Ειδήσεις

«Μη κανονικό» το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης σε 8 σημεία στην Ανατολική Ρόδο!

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για την ποιότητα του νερού, που διατίθεται από την ΔΕΥΑ Ρόδου, προς την κατανάλωση, μετά από δειγματοληψίες στην ανατολική πλευρά του νησιού, κρούει με δύο έγγραφα της η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Πιο συγκεκριμένα την 12η Οκτωβρίου 2017 ο αντιπεριφερειάρχης κ. Θ. Σωτρίλλης απέστειλε στην ΔΕΥΑ Ρόδου έγγραφο μετά την ολοκλήρωση του χημικού ελέγχου σε δείγματα νερού, που συνέλεξαν αρμόδιοι την 24η Ιουλίου 2017, από 11 σημεία.
Σε 6 εξ αυτών και συγκεκριμένα σε δείγματα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης, που ελήφθησαν από συγκεκριμένα σημεία στην Λαχανιά, στο Γεννάδι, στο Κιοτάρι, στους Πεύκους, στη Λίνδο και στην Κάλαθο κρίθηκε ότι είναι «μη κανονικά».
Πιο συγκεκριμένα στα δείγματα από την Λαχανιά, τους Πεύκους και τη Λίνδο διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα σε χλωριούχα ιόντα υπερβαίνει την ανώτατη παραμετρική τιμή, στα δείγματα από το Γεννάδι, το Κιοτάρι και την Κάλαθο διαπιστώθηκε ότι η περιεκτικότητα σε χλωριούχα ιόντα, η αγωγιμότητα και το νάτριο υπερβαίνουν τις ανώτερες παραμετρικές τιμές.
Με το έγγραφο του κ. Σωτρίλλη ζητείται η άμεση αποκατάσταση της ποιότητας του νερού, ενώ από τους αρμόδιους της ίδιας εταιρείας ζητείται να εφαρμόζουν όλες τις απαιτούμενες ενέργειες όπως: καθαρισμό δεξαμενών, δικτύου ύδρευσης, έλεγχο διαρροών από σωλήνες ύδρευσης, συστηματικές δειγματοληψίες για τον έλεγχο της ποιότητας του νερού, ελεγχόμενη χλωρίωση, μέτρηση υπολειμματικού χλωρίου κ.α. για να εξασφαλίζει την άριστη ποιότητα του πόσιμου νερού ώστε να είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση.
Με το δεύτερο έγγραφό του ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτρίλλης ενημέρωσε την ΔΕΥΑ Ρόδου την 16η Οκτωβρίου 2017 για τα αποτελέσματα άλλων 11 ελέγχων στην Ανατολική πλευρά του νησιού.
Η δειγματοληψία από τα συγκεκριμένα σημεία έγινε την 26η Ιουλίου 2017 και ακολούθησε δεύτερη έκθεση της χημικής υπηρεσίας.
Από τον έλεγχο του νερού διαπιστώθηκε ότι το δείγμα που ελήφθη από την Αρνίθα βρέθηκε «μη κανονικό» διότι η περιεκτικότητα του σε Θειϊκά όντα υπερβαίνει την ανώτατη παραμετρική τιμή.
Επίσης διαπιστώθηκε ότι το δείγμα ανθρώπινης κατανάλωσης από την Πυλώνα είναι «μη κανονικό» διότι η περιεκτικότητα σε χλωριούχα ιόντα υπερβαίνει την ανώτατη παραμετρική τιμή.
Το πόσιμο νερό αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγαθά για τον άνθρωπο. Δεν αποτελεί μόνο απαραίτητο στοιχείο επιβίωσης, αλλά και παράγοντα που επηρεάζει σημαντικά την υγεία.
Στις ανεπτυγμένες χώρες λόγω της απολύμανσης που εφαρμόζεται σχεδόν καθολικά, η αστική, βιομηχανική και αγροτική ρύπανση μειώνουν την ποιότητα του φυσικού νερού με αποτέλεσμα να ανακύπτουν προβλήματα αφανή στον απλό καταναλωτή με πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Pastidenos    24.10.2017 14:17

    Τα ίδια ισχύουν και στην Παστίδα όπου εδώ και εβδομάδες το νερό … μυρίζει “φρεσκάδα” !

Σχολιασμός άρθρου