Ειδήσεις

Η άγνωστη πρόσκληση του Ολάντ στον Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφυγε από την Αθήνα αφήνοντας μόνο θετικό ίχνος. Στήριξε την κυβέρνηση ανοιχτά και δημόσια ζητώντας απομείωση του χρέους, μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό περιεχόμενο, έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης από τους πιστωτές στη χώρα μας, ακόμη και υποχώρηση από τις πιέσεις τους για απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Συνέδεσε το μέλλον της Ελλάδας με το μέλλον της ΕΕ και έκανε ό,τι μπορούσε, σε επίπεδο συμβολισμών και ουσίας, για να δείξει ότι ο ίδιος θα ηγηθεί της προσπάθειας να δοθεί οριστικό και βιώσιμο τέλος στην ελληνική κρίση.
Έχουν, όμως, ενδιαφέρον και όσα συζητήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών και δεν έγιναν γνωστά με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου. Για παράδειγμα, δεν συζητήθηκαν καθόλου θέματα εξοπλισμών και μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη γαλλική πλευρά επισημάνθηκε ότι την ώρα που το πρόγραμμα προβλέπει μείωση αμυντικών δαπανών θα ήταν απαράδεκτο να εγερθούν τέτοιες απαιτήσεις από την πλευρά των εταίρων.

Όπως το ΑΚΕΛ

Άλλη πτυχή των συνομιλιών που παρουσιάζει πολιτικό ενδιαφέρον είναι η πρόσκληση που -κατά τις ίδιες πληροφορίες- απηύθυνε στον Αλέξη Τσίπρα ο Φρανσουά Ολάντ να συμμετάσχει ως παρατηρητής στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλέστηκε ο Γάλλος πρόεδρος είναι ότι τέτοια πρόσκληση είχαν απευθύνει τον Ιανουάριο του 2012 οι ευρωσοσιαλιστές στον τότε πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος την είχε αποδεχτεί με το σκεπτικό ότι αυτή η εξέλιξη δείχνει την ευρύτερη αποδοχή του αριστερού κόμματός του στον ευρωπαϊκό χώρο.

Η σχετική συζήτηση Ολάντ – Τσίπρα έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ενώ είναι γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αντιδράσει προληπτικά, για να μη συμβεί κάτι τέτοιο, εκμαιεύοντας – όταν είχαν κυκλοφορήσει σχετικά σενάρια- μια διάψευση από τον Πρόεδρο της ΚΟ της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάννι Πιττέλα, ο οποίος (πριν από έναν περίπου μήνα) είχε διαβεβαιώσει ότι δεν πρότεινε οποιαδήποτε συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα, ως παρατηρητή στις Συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Μάλιστα είχε τότε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία «ιδιαίτερη σχέση» με τον Αλ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την έγκριση του ΠΑΣΟΚ που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και του Ποταμιού του οποίου οι ευρωβουλευτές μετέχουν στη ομάδα ως ανεξάρτητοι.

Με την επίσκεψη του Ολάντ έγινε στην πράξη σαφές ότι για τους ευρωσοσιαλιστές είναι πολύ σημαντικό να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Α. Τσίπρα.

Ο εκνευρισμός των άλλων

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έκανε μεγάλη προσπάθεια για να κλείσει μια συνάντηση με τον Φρ. Ολάντ (την Παρασκευή το πρωί στη γαλλική πρεσβεία). Είχε διατυπώσει πολύ νωρίς το αίτημα στα Ηλύσια Πεδία, η πρώην ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη την εκπροσώπησε στο Παρίσι με αφορμή μια Σύνοδο για την κλιματική αλλαγή κάνοντας σχετικές συζητήσεις εκεί, ενώ ζήτησε στήριξη και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αντίθετα, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, όταν το γραφείο του ενημερώθηκε από τη γαλλική πρεσβεία ότι ο πρόεδρος δεν θα έκανε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, έφυγε για τη Μαδρίτη όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των «Πολιτών». Είναι, πάντως, προφανές ότι τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για το Ποτάμι είναι εξαιρετικά ενοχλητικό το γεγονός ότι οι ευρωσοσιαλιστές αντιμετωπίζουν τον Α. Τσίπρα ως τον ηγέτη όλου του ελληνικού προοδευτικού χώρου και επομένως ως προνομιακό τους συνομιλητή.

tvxs.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου