Η σημασία που μπορεί να έχει ο πολιτισμός στον τομέα της διπλωματίας είναι το θέμα του συνεδρίου που ξεκίνησε προχθές και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Προχθές το βράδυ στο Παλάτι των Ιπποτών, στη Μεσαιωνική Πόλη πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου, που οργανώνεται από το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού και το Δήμο Ρόδου.
Στο θέμα του συνεδρίου, που είναι «Δημόσια και πολιτιστική διπλωματία σε περιόδους κρίσεως» αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού κ. Χριστόφορος Γιαλουρίδης, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, η εκπρόσωπος της προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Σοφία Ευθυμιάδου, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Βραζιλία κ. Δημήτρης Αλεξανδράκης, η κ. Ισμήνη Κριάρη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο καθηγητής κ. Χ. Παπασωτηρίου και ο αδελφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, κ. Σπύρος Μερκούρης.
Την τελετή έναρξης των εργασιών του συνεδρίου παρακολούθησαν ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου, η αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαρίζα Χατζηλαζάρου, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΡ κ. Σέργιος Αϊβάζης, ο περιφερειακός διοικητής του Λιμενικού Σώματος κ. Γιάννης Αργυρίου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Ευάγγελος Μανδρακός ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σ. Συρόπουλος, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ο κ. Λούης Σορωνιάτης, η συντονίστρια του Γραφείου διεκδίκησης του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» κ. Αλίκη Μοσχή, διπλωμάτες και φοιτητές.
Στη σημασία που έχει για τη Ρόδο, ειδικά τώρα, η διεξαγωγή του συνεδρίου για την πολιτιστική διπλωματία, αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος κ.Φώτης Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος ζήτησε την υποστήριξη των διοργανωτών στον αγώνα που δίνεται για τη διεκδίκηση από τη Ρόδο του τίτλου «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» και ζήτησε να καταστεί η Ρόδος έδρα της πολιτιστικής ακαδημίας.
Και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού αναφέρθηκε στη σημασία του συνεδρίου αλλά και στη μεγάλη αξία που έχει ο πολιτισμός ακόμη και για τη διπλωματία.
«Το επίπεδο του πολιτισμού φαίνεται και από τις απαιτήσεις που μια κοινωνία έχει ή δημιουργεί. Όσο λιγότερες είναι οι απαιτήσεις τόσο κοντά βρίσκεται στη βαρβαρότητα. Εύχομαι καλή επιτυχία στο επιτελείο του Δήμου που με επικεφαλής την κ. Μοσχή κάνουν αγώνα για την διεκδίκηση του τίτλου Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαλουρίδης.
Η εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Σοφία Ευθυμιάδου αναφέρθηκε στην ανάγκη αναβάθμισης της πολιτιστικής διπλωματίας.
«Εύχομαι η οργάνωση του συνεδρίου να αποτελέσει την αφορμή να ανοιχτούν νέοι ορίζοντες στη διαχείριση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη στήριξη, προώθηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής μας διπλωματίας. Ο πολιτισμός, κινούμενος μέσα σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, πασχίζει να αντιταχθεί σε δύσκολους καιρούς της οικονομικής πολιτικής και τελικά αξιακής κρίσης. Η αναμέτρηση αυτή ίσως να αποδειχθεί πως είναι τρόπος εξόδου από την κρίση που μαστίζει την Ελλάδα την Ευρώπη», τόνισε η κ. Σοφία Ευθυμιάδου.
Στο ρόλο του πολιτισμού στον τομέα της διπλωματίας αλλά και στη σημασία που έχει η διεξαγωγή του συνεδρίου στη Ρόδο, αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ελλάδας στη Βραζιλία κ. Δημήτρης Αλεξανδράκης.
Στη σημασία του πολιτισμού αναφέρθηκαν ο αντιπρύτανης κ. Σ. Συρόπουλος και η επίκουρη καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κεφαλά.
Την άποψη ότι η πολιτιστική διπλωματία ξεκίνησε από το Βυζάντιο από τον Κύριλλο και το Μεθόδιο, εξέφρασε η κ. Ισμήνη Κριάρη.
«Διέδωσαν εκτός από το αλφάβητο στους Σλάβους και το Χριστιανισμό. Επέδρασαν σε ένα έθνος με παγανιστικές αρχές. Δεν ξέρω αν μπορούμε να εκτιμήσουμε ακόμη και σήμερα την επίδραση που είχε η κίνηση αυτή. Ίσως να είναι το πιο επιτυχημένο παράδειγμα πολιτιστικής διπλωματίας όλων των εποχών», δήλωσε η κ. Κριάρη.
Στη σημασία του πολιτισμού αναφέρθηκε ο κ. Σπύρος Μερκούρης.
« Αυτό που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο πολιτισμός. Γεννήθηκε πριν από την γαλλική επανάσταση. Η λέξη civilazation άρρηκτα συνδέεται και με τις πολιτιστικές πρωτεύουσες. Υπάρχουν πολλές έννοιες και εκφράσεις του πολιτισμού, όπως η λέξη κουλτούρα που σημαίνει καλλιέργεια. Ο Κικέρων πάντα αναφέρονταν στην ανάγκη καλλιέργειας των ανθρώπων. Οι αρχαίοι χρησιμοποιούσαν και τη λέξη Παιδεία. Σήμερα με τη διεθνή πολιτιστική ακαδημία αναδεικνύεται και ο θεσμός της πολιτιστικής πρωτεύουσας, που οδηγεί στο διάλογο. Και ο διάλογος είναι ένα από τα κύρια συστατικά του πολιτισμού. Αυτό ήθελε και η Μελίνα που έγινε έξω φρενών όταν της είπαν πως οι υπουργοί πολιτισμού είχαν άτυπη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο κ. Μερκούρης και πρόσθεσε πως στο πλαίσιο του θεσμού της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα πρέπει να αναπτύσσεται διάλογος μεταξύ καλλιτεχνών αλλά και κατοίκων.
https://www.dimokratiki.gr/24-10-2015/archise-sti-rodo-to-sinedrio-politismos-ke-diplomatia/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.