Ειδήσεις

Χαιρετισμός του Δημάρχου στη 2η Διεθνή Ακαδημία

Με μεγάλη μου τιμή και χαρά καλωσορίσω στη Ρόδο τις εργασίες της 2ης Διεθνούς Πολιτιστικής Ακαδημίας, που έχει ως στόχο να αναδείξει και να προάγει τη σπουδαιότητα μιας σύνθετης έννοιας, όπως είναι η πολιτιστική διπλωματία.
Θέλω να συγχαρώ το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Χριστόδουλο Γιαλλουρίδη για την πρωτοβουλία του να προσκαλέσει και να φέρει σε επαφή νέους διπλωμάτες, ακαδημαϊκούς, ερευνητές και φοιτητές από όλο τον κόσμο προκειμένου να προάγουν το διάλογο και να προσεγγίσουν διαλεκτικά και κατά τρόπο διεπιστημονικό τη θεωρία, την έρευνα και τις καλές πρακτικές σε ζητήματα που αναφέρονται στη Δημόσια και την Πολιτιστική Διπλωματία.
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη τιμή για τη Ρόδο που ο διάλογος αυτός συνεχίζεται στο νησί μας και ξεκινάει από τη Μεσαιωνική Πόλη, ένα ζωντανό μνημείο το οποίο συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενός διεθνή φορέα, που από την ίδρυση του το 1946 αποτέλεσε σταθμό στην άσκηση της πολιτιστικής διπλωματίας, βάζοντας τα θεμέλια μιας συντονισμένης, οργανωμένης και παγκοσμιοποιημένης διαχείρισης και προαγωγής των πολιτισμών και των διαφορών τους.
Η ιστορία και η γεωπολιτική θέση της Ρόδου κατέστησαν το νησί ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά, οικονομικά, ναυτικά και εμπορικά κέντρα της Μεσογείου, κόμβο επικοινωνίας μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σύμβολο υψίστης πολιτιστικής αξίας και περίτρανη απόδειξη της αρχής της πολυπολιτισμικότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.
Το νησί του αρχαίου σοφού Κλεόβουλου, του σπουδαίου ρήτορα Αισχίνη, του Διαγόρα και των Ολυμπιονικών, φιλοξένησε στο βάθος της μακραίωνης ιστορίας του διακεκριμένες προσωπικότητες του πνεύματος και της πολιτικής καθιστώντας το ένα από τα πιο διάσημα πολιτιστικά κέντρα και πνευματικά σπουδαστήρια σε όλη τη Μεσόγειο.
Κυρίες και κύριοι,
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, σε μια εποχή διεθνών ανακατατάξεων και έντονων προκλήσεων τόσο για τη χώρα μας, όσο και για την Ε.Ε.. Η παγκόσμια οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση, οι εμφύλιες συγκρούσεις, οι μαζικές εκτοπίσεις πληθυσμών, τις οποίες καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε καθημερινά, λόγω ακριβώς της γεωπολιτικής θέσης της Ρόδου στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η έξαρση της ξενοφοβίας, συνθέτουν το σημερινό τοπίο των διεθνών σχέσεων και καθιστούν πιο επιτακτική από ποτέ την ανάδειξη και την προώθηση νέων προσεγγίσεων και νέων μορφών συνεργασίας στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της εξωτερικής πολιτικής και της παγκόσμιας διπλωματίας.
Σε μια περίοδο λοιπόν μεγάλης αστάθειας, όπως αυτή που βιώνουμε σήμερα, ο σεβασμός, η διαφύλαξη και η προαγωγή της πολιτιστικής πολυμορφίας, ως μέσο προώθησης της ειρήνης, της σταθερότητας, της ευημερίας και της αλληλεγγύης, είναι σήμερα πιο επίκαιρη και σημαντική από ποτέ. Ο πολιτισμός αποτελούσε πάντοτε τον πυρήνα της ανθρώπινης προόδου, προσφέροντας συνεχώς νέους τρόπους προσέγγισης της πραγματικότητας.
