Στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τα 900.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά αναμένεται να ανέλθει το ανώτατο όριο του κύκλου εργασιών, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορούν να υπαχθούν στην οριζόντια ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τη διευθέτηση των οφειλών προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία. Βάσει αυτής της αλλαγής εκτιμάται ότι θα μπορέσουν να ευνοηθούν από τη ρύθμιση περί τις 160.000-165.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις 100.000 που υπολογιζόταν αρχικά. Στο τελικό σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, αναμένεται τελικά να συμπεριληφθεί η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών υπό αυστηρές προϋποθέσεις και για τους πολύ μεγάλους οφειλέτες για τους οποίους η τρόικα στην τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα είχε διατυπώσει έντονες επιφυλάξεις και είχε ζητήσει αναλυτικά στοιχεία.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο την επόμενη εβδομάδα, αφού μάλιστα την Κυριακή θα έχουν δημοσιοποιηθεί και τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις τελευταίες πληροφορίες, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα προβλέπει τα εξής:
1) Εξωδικαστική ρύθμιση χρεών. Θα αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή για την αύξηση του ορίου του τζίρου έτσι ώστε τελικά να ενταχθούν στη ρύθμιση περί τις 165.000 επιχειρήσεις έγινε καθώς εκτιμήθηκε ότι η επίπτωση δεν είναι σημαντική, με δεδομένο ότι η μέση οφειλή προς τις τράπεζες είναι στις περιπτώσεις αυτές 40.000 ευρώ.
2) Οι τράπεζες θα είναι οι αρμόδιες για να αξιολογούν τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα καταρτίζουν σχέδιο ρύθμισης των οφειλών. Η ρύθμιση των οφειλών προς Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία θα γίνεται στη βάση της ρύθμισης του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, η οποία αναμένεται να υπερψηφισθεί σήμερα από τη Βουλή. Δηλαδή το σχέδιο αποπληρωμής οφειλών που θα προτείνει η τράπεζα θα βασίζεται στις κλίμακες και τον αριθμό των δόσεων με πλαφόν τις 100 δόσεις που προβλέπει και η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών. Το παραπάνω δεν θα εμποδίζει την τράπεζα να προσφέρει διαφορετική επιλογή ως προς τον αριθμό των δόσεων για τις οφειλές της επιχείρησης που έχουν προκληθεί από δάνεια.
3) Προκειμένου η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για συνολική διευθέτηση του χρέους να είναι πιο δελεαστική σε σύγκριση με αυτή του υπουργείου Οικονομικών, θα προβλέπει γενναιότερες διαγραφές προσαυξήσεων και προστίμων για τις οφειλές προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση, ωστόσο, που η επιχείρηση η οποία έχει υπαχθεί στη ρύθμιση δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα έναν συγκεκριμένο αριθμό δόσεων –πιθανότατα δύο– ακόμη και προς έναν πιστωτή, θα χάνει τα ευεργετήματα της ρύθμισης προς όλους τους πιστωτές.
4) Στο τελικό σχέδιο αναμένεται ότι θα μπορούν να προβαίνουν σε ρύθμιση των χρεών τους και οι μεγάλοι οφειλέτες που βάσει των αρχικών υπολογισμών ανέρχονταν σε 943. Ωστόσο αυτοί που θα έχουν τη δυνατότητα να υπαχθούν δεν αποκλείεται να είναι τελικά λιγότεροι, καθώς ένα βασικό κριτήριο που θα πρέπει να πληρούν είναι να έχουν δραστηριότητα τα δύο τελευταία χρόνια. Στην αξιολόγηση της βιωσιμότητας από ένα όριο οφειλής και άνω θα συμμετέχουν όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που είδε το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες προβλέπει ακόμη δύο τρόπους διευθέτησης των χρεών, που αφορούν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις:
• Συμφωνία ρύθμισης των χρεών εφόσον έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση των πιστωτών που αντιπροσωπεύουν το 60% των χρεών στο οποίο συμπεριλαμβάνεται τουλάχιστον το 40% των πιστωτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις. Επί της συμφωνίας, η οποία είναι δεσμευτική για το σύνολο των πιστωτών, αποφασίζει το Πολυμελές Πρωτοδικείο.
• Συμφωνία ρύθμισης χρεών που είναι δεσμευτική μόνο για τους πιστωτές που συναινούν, επί της οποίας επίσης αποφασίζει το Πολυμελές Πρωτοδικείο. Στην περίπτωση αυτή πρέπει να συναινούν πιστωτές που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 50% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάνεται το 30% των εμπράγματων εξασφαλίσεων και παράλληλα να συναινούν τουλάχιστον δύο πιστωτικά ιδρύματα, οι απαιτήσεις των οποίων είναι τουλάχιστον ίσες ή μεγαλύτερες με το 30% των συνολικών οφειλών.
Καθημερινή