Τη σύμβαση της Youtube με τη γνωστή ιστοσελίδα gamato, στην οποία εμφανίζεται το οικονομικό τίμημα για την παρουσίαση διαφημίσεων πριν από την παράνομη θέαση κινηματογραφικών ταινιών τελευταίας κυκλοφορίας, θα λάβουν τις επόμενες ημέρες οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, όπως και τα πρώτα στοιχεία της άρσης τραπεζικού απορρήτου από την Τράπεζα της Ελλάδος, που αφορούν τους κατηγορούμενους, μαζί με αντίστοιχα που αφορούν εμπλεκόμενες… off shore! Από αυτά τα στοιχεία, σύμφωνα με τους αρμόδιους αξιωματικούς, θα προκύψει η ροή του χρήματος και τα μεγάλα έσοδα των διαχειριστών της ιστοσελίδας.
Οι αστυνομικοί ισχυρισμοί για οικονομικές απολαβές των διαχειριστών έως και 100.000 ευρώ ημερησίως, όπως και οι διαφυγόντες φόροι ύψους 230.000.000 ευρώ, προκάλεσαν την αντίδραση μεγάλης μερίδας «οπαδών» της ιστοσελίδας αλλά και του 32χρονου που κατηγορείται για την υπόθεση. Την ίδια ώρα η συγγραφέας και δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα, που είχε πάρει δημόσια θέση υπέρ του gamato, ανασκεύασε και ζήτησε «συγνώμη» για την ανάρτησή της, η οποία ήταν «εν βρασμώ ψυχής» όπως δήλωσε στην ιστοσελίδα lifo.gr.
Ο δημοσιογράφος της ιστοσελίδας ρώτησε την κ. Ακρίτα αν θα της άρεσε, το μυθιστόρημά της «Φόνος Πέντε Αστέρων» που θα κυκλοφορήσει στις 29 Οκτωβρίου, να είχε φωτοτυπηθεί και μετατραπεί σε pdf που θα δινόταν δωρεάν απ’ την επόμενη μέρα κυκλοφορίας του. Η Έλενα Ακρίτα απάντησε μεταξύ άλλων: «Ομολογώ πως δεν σκέφτηκα εκείνη τη στιγμή τους επαγγελματίες που νόμιμα ζουν από αυτή την δουλειά και που άμεσα βλάπτονται. Λάθος μου. Ζητώ συγγνώμη!!!».
Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αναφέρουν ότι τα νούμερα των προβολών της ιστοσελίδας και τα οικονομικά μεγέθη, προέκυψαν μετά από τετράμηνη έρευνα τεχνικού πραγματογνώμονα, ο οποίος προέβαινε σε καθημερινές μετρήσεις, που παρουσιάστηκαν λεπτομερώς σε σχετικές μελέτες και εκθέσεις, για λογαριασμό της Εταιρείας Παραγωγής Οπτικοακουστικών Έργων (Ε.Π.Ο.Ε.), η οποία υπέβαλλε τη σχετική μήνυση. «Πολύ σύντομα θα έχουμε ακριβή νούμερα για τα ‘μαύρα’ χρηματικά ποσά που εισέπρατταν οι διαχειριστές της ιστοσελίδας, από διάφορες πηγές, πως διακινούνταν και που κατέληγαν» δηλώνει αξιωματικός της αρμόδιας υπηρεσίας.
Ένας από τους διαχειριστές, μέσω του προφίλ του gamato στο Facebook, απαντά μεταξύ άλλων στις κατηγορίες και τις σχετικές πληροφορίες ως εξής: «Έκπληκτος ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις. Είναι εντυπωσιακό το πώς τοποθετούν τα πράγματα και χάνεται η αλήθεια. Στο τέλος θα ξεχάσουμε κι αυτά που ξέρουμε! Με όσα ακολούθησαν τις τελευταίες ώρες, θα ήθελα να πώ σε εκείνους που τα τοποθετούν όπως θέλουν: Το Gamato ιδρύθηκε στις 6 Ιουλίου του 2010. Άρχισε να βγάζει χρήματα τον Νοέμβριο του 2014, τα κέρδη μέχρι και σήμερα, δεν έχουν ξεπεράσει τα 25 χιλιάδες ευρώ. Δεν είχαμε 930.000 προβολές/λινκς ή όπως αλλιώς το εννοούν την ημέρα, είχαμε 250.000 προβολές την ημέρα… δεν είμαστε τόρεντ site όπως αναφέρουν κάποιοι… δεν έχουμε καμμιά σχέση με το gamato.info… δεν βγάζουμε 200.000 ημερησίως. Παρακαλώ αυτούς που τοποθετούν τα πράγματα όπως θέλουν, να μάθουν πρώτα τι είναι το online streaming και τα links, και να μην λένε πράγματα της φαντασίας τους. Γελοιοποιείστε από μόνοι σας!».
Ο Γιώργος Μίχος, διευθυντής της Εταιρίας Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων (ΕΠΟΕ), μιλώντας στην ίδια ιστοσελίδα, λέει: «Από το 2009 έως σήμερα, ο αριθμός των πειρατικών ιστοσελίδων που έχουν επίσημα καταμετρηθεί ότι έχουν κλείσει, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της ΕΠΟΕ, ξεπερνά τις 180. Έχει υπολογιστεί ότι, σήμερα, θα λειτουργούσαν περισσότερες από 450 παράνομες ιστοσελίδες! Σήμερα, οι ενεργές πειρατικές ελληνικές ιστοσελίδες, συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων που διαθέτουν παρανόμως υποτίτλους για οπτικοακουστικά έργα, ανέρχονται σε 85, περίπου όσες υπήρχαν και πριν 4 χρόνια, περίοδο με μικρότερη ευρυζωνικότητα και καλύτερες οικονομικές συνθήκες».
Η δικαστική διερεύνηση υποθέσεων σαν αυτή του gamatotv.com είναι εξαιρετικά πολύπλοκh. Έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τη Δικαιοσύνη και οι αποφάσεις που είχαμε ήταν συγκρουόμενες. Στο παρελθόν έχει υπάρξει αθωωτική απόφαση για ανάλογη υπόθεση αλλά και καταδικαστική. Οι κατηγορούμενοι ισχυρίζονται ότι δεν παρέχουν αυτοί τις ταινίες στους χρήστες, καθώς οι ταινίες προβάλλονται μέσω άλλων ιστοσελίδων που μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με εκείνους. Αυτοί ισχυρίζονται ότι είναι απλά οι μεσάζοντες. Ο χρήστης κάνει κλικ για παράδειγμα στο gamatotv.com στο λογότυπο μίας ταινίας και τότε ανοίγει μία άλλη ιστοσελίδα, της οποίας ο διαχειριστής μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο, όπου βλέπει την ταινία. Με το σκεπτικό αυτό ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι δεν έχει παραβιάσει πνευματικά δικαιώματα», δηλώνει νομικός, εξειδικευμένος στο ηλεκτρονικό έγκλημα.
Όπως και να έχει, για κάθε gamatotv.com που κλείνει, βγαίνει ένα gamato.info, βγαίνει ένα gamato.me, ένα gamato.tv ή ένα gamato.com, άρα η λύση, πέρα από το κυνήγι των gamato και άλλων σαν και αυτό, είναι η εξεύρεση τρόπων από την κινηματογραφική βιομηχανία για την αγορά ταινιών ή τηλεοπτικών σειρών με φθηνές προσφορές μέσω διαδικτύου και καλύτερης ποιότητας από αυτές των «παράνομων».
thetoc.gr