Η χρηματοδότηση του εγγυημένου εισοδήματος αλληλεγγύης είναι ο “Δούρειος Ίππος”, μέσω του οποίου οι Θεσμοί ζητούν να έρθουν νέα μέτρα το 2017, ανοίγοντας εκ νέου το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε, πριν από λίγες εβδομάδες, στη Βουλή. Σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών, αμφισβητείται ότι ένα μεγάλο μέρος από την υπέρβαση των εσόδων του 2016, η οποία κατά την κυβέρνηση, θα φτάνει στο 1 δισ. ευρώ, θα είναι διατηρήσιμη και το 2017.
Έτσι, στις “αστοχίες” προστίθενται και άλλα δύο πεδία:
– Η αναδρομική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων του 2015 κατά 470 εκατ. ευρώ, ένα μέρος της οποίας θεωρεί και το ΥΠΟΙΚ βέβαιο ότι θα φανεί φέτος (μάλιστα ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη που θα τελειώσει σήμερα).
– Ένα ρίσκο που συνδέεται με τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Θεσμοί εκτιμούν ότι υπάρχει κενό στη χρηματοδότηση του εισοδήματος αλληλεγγύης, διατηρώντας μάλιστα και διαφορετικές θέσεις μεταξύ τους. Η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι “όχι, δεν θα υπάρξει νέα φορολόγηση το 2017, αποκλείεται αυτό να γίνει, δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, αδύνατον να μην πιαστούν οι στόχοι του 2016, γιατί υπάρχει υπεραπόδοση”, όπως ανέφερε, μετά το τέλος των σημερινών συζητήσεων, αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. Και παρέθεσε ένα μαξιλάρι 400 εκατ. ευρώ που μπορεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει εάν οι Θεσμοί επιμείνουν στην ύπαρξη δημοσιονομικού κενού. Τα μαξιλάρι αυτό προέρχεται από τα 140 εκατ. ευρώ της υπέρβασης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017, σε σχέση με τον μνημονιακό στόχο, όπως αναφέρεται στο προσχέδιο και από ένα κονδύλι 300 εκατ. ευρώ του ΥΠΟΙΚ που αφορά σε δαπάνες Πρόνοιας, Παιδείας και Υγείας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαξιλάρι για το επίδομα αλληλεγγύης.
Νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για το δημοσιονομικό πεδίο έχει οριστεί για την προσεχή Πέμπτη, ενώ σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το EWG για τη δόση.
Ξεκινούν “συζητήσεις αναφορικά με τον προϋπολογισμό του 2017 και τον προγραμματισμό επίτευξης των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων”, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΟΙΚ μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης του ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή Γ. Χουλιαράκη με τους επικεφαλής των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά.
Οι ίδιοι κύκλοι πρόσθεσαν “ανταλλάχθησαν απόψεις σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής βάσης. Συμφωνήθηκε από κοινού να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και περαιτέρω μελέτη των δημοσιονομικών στοιχείων ώστε να ακολουθήσουν πιο εμπεριστατωμένες συζητήσεις”.
capital.gr