Ειδήσεις

«Πισωγυρίσματα» με το Γκολφ Αφάντου – Για γέλια και για κλάματα η υπόθεση

Για «γέλια και για κλάματα» είναι η διαχείριση του μείζονος θέματος που ανέκυψε με την άρση της απαλλοτρίωσης ακινήτων που είχαν δεσμευθεί για τις ανάγκες της επένδυσης στο Γκόλφ Αφάντου, μετά την έκδοση σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών συγκεκριμένα κ. Τρύφων Αλεξιάδης και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά αποφάσισαν να συμμορφωθούν προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και να ανακαλέσουν μερικώς την αναγκαστική απαλλοτρίωση που κηρύχθηκε στην περιοχή Αφάντου Ρόδου υπέρ και με δαπάνες του ΕΟΤ, ως προς την ιδιοκτησία εμβαδού 11,5 στρεμμάτων.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε, ενώ οι αρμόδιοι της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, κατέστησαν σαφές, ότι το συγκεκριμένο ακίνητο αποτελεί πλέον κοινόχρηστο χώρο και συγκεκριμένα… αιγιαλό και δεν προσφέρεται προς αξιοποίηση.
Το Κτηματολόγιο δεν το θεωρεί νομίμως υφιστάμενο και εξαιτίας της θέσεώς του δεν μπορεί πλέον να αξιοποιηθεί πλην για χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων!!
Το ζήτημα έχει εκθέσει συνολικά την διοίκηση, αφού ουσιαστικά το ΣτΕ έχει κρίνει οριστικά ότι ο χαρακτηριζόμενος πλέον ως κοινόχρηστος χώρος της παραλίας εντός της οποίας βρίσκεται το ακίνητο, ανήκει στους αρχικούς του ιδιοκτήτες, οι οποίοι μάλιστα κλήθηκαν και επέστρεψαν τα χρήματα που τους είχε καταβάλει το δημόσιο για την απαλλοτρίωσή του!
Το ακίνητο, όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», είναι συνιδιοκτησίας του πρώην υπουργού Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλου.
Με απόφαση που έλαβε το ΣτΕ, το έτος 2009, ακυρώθηκε η παράλειψη της Διοικήσεως να άρει την επίδικη συντετελεσμένη απαλλοτρίωση, κατά το μέρος που αφορά στις ιδιοκτησίες των οικογενειών Χατζηχριστοδούλου από τ’ Αφάντου και Αρβανιτόπουλου από τον Πειραιά, συνολικού εμβαδού 11.500 τ.μ. σε προνομιακή θέση στην περιοχή.
Η συγκεκριμένη έκταση ανήκει κατά το ήμισυ στον κ. Παναγιώτη Αρβανιτόπουλο, πατέρα του πρώην υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.
Μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ από τον κ. Αρβανιτόπουλο και την οικογένεια Χατζηχριστοδούλου ζητήθηκε αρμοδίως, για να τους επιστραφεί το ακίνητο, να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο τα χρήματα που είχαν εισπράξει για την απαλλοτρίωση του ακινήτου και μάλιστα με τιμές που ισχύουν σήμερα.
Από την απαλλοτρίωση που είχε συντελεστεί, τους είχαν καταβληθεί περίπου 550.000 δρχ. και το Υπουργείο Οικονομικών αξίωσε πλέον μετά την απόφαση του ΣτΕ να του καταβληθεί το ποσό των 29.000 ευρώ περίπου, για κάθε στρέμμα που τους επέστρεψε. Η αποζημίωση του Ελληνικού Δημοσίου προσδιορίστηκε σε 4 δόσεις.
Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ολοκληρώθηκε κι ενώ είχε μετεγγραφεί το ακίνητο στα οικεία βιβλία του Κτηματολογίου και κατά ποσοστά συνιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες τους, με μνεία στην απόφαση του ΣτΕ, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε σε εγγραφή εκ νέου στην ιδιοκτησία του μετά από δήμευση την 31η Μαΐου 2013, πράγμα που διαπιστώθηκε μόλις πρόσφατα.
Πέραν των ανωτέρω στα οποία αναφέρθηκε διεξοδικώς η «δημοκρατική», προέκυψε ότι εκκρεμούσε η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την επιστροφή του ακινήτου στους αρχικούς ιδιοκτήτες, η οποία δημοσιεύθηκε τελικά στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, την 13η Οκτωβρίου 2015 και συγκεκριμένα στο υπ’ αρίθμ. 214 τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν μείνει έκπληκτοι, αφού μετά τη χάραξη του αιγιαλού στην περιοχή το 2003 (δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ δύο χρόνια μετά) το συγκεκριμένο ακίνητο βρίσκεται εντός του κοινοχρήστου χώρου και δεν εξαιρέθηκε!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου