο καθένας από τους συναρμόδιους φορείς την ευθύνη του, θέτοντας τελικό και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Την κοινωνία δεν την ενδιαφέρει, τι λέει ο καθένας μετά από τόσα χρόνια και ποιες προτάσεις κάνει συνεχώς. Την κοινωνία την ενδιαφέρει να δει αποτελέσματα σε συγκεκριμένο χρόνο», τονίζει ο κ. Γ. Υψηλάντης.
Υπενθυμίζουμε ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, όπου το θέμα τέθηκε για πολλοστή φορά από την μειοψηφία, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος εξέφρασε την βούληση να δώσει τέλος στη συνεχιζόμενη κατάσταση, ξεκαθαρίζοντας πως είναι αποφασισμένος να ζητήσει από τον εισαγγελέα να προχωρήσει στην εκτέλεση των 30 πρωτοκόλλων κατεδάφισης: «Η βασική μας προϋπόθεση είναι να τακτοποιηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι τσιγγάνοι, που είναι συμπολίτες μας. Δεν θα δεχτώ τον τσιγγάνο από την Πολωνία, ή από την Αλβανία. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε και την προσπάθεια να μάθουν γράμματα τα τσιγγανόπουλα», είχε πει. Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ακόμη ότι ο ίδιος “ασκεί πιέσεις” προς τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Σπύρο Σπυρίδωνα για την εξεύρεση οριστικής λύσης, αφού απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της “δημοκρατικής”, βούληση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου παραμένει η “τελική και ολοκληρωμένη λύση και όχι οι συνεχείς συσκέψεις και δηλώσεις και η τελική λύση σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, τους φορείς αλλά προπάντων με την τοπική κοινωνία”. Ο κ. Σπυρίδων φέρεται αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος σε όλη αυτή την κωλυσιεργία, η οποία περισσότερο δείχνει να εξυπηρετεί πολιτικούς σκοπούς παρά τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας.
Θυμίζουμε ότι σε ευρεία σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του κ. Συρίδωνα) είχε κατατεθεί πρόταση, να δημιουργηθούν ένας ή και περισσότεροι νέοι καταυλισμοί για τους τσιγγάνους με όλες τις απαραίτητες υποδομές, σε χώρους που βρίσκονται στις παρυφές της πόλεως Ρόδου, μακριά από κατοικημένες περιοχές προς αποφυγή σφοδρών αντιδράσεων.
Στις συναντήσεις συμμετείχε και ο εκπρόσωπος των τσιγγάνων κ. Βασίλης Στηροκλέας, ο οποίος επιμένει ότι βασική προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ένας νέος σύγχρονος καταυλισμός με ηλεκτρισμό, νερό και αποχετευτικό, για να εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι με προοπτική να λυθεί το θέμα ολοκληρωτικά.
Ο Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου πάντως, είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτό το ζήτημα είναι κοινωνικό και δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμία απόφαση χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Όσον αφορά τα προωτόκολλα κατεδάφισης, βασική προϋπόθεση είναι να προηγηθεί η μεταστέγαση ειδάλλως θα θεωρηθεί αυθαιρεσία απέναντι σε μια ευαίσθητη κοινωνική ομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα τεθεί εκ νέου επι τάπητος, ενώ η τοπική κοινωνία είναι αγανακτισμένη από την κωλυσιεργία και την μη εξεύρεση ακόμα βιώσιμης λύσης.