Χωρίς προηγούμενο οι ελλείψεις φαρμάκων και εμβολίων, λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου – Ποια φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων
Στο…κόκκινο βρίσκονται και πάλι οι ελλείψεις φαρμάκων ευρείας χρήσης στη χώρα μας, εγκλωβίζοντας σε έναν φαύλο κύκλο αγωνίας τους ασθενείς. Όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Κώστας Λουράντος, την Πέμπτη, τα ράφια των φαρμακείων έχουν αδειάσει από πολλά φάρμακα καθώς και από τα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκο, την ηπατίτιδα και τα πολυδύναμα παιδικά εμβόλια.
«Οι φαρμακαποθήκες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των φαρμακοποιών. Επίσης, καταγράφονται περιπτώσεις μειωμένης ανταπόκρισης των εταιρειών στη ζήτηση των αποθηκών» ανέφερε ο κ. Λουράντος, επιχειρώντας να εξηγήσει το χρόνιο πια πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά της χώρας μας.
«Τι να το κάνω εγώ, εάν μού πει ο εκπρόσωπος της αποθήκης ότι θα έχει το φάρμακο σε μία εβδομάδα; » έθεσε το…ρητορικό ερώτημα ο πρόεδρος του ΠΦΣ, για να προσθέσει ότι «δεν μπορώ να πω στον ασθενή να περιμένει, άρα αυτό αποτελεί έλλειψη. Το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται την στιγμή της θεραπείας του και ακόμη και η παροδική έλλειψη που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα. Αυτή η κατάσταση στην Ελλάδα συνιστά ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση» , είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λουράντος.
Ποια φάρμακα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων
Ο εκπρόσωπος των φαρμακοποιών παρέθεσε στοιχεία από μεγάλη φαρμακαποθήκη, που όπως είπε δεν κάνει παράλληλες εξαγωγές στο εξωτερικό, για να αποδείξει την χαμηλή ανταπόκριση των φαρμακευτικών εταιρειών στα αιτήματα για τροφοδοσία με φάρμακα.
Ενδεικτικά ανέφερε ότι για το ορμονικό σκεύασμα mimpara, ζητήθηκαν 5.000 τεμάχια και η εταιρεία (Amgen) απέστειλε μόλις 134 τεμάχια!
Εμπλοκή στην τροφοδοσία κατήγγειλε για αρκετά και ευπώλητα φάρμακα της εταιρίας Astrazeneca. Ανέφερε το αντιϋπερτασικό atacand για το οποίο η φαρμακαποθήκη ζήτησε 150.000 τεμάχια και έλαβε το λιγότερα από το 1/3, για την ακρίβεια 45.000 τεμάχια, το crestor για τη χοληστερίνη για το οποίο ζητήθηκαν 350.000 τεμάχια και δόθηκε το 1/5, περίπου 76.070 συσκευασίες και το pulmicort για αναπνευστικές παθήσεις (ζητήθηκαν 80.000 και δόθηκαν 14.811. Επίσης, το βρογχοδιασταλτικό oxez turbo για το οποίο ζητήθηκαν 30.000 και δόθηκαν 1.754 τεμάχια.
Ακόμη, έλλειψη κατήγγειλε για το spiriva caps της Boehringer Ingelheim Pharma που χορηγείται σε αναπνευστικά νοσήματα, για το οποίο ζητήθηκαν 100.000 και δόθηκαν 37.322, καθώς και για το αντιπηκτικό clexan της εταιρίας Sanofi με τη φαρμακαποθήκη να λαμβάνει το 1/ 10 των 70.000 τεμαχίων που είχε ζητήσει.
Έλλειψη διαπιστώνεται και για δύο φάρμακα της Pfizer, το lyrica για την επιληψία – η φαρμακαποθήκη ζήτησε 45.000 και έλαβε 13.285- και το αντικαταθλιπτικό zoloft για το οποίο ζητήθηκαν 95.000 και δόθηκαν 42.197 τεμάχια.
Επίσης, πρόβλημα υπάρχει για το mirapexin της Boehringer Ingelheim Pharma που δίδεται σε ασθενείς με Πάρκινσον, καθώς ζητήθηκαν 15.000 κομμάτια και δόθηκαν 1.429. Στην ίδια «μαύρη λίστα» μπαίνει με βάση τα στοιχεία του ΠΦΣ, το αντιβιοτικό fucidin της Leo για το οποίο ζητήθηκαν 180.000 τεμάχια και δόθηκαν 46.399. Τον κατάλογο ολοκληρώνει το αντιδιαβητικό σκεύασμα januvia της Merck, με την εταιρία να δίνει 31.238 τεμάχια σε σύνολο 80.000 που είχαν παραγγελθεί.
protothema.gr