Μόλις 30 είναι πλέον τα κενά των εκπαιδευτικών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια της Δωδεκανήσου, μετά τις προσλήψεις αναπληρωτών διαφόρων ειδικοτήτων που έγιναν από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στις 10 Οκτωβρίου 2017. Η κατάσταση στα σχολεία έχει ομαλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την τοποθέτηση των αναπληρωτών καθηγητών (τα κενά ανέρχονταν στα 250 περίπου). Θεωρείται δε θέμα χρόνου να καλυφθούν και οι υπόλοιπες θέσεις.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η κατάληψη στο ΓΕΛ Σορωνής από τους μαθητές με κύριο αίτημα την κάλυψη της θέσης χημικού και βιολόγου. Οι μαθητές της τρίτης λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, σημειώνουν ότι τα συγκεκριμένα μαθήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά και έχουν ήδη χαθεί πολλές διδακτικές ώρες. Το μάθημα της Χημείας δε γίνεται καθόλου στο σχολείο, ενώ το μάθημα της Βιολογίας το έχει αναλάβει Φυσικός. Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν επίσης ότι ως τις 15 Οκτωβρίου το σχολείο δε διέθετε καθηγητή οικονομικών για το μάθημα ΑΟΘ με αποτέλεσμα να χαθεί ένας μήνας μαθημάτων.
Παρόλο, λοιπόν, που τα κενά των εκπαιδευτικών στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Δωδεκάνησα παραμένουν πλέον σαφώς λιγότερα, η ίδια κατάσταση με το ΓΕΛ Σορωνής συναντάται και σε άλλες περιπτώσεις, όπου λείπουν εκπαιδευτικοί βασικών ειδικοτήτων με τους μαθητές της τρίτης λυκείου να ανησυχούν.
Το ειδικό σχολείο
Συνεχίζει να προβληματίζει η κακή κατάσταση του κτηρίου, όπου στεγάζεται το ειδικό σχολείο της Ρόδου. Ο Σύλλογος Γονέων με τους καθηγητές πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή παράσταση διαμαρτυρίας στο Δήμο Ρόδου για την πολύχρονη καθυστέρηση στην αποκατάσταση του κτηρίου το οποίο αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα στατικότητας. Γονείς και εκπαιδευτικοί αναφέρουν ότι κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των παιδιών που φοιτούν στο σχολείο (τα οποία είναι κυρίως ΑΜΕΑ). Συγκεκριμένα στο σχολείο φοιτούν 57 παιδιά κυρίως ΑΜΕΑ, ενώ υπάρχουν 21 εκπαιδευτικοί. Οι γονείς ζητούν από το δήμο να μεταστεγαστεί το σχολείο σε ασφαλές κτήριο και αναφέρουν ότι εδώ και καιρό δεν παίρνουν απάντηση στο αίτημά τους.
Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης οι γονείς: «Κινδυνεύουν τα παιδιά μας εδώ και χρόνια. Το κτήριο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Τα παιδιά αυτά έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Δεν γνωρίζουν πως αν πέσει κάποιο κομμάτι θα πρέπει να τρέξουν για να μην χτυπήσουν. Ο δήμαρχος δεν θέλει να μας δώσει άμεση λύση για την μεταστέγαση του σχολείου. Εμείς το ζητάμε αυτό εδώ και πολλά χρόνια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα θα κάνει η Α’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων αλλά και ο σύλλογος εκπαιδευτικών φέρονται να προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες για να βρεθεί λύση.