Η διεθνής κοινότητα και ιδιαίτερα η Ε.Ε. έχει ανάγκη από ένα πολιτιστικό όραμα, από μια πολιτιστική στρατηγική. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο θεμέλιος λίθος της Ε.Ε. ήταν και θα είναι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός. «Ενωμένοι στην πολυμορφία» ήταν το σύνθημα που υιοθέτησε η Ε.Ε. το 2000 καταδεικνύοντας πως η πρωτοτυπία και η επιτυχία του Ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνίσταται στην ικανότητα της Ένωσης να σέβεται τη διαφορετική ιστορία, πολιτισμό, παραδόσεις και γλώσσες των κρατών μελών της.
Η Ε.Ε. οφείλει λοιπόν πάνω σε αυτή τη βάση να εργαστεί ακόμη περισσότερο στην καθιέρωση της ως «ήπια δύναμη» στη διεθνή πολιτική σκηνή, βασισμένη στις πανανθρώπινες αξίες της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της κατανόησης, της ανεκτικότητας και του σεβασμού της διαφορετικότητας.
Οι αξίες αυτές είναι που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, που θα προάγουν μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και θα εμπνεύσουν τον αυριανό κόσμο.
Κλείνοντας θέλω να αναφερθώ στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ρόδου, προκειμένου να ανακηρυχθεί Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.
Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο οποίος μετράει 30 χρόνια ζωής και που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της αείμνηστης τότε Ελληνίδας Υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας θεωρείται από τις πλέον γνωστές, υψηλού κύρους και πετυχημένες πρωτοβουλίες της Ε.Ε., και αποτελεί ένα τρόπο αλληλοπροσέγγισης των Ευρωπαίων κατοίκων και ανάδειξης του πλούτου και της ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών πολιτισμών, καθιστώντας τον μέσο της πολιτιστικής διπλωματίας.
Η Ρόδος, το σταυροδρόμι των πολιτισμών, ένα μωσαϊκό συνύπαρξης διαφορετικών ιδεών, και δογμάτων που διαμόρφωσαν τη σημερινή ζωντανή, πολυεπίπεδη πόλη, που καθόρισαν μέσα από δημιουργικές ζυμώσεις την πολυπολιτισμική ταυτότητα του νησιού, μπορεί και δικαιούται να γίνει το πολιτιστικό επίκεντρο της Ευρώπης.
Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ρόδο που σε αυτήν μας την προσπάθεια έχει προστεθεί ακόμη ένας σύμμαχος, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το οποίο αποτελεί τον κύριο μοχλό άσκησης της ελληνικής πολιτιστικής διπλωματίας από το 1992, όταν και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του αείμνηστου καθηγητή κ. Ιωάννη Γεωργάκη, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
Με εκπροσωπήσεις σε πόλεις ανά τον κόσμο, όπως στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Μόσχα, στην Ουάσινγκτον, στην Αλεξάνδρεια, με τη συμμετοχή του σε διεθνή δίκτυα, μεταξύ των οποίων και το δίκτυο των Εθνικών Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη διαχείριση των δυο μοναδικών μουσείων που διαθέτει η ελληνική πολιτεία στο εξωτερικό, το Μουσείο της Φιλικής Εταιρείας στην Οδησσό και την Οικία-Μουσείο Καβάφη στην Αλεξάνδρεια, είμαι βέβαιος πως η συνδρομή του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού θα είναι καθοριστική στην υποψηφιότητα της Ρόδου για το θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Θέλω να ευχαριστήσω για ακόμη μια φορά τους συντελεστές της 2ης Διπλωματικής Ακαδημίας, καθώς και τους εκλεκτούς και διακεκριμένους συμμετέχοντες. Είμαι βέβαιος ότι οι εργασίες της Ακαδημίας κατά τη διάρκεια των επόμενων ημερών θα συμβάλουν στην καλύτερη κατανόηση και στην προαγωγή της επικοινωνίας μεταξύ των πολιτισμών.
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της Ακαδημίας και ελπίζω να απολαύσετε τη διαμονή σας στη Ρόδο.
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Φώτης Χατζηδιάκος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου