Ειδήσεις

Ποιες… εκπλήξεις περίμεναν τους Γερμανούς της Fraport στα 14 περιφερειακά αεροδόμια

Άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν (όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα με τα προς αξιοποίηση κρατικά assets) οι Γερμανοί της Fraport που ετοιμάζονται να αναλάβουν και επίσημα τη διαχείριση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων

Η Fraport-Slentel που έχει ήδη ολοκληρώσει γύρο επισκέψεων και ελέγχων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας, Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου) έχει εντοπίσει σημαντικές παραλείψεις στη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα εξ αυτών δεν έχουν την απαιτούμενη πιστοποίηση λειτουργίας από διεθνή φορέα, όπως απαιτείται από την διεθνή νομοθεσία, με ορισμένες μόνον από τις σοβαρές ελλείψεις να αφορούν σε ζητήματα  ιατρικών υπηρεσιών, ακόμη και συστημάτων πυρόσβεσης!

Η πιστοποίηση των αεροδρομίων βάσει του κανονισμού 139/2014 αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση που θα πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι το 2017. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τη σύμβαση παραχώρησης, το κόστος της αρχικής πιστοποίησης των αερολιμένων ανήκει στο Δημόσιο

Τα προβλήματα αυτά επιχειρούνται να διορθωθούν εν όψει του οικονομικού κλεισίματος της συμφωνίας για την παραχώρηση των αεροδρομίων στο επόμενο διάστημα. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντα στο συνέδριο Capital+Vision, ανέφερε πως η παράδοση των περιφερειακών αεροδρομίων θα γίνει στη Fraport εως τα τέλη Ιανουαρίου και το αργότερο έως τις 15 Φεβρουαρίου 2017.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γεμίσει με «ζεστό χρήμα» τα δημόσια ταμεία καθώς θα οδηγήσει στην άμεση εκταμίευση ποσού 1,23 δισ. ευρώ από την κοινοπραξία Fraport-ομίλου Κοπελούζου, που για 40 χρόνια θα διαχειρίζεται τα αεροδρόμια

Από την αποκρατικοποίηση, το Δημόσιο θα εισπράξει 1,23 δισ. ευρώ, ενώ έχει λαμβάνειν ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα ύψους 22,9 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τα τέλη, η σύμβαση παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων προβλέπει την αναπροσαρμογή τους – όταν τα αεροδρόμια παραχωρηθούν – σε 13 ευρώ από 12 και 22 ευρώ που αυτά διαμορφώνονται, σήμερα, για τη ζώνη εντός και εκτός Σένγκεν, αντίστοιχα.

Επίσης, όταν ολοκληρωθεί η επένδυση – σε τέσσερα έως πέντε χρόνια – η κοινοπραξία διαθέτει τη δυνατότητα να αυξήσει τα τέλη στα 18 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη, χρέωση που θα παραμένει χαμηλότερη σε σχέση με τα συγκρινόμενα αεροδρόμια άλλων χωρών, όπως η Τουρκία και η Ισπανία.

Η Fraport-Slentel, όπως προβλέπει η σύμβαση, θα υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 330 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη τετραετία, οι οποίες θα αποσκοπούν στην επέκταση, μεταξύ άλλων, των αεροσταθμών, των διαδρόμων και στην αναβάθμιση των κτηρίων.

Ενδεικτικά, στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” θα λάβει χώρα σειρά εργασιών που θα αφορούν την αύξηση της χωρητικότητας του χώρου ελεγχόμενης πρόσβασης, την επέκταση του διαδρόμου, τη βελτιστοποίηση και αναδιαμόρφωση των εγκαταστάσεων διαχείρισης επιβατών και την επέκταση του αεροσταθμού και του αστικού χώρου του αεροδρομίου.

economy365.gr

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